HomeCinemaΟι ταινίες της εβδομάδας 20-26.06.2024

Οι ταινίες της εβδομάδας 20-26.06.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης

Επιτέλους μία ταινία πήρε τα μυαλά του κινηματογραφικού κοινού μετά από πολύ καιρό που δεν άνοιγε την πόρτα. Το “Inside Out 2 – Τα μυαλά που καβαλάς 2” τα σάρωσε όλα και ήρθε για να σώσει την κατάσταση στις Ελληνικές αίθουσες, καθώς εδώ και πάνω από 2 μήνες τα πράγματα πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο. Η ταινία έκανε στο Παγκόσμιο Box Office το μεγαλύτερο άνοιγμα όλων των εποχών για ταινία κινουμένων σχεδίων με 295 εκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας το περσινό “Super Mario Bros”. Στην Ελλάδα ξεπέρασε κάθε προσδοκία και με 98.000 εισιτήρια ήταν σχεδόν μονοπώλιο στις αίθουσες, καθώς “κόπηκαν” συνολικά την εβδομάδα που μας πέρασε 139.700 εισιτήρια (την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 57.000 εισιτήρια). Δηλαδή, όλες οι άλλες ταινίες που προβάλλονται στις αίθουσες (που είναι και πάρα πολλές) έκοψαν 40.000 εισιτήρια, οπότε καταλαβαίνετε τι θα γινόταν αν δεν υπήρχε η επιλογή του “Inside Out 2”. Να αναφέρω ότι τα 10.000 εισιτήρια ήταν στην αγγλόφωνη έκδοση με Ελληνικούς υπότιτλους, γεγονός που δείχνει ότι την ταινία την βλέπει και ενήλικο κοινό. Φυσικά, όσοι βρίσκεστε στη Θεσσαλονίκη, η αγγλόφωνη έκδοση προβάλλεται και στην μοναδική αίθουσα IMAX της χώρας στον κινηματογράφο Cineplexx. Στη 2η θέση των εισιτηρίων βρέθηκε το “Bad Boys: Ride or Die” με 7.240 εισιτήρια και σύνολο μέχρι στιγμής τις 23.000 εισιτήρια. Στην 3η θέση  οι “Παριζιάνικες Ιστορίες” με 4.060 εισιτήρια, ενώ οι “Ιστορίες Καλοσύνης” του Λάνθιμου υποχώρησαν στην 4η θέση με 3.950 εισιτήρια και σύνολο μέχρι στιγμής τα 59.200 εισιτήρια. Τέλος, στην 5η θέση βρέθηκε η Βραβευμένη Ελληνική κωμωδία “Το καλοκαίρι της Κάρμεν”, με 3.560 εισιτήρια, από μόλις 9 οθόνες σε όλη τη χώρα. Είναι μία ταινία που αξίζει το κοινό να δει και πιστεύω μπορεί να έχει ακόμα καλύτερη πορεία στα θερινά. Την νέα κινηματογραφική εβδομάδα, έρχονται ακόμα 6 ταινίες στις Ελληνικές αίθουσες, όπου δύσκολα θα μπορέσουν να ανατρέψουν από την κορυφή το φαινόμενο “Τα μυαλά που κουβαλάς 2”. Αναλυτικά οι ταινίες της εβδομάδας:

 

  1. Οι Μηχανόβιοι – The Bikeriders

Από τον Jeff Nichols, βραβευμένο στις Κάννες σκηνοθέτη και σεναριογράφο του “Take Shelter” (2011) και του “Loving” (2016), έρχονται στις αίθουσες “Οι Μηχανόβιοι”, όπου απεικονίζουν μία επαναστατική περίοδο στην Αμερική, όταν ολόκληρη η κουλτούρα και οι άνθρωποι βίωναν αλλαγές.

Σύνοψη: Μετά από μία τυχαία συνάντηση σε ένα μπαρ, η πεισματάρα Κάθι (Τζόντι Κόμερ) έλκεται αναπόφευκτα από τον Μπένι (Όστιν Μπάτλερ), το νεότερο μέλος μίας λέσχης μοτοσικλετιστών στις κεντροδυτικές πολιτείες της Αμερικής, που ακούει στο όνομα Βάνδαλοι και έχει ως αρχηγό τον Τζόνι (Τομ Χάρντι). Όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη χώρα, η λέσχη μεταμορφώνεται από έναν τόπο συγκέντρωσης περιθωριακών τύπων σε μία επικίνδυνη και βίαιη συμμορία του υποκόσμου, αναγκάζοντας τον Μπένι να επιλέξει ανάμεσα στην Κάθι και την αφοσίωση του στη λέσχη.

Διάρκεια: 116’

Σκηνοθεσία: Jeff Nichols

Σενάριο: Jeff Nichols

Πρωταγωνιστούν: Tom Hardy, Michael Shannon, Jodie Comer, Austin Butler, Mike Faist, Jeff Nichols

 

  1. Ο Εξορκισμός (The Exorcism)

Ταινία τρόμου με τον Russell Crowe και τον Sam Worthington, από τον παραγωγό των “Halloween” και τον δημιουργό των ταινιών “Scream”.

Σύνοψη: O βραβευμένος με Όσκαρ Ράσελ Κρόου πρωταγωνιστεί ως o Άντονι Μίλερ, ένας ταλαιπωρημένος ηθοποιός, ο οποίος αρχίζει να καταρρέει στη διάρκεια γυρισμάτων μιας ταινίας υπερφυσικού τρόμου. Η αποξενωμένη κόρη του, Λι (Ράιαν Σίμπκινς), αναρωτιέται αν ξανακυλάει στους παλιούς εθισμούς του ή αν συμβαίνει κάτι πιο απειλητικό.

Διάρκεια: 93’

Σκηνοθεσία: Joshua John Miller

Σενάριο: Joshua John Miller, M.A. Fortin

Πρωταγωνιστούν: Russell Crowe, Sam Worthington, Adam Goldberg, Adrian Pasdar, David Hyde Pierce

 

  1. Ανθρωπίστρια Βρικόλακας Αναζητά Αυτοκτονικό Άτομο

Κάποιες φορές την αγάπη την βρίσκεις στα μέρη όπου δεν υπάρχει ελπίδα. Η πιο ασυνήθιστη ταινία με βαμπίρ που έχετε δει ποτέ, γεμάτη ρομαντισμό και χιούμορ εκεί που ο Γουές Άντερσον συναντά τον Τιμ Μπάρτον, συζητήθηκε όσο λίγες στη Βενετία όπου έκανε πρεμιέρα, και σε όλες τις εμφανίσεις της έκτοτε.

Μία από τις ταινίες που έκλεψε την παράσταση στο πρόσφατο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, κερδίζοντας το βραβείο κοινού στο Διεθνές Διαγωνιστικό (προσωπικά θα πω πως ήταν μαζί με το “Καλοκαίρι της Κάρμεν”, η ταινία που με έκανε να διασκεδάσω περισσότερο στο Φεστιβάλ). Η ταινία συμμετείχε στο Φεστιβάλ Βενετίας όπου απέσπασε το βραβείο Καλύτερης ταινίας και το βραβείο Σκηνοθεσίας στο τμήμα “Giornate degli Autori”. Τέλος, απέσπασε και το βραβείο ανερχόμενου Καναδού Καλλιτέχνη στο Φεστιβάλ του Calgary.

Σύνοψη: Η Σάσα έχει ένα σοβαρό πρόβλημα: είναι ένα έφηβο βαμπίρ που δεν μπορεί να σκοτώσει. Και η οικογένειά της, η οποία έχει βαρεθεί να μοιράζεται το αίμα της (ή, καλύτερα, το αίμα των άλλων) της δίνει τελεσίγραφο. Τότε ευτυχώς η Σάσα συναντά τον Πολ, έναν μοναχικό νεαρό με τάσεις αυτοκτονίας, ο οποίος δεν μπορεί να πάρει την μεγάλη απόφαση. Ποιος είπε ότι δεν υπάρχει κάποιος για τον καθένα; Και, ναι. μπορείτε να πείτε με βεβαιότητα ότι αυτή είναι η πιο ασυνήθιστη ταινία με βρικόλακες που είδατε ποτέ, μια ταινία που η καρδιά της χτυπά δυνατά –αλλά μόνο στον δικό της ρυθμό– και που ανακαλύπτει την ομορφιά στο σκοτάδι, το χιούμορ στο μακάβριο και τον ρομαντισμό στα πιο απροσδόκητα μέρη. Αν ο Γουές Άντερσον και ο Τιμ Μπάρτον έκαναν ένα κινηματογραφικό παιδί, πιθανότητα θα έμοιαζε με το απολαυστικό φιλμ της Αριάν Λουί-Σεζ που από τον τίτλο του κιόλας δηλώνει πως δεν φοβάται τις αντιθέσεις και βαριέται τα συνηθισμένα.

Διάρκεια: 91’

Σκηνοθεσία: Ariane Louis-Seize

Σενάριο: Ariane Louis-Seize, Christine Doyon

Πρωταγωνιστούν: Sara Montpetit, Félix-Antoine Bénard, Steve Laplante, Sophie Cadieux, Noémie O’Farrell

 

  1. Μνήμη (Memory)

Σε σκηνοθεσία Michel Franco (Μετά τη Λουτσία, Νέα Τάξη, Δύση), η ταινία συμμετείχε στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Βενετίας 2023, όπου απέσπασε το βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας για τον Peter Sarsgaard.

Σύνοψη: Η Σύλβια είναι μια κοινωνική λειτουργός που κάνει μια απλή και συγκροτημένη ζωή: η κόρη της, η δουλειά της, οι συναντήσεις της με τους ΑΑ. Αυτό ανατρέπεται όταν ο Σολ την ακολουθεί στο σπίτι της, έπειτα από μια γιορτή επανένωσης του γυμνασίου. Η αιφνιδιαστική συνάντησή τους θα επηρεάσει βαθιά και τους δύο καθώς ανοίγουν την πόρτα στο παρελθόν.

Διάρκεια: 103’

Σκηνοθεσία: Michel Franco

Σενάριο: Michel Franco

Πρωταγωνιστούν: Jessica Chastain, Peter Sarsgaard, Merritt Wever, Jessica Harper, Elsie Fischer, Brooke Timber, Josh Charles

 

  1. Η Κυρία του Προέδρου (BERNADETTE)

Η μεγάλη κυρία του ευρωπαϊκού σινεμά, Κατρίν Ντενέβ, πρωταγωνιστεί στην απολαυστική κωμωδία – μια αληθινή «ροζ» ιστορία – που αποκαλύπτει σε όλο της το μεγαλείο τη Μπερναντέτ Σιράκ, τη γυναίκα πίσω από τον πολυσυζητημένο Πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ.

Σύνοψη: Όταν έφτασε στο Μέγαρο των Ηλυσίων ως η κυρία του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, η Μπερναντέτ Σιράκ περίμενε να πάρει απλώς τη θέση που της άξιζε: αυτή της γυναίκας που πάντα κινείται στη σκιά του συζύγου της για να μπορέσει εκείνος να εκτελέσει τα καθήκοντά του με επιτυχία και συνέπεια. Όταν, όμως, η Μπερναντέτ συνειδητοποιεί ότι όλοι τη βλέπουν ως παλαιομοδίτικη και ξεπερασμένη, αποφασίζει να πάρει την εκδίκησή της μεθοδεύοντας διάφορες αλλαγές που θα της εξασφάλιζαν τη δική της θέση και φωνή στα πράγματα. Αυτή η ανυπακοή της θα φέρει τα πάνω-κάτω!

Διάρκεια: 92’

Σκηνοθεσία: Léa Domenach

Σενάριο: Léa Domenach, Clémence Dargent

Πρωταγωνιστούν: Catherine Deneuve, Denis Podalydès, Michel Vuillermoz

 

  1. Νυχτερινός Εκφωνητής

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης επιστρέφει εκεί που ανήκει καλλιτεχνικά. Στον κινηματογράφο. Δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια απουσίας είναι πολλά. Από τα “4 μαύρα κοστούμια” είχε να σκηνοθετήσει ταινία. Επιτέλους το έκανε, γιατί το φανατικό κοινό του ζητάει κι άλλα από εκείνον, πέραν της ταινίας “Φθηνά Τσιγάρα” (2000), που τα τελευταία χρόνια κάνει δεύτερη καριέρα σε ειδικές προβολές που είναι πάντα sold out. Η ταινία “Νυχτερινός Εκφωνητής” είναι η 5η Σκηνοθετική δουλειά του Ρένου Χαραλαμπίδη μετά τις ταινίες: No Budget Story (1997), Φθηνά Τσιγάρα (2000), Η καρδιά του κτήνους (2005), 4 μαύρα κοστούμια (2010).

Η νέα του Ρένου Χαραλαμπίδη «Νυχτερινός Εκφωνητής» είναι ένας ρομαντικός φόρος τιμής στο ραδιόφωνο και στις ομορφιές της Αθήνας, και παράλληλα ένας γλυκόπικρος στοχασμός επάνω στους ματαιωμένους έρωτες και στις χαμένες ευκαιρίες της ζωής.

Σύνοψη: Ένας βετεράνος νυχτερινός ραδιοφωνικός εκφωνητής την βραδιά που γίνεται 50 και συνειδητοποιεί με αμηχανία ότι πια δεν συγκαταλέγεται στους νέους, ξετυλίγει στον αέρα τη ζωή του. Άξονας της εκπομπής είναι η αναζήτησης ενός ξεχασμένου έρωτα σε εκκρεμότητα από την εποχή που υπηρετούσε ως εύζωνας, μέσα από τα ερωτικά και όχι μόνο μηνύματα που διέσωσε ένας παλιός τηλεφωνητής. Βγάζοντας στον αέρα τα παθιασμένα ηχογραφημένα μηνύματα από τις αρχές του ‘90, θα προσπαθήσει να εντοπίσει αυτήν την γυναίκα και να την πείσει από το μικρόφωνο να του τηλεφωνήσει. Ανάμεσα σε απαρχαιωμένα τεχνικά μέσα (κασετόφωνο, μπομπινόφωνο, πικάπ, τηλεφωνητή) και τις σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες αιχμής, στέλνει τα ραδιοκύματα για να διαχυθούν στην αθηναϊκή́ νύχτα και να ανασύρουν ξεχασμένα πρόσωπα, αστικά́ τοπία, τα ερείπια της αρχαίας Αθήνας ονειρικά́ ιδωμένα με νοσταλγία και ραδιοφωνικό ρεμβασμό́, τις αναμνήσεις ενός μακρινού έρωτα και της θητείας του στην προεδρική φρουρά, καθώς εξελίσσεται ένας μεταμεσονύχτιος μαραθώνιος που μια συνομήλικη δρομαίας τον ακούει και περιμένει την κατάλληλη στιγμή να του τηλεφωνήσει. Σε ένα αφηγηματικό πλαίσιο που φτιάχνει η μαγεία του νυχτερινού ραδιοφώνου, η εκπομπή των δύσκολων γενεθλίων θα γίνει ένα ταξίδι λυτρωτικής αυτογνωσίας.

Διάρκεια: 74’

Σκηνοθεσία: Ρένος Χαραλαμπίδης

Σενάριο: Ρένος Χαραλαμπίδης

Πρωταγωνιστούν: Ρένος Χαραλαμπίδης, Ελευθερία Στάμου, Μαργαρίτα Αμαραντίδη

 

Powered by CINEPLEXX

 

 

 

 

Related stories

Το καλοκαίρι À LA FRANÇAISE σε 11 + 1 ταινίες

της ipolinstinplage Το γαλλικό σινεμά δεν είναι μόνο αυτό που...

Οι ταινίες της εβδομάδας 27.06-03.07.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Τα μυαλά του κινηματογραφικού κοινού έχει...

Οι συναυλίες του Thessaloniki EuroPride 2024

Οι συναυλίες του Thessaloniki EuroPride 2024 Και τώρα χορός! Οι...