HomeUrbanitiesLife guideΑυτό είναι το πρόγραμμα του Europride που...

Αυτό είναι το πρόγραμμα του Europride που ξεκίνησε χθες

Με σύνθημα «Persevere Progress Prosper» (Επιμονή Πρόοδος Ευημερία), οι εκδηλώσεις του Europride κορυφώνονται με τη μεγάλη παρέλαση της 29ης Ιουνίου αλλά όσοι, όσες και όσα βρεθούν στην πόλη γι΄αυτή τη διεθνή γιορτή υπερηφάνειας, μπορούν να συμμετάσχουν σε ένα ευρύ πλέγμα εμπειριών, που συνδυάζουν γνώση, πολιτισμό, εκπαίδευση και διασκέδαση: συναυλίες, κινηματογράφος, ξεναγήσεις, θεατρικά δρώμενα, εκθέσεις, παρουσιάσεις, ομιλίες, σεμινάρια και πάρτι δίνουν τον τόνο στο πρόγραμμα του Europride 2024 Thessaloniki.

Εκδήλωση έναρξης

Το φεστιβάλ υπερηφάνειας, που αναμένεται να προσελκύσει στη Θεσσαλονίκη δεκάδες χιλιάδες άτομα, ξεκινάει απόψε στις 9 το βράδυ, με τη μεγάλη εναρκτήρια τελετή και συναυλία στο Θέατρο των Εποχών, προσφέροντας ένα δυναμικό ξεκίνημα στην εβδομάδα των εκδηλώσεων. Ο ταλαντούχος τραγουδιστής Leopold θα ανοίξει την «αυλαία» και θα ακολουθήσουν τα drag shows των Celestella, Donatella Dynasty, Nasty Heiloudaki και Ingrid Hideki. Στη συνέχεια, τη σκυτάλη θα παραλάβουν οι «The Drama Club» για μια χορευτική παράσταση υψηλών ενεργειακών απαιτήσεων, ενώ οικοδέσποινες της γιορτής θα είναι οι drag queens  Fatality και Raw Bee Candles.

Συνέδριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Από τις 26 έως τις 28 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί ένα συνέδριο αφιερωμένο στα ανθρώπινα δικαιώματα στον κινηματογράφο «Ολύμπιον» στην πλατεία Αριστοτέλους, με πάνελ συζητήσεων και εργαστήρια, με σκοπό τη σωστή ενημέρωση, αυτή που θα βοηθήσει τα συμμετέχοντα άτομα να εμπλουτίσουν τις γνώσεις σας για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ και να συμβάλλουν ενεργά στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μεταξύ των ομιλητών και ομιλητριών περιλαμβάνονται ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, η Ευρωπαία Επίτροπος Helena Dalli και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Marc Angel, η διευθύντρια του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA), Sirpa Rautio και ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Michael O’ Flaherty. Η έναρξη των εργασιών του συνεδρίου θα γίνει στις 14.30 της 26ης Ιουνίου, στο «Ολύμπιον».

Ξεναγήσεις και περιηγήσεις

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Europride περιλαμβάνει ακόμα ξεναγήσεις και περιηγήσεις. Με τίτλο «Σημάδια στο χρόνο: η queer ιστορία της Θεσσαλονίκης», οι ξεναγήσεις που διοργανώνει η «dot2dot» στις 28 και 29 Ιουνίου προσκαλούν τα ενδιαφερόμενα άτομα να βαδίσουν στα «χνάρια» της queer κοινότητας της Θεσσαλονίκης, η οποία αρχίζει να εκφράζεται πιο ελεύθερα μετά την πτώση της χούντας και κατά την εποχή της Μεταπολίτευσης. Το παρελθόν συνδέεται με το παρόν μέσα από live performances, φωτογραφίες, ήχους και αντικείμενα πρωταγωνιστών.

Παραστάσεις, θεατρικά δρώμενα, εκθέσεις

Στις παράλληλες δράσεις του Europride περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι παραστάσεις «Το πιο όμορφο σώμα που βρέθηκε ποτέ εδώ» και «To Ταγκαλάκι» του Nτίνου Χριστιανόπουλου που θα πραγματοποιηθούν στο Θέατρο Κήπου, την Κυριακή 23 Ιουνίου. Επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκθέσεις «ΙστορίεςΤης. Φωτογραφικές πρακτικές, 1974-2024» (η έκθεση λειτουργεί στις 11.00-19.00 κάθε Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή και Σαββατοκυριακο και στις 11.00-20.00 τις Πέμπτες) και Έκθεση για την ιστορία του LGBTQ κινήματος στη Θεσσαλονίκη, στον βρεφονηπιακό σταθμό στην προβλήτα 1 του λιμανιού (η έκθεση θα λειτουργήσει από την Τρίτη 25/6 μέχρι και την Κυριακή 30/6. Η έκθεση θα λειτουργεί από τις 17.00 μέχρι και τις 22.00, ενώ ο δημοσιογράφος Γιώργος Τσιτιρίδης θα πραγματοποιεί ξεναγήσεις (την Τρίτη 25, την Τετάρτη 26, την Πέμπτη 27 και την Παρασκευή 28 Ιουνίου, από τις 17.00 ώς τις 21.00).

Προβολές Ταινιών

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολές ταινιών όπως τα “Kapaemahu” και “Adelina”, καθώς και μια σειρά από πέντε συν έξι ταινίες του Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Θεσσαλονίκης (TaF). Οι προβολές των 35 ταινιών του «Europride 2024 Thessaloniki», σε τέσσερις διαφορετικούς χώρους της Θεσσαλονίκης(Cineplexx, Cine Alex, Σινεμά με Θέα και Ολύμπιον), στις 23 ως 25 Ιουνίου, υπόσχονται μια διαδρομή με συνεχή σκαμπανεβάσματα μεταξύ συγκίνησης, θλίψης, ψυχικής ανάτασης και έμπνευσης.

 

Εκπαίδευση

Στις 28 Ιουνίου, στις 11.00-14.00, θα πραγματοποιηθεί στην Αποθήκη Δ΄ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης εκδήλωση για τις καλές πρακτικές στην εκπαίδευση στο ζήτημα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας (σε συνεργασία με τη Στέγη Ωνάση και την Google). Στον ίδιο χώρο, στις 19.00-21.00 θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο με θέμα τον διάλογο με τις ευρωπαϊκές πολιτικές οικογένειες, όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν με τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Συναυλίες

Την Πέμπτη 27 Ιουνίου, στις 20.00, μπροστά στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η παραλία της Θεσσαλονίκης θα δονείται στον ρυθμό της μουσικής: Έλενα Παπαρίζου, Κωστής Μαραβέγιας και Φοίβος Δεληβοριάς ανεβαίνουν στη σκηνή του Europride, ενώ θα ακολουθήσουν μαγευτικά drag shows από τα εξής performers: Heelcat, Angel Seemen, Nicole Nasty Tammy Tsanaka, Cake Boi, A Man To Pet, and Dr. Oglie Boss. Οικοδέσποινες της βραδιάς θα είναι οι θρυλικές drag queens Fatality και Raw Bee Candles! Την Παρασκευή 28 Ιουνίου, στις 20.00, στον ίδιο χώρο, τη σκυτάλη παραλαμβάνουν η Ευαγγελία, η Λίλα και η Καλομοίρα, που υπόσχονται να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό.

 

Drag queens performances

Περίπου 20 μαγευτικές drag queens θα δώσουν χρώμα στις εκδηλώσεις του Europride 2024, αρχής γενομένης από απόψε, στην προβλήτα Α του ΟΛΘ, με τις Fatality και Raw Bee Candles στην παρουσίαση των performers Celestela, Ingrid Hideki, Nasty Hiloudaki και Donatella Dynasty.

Στις 27/6, στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην παραλία οι Πηνελόπη Αναστασοπούλου και Raw Bee Candles θα παρουσιάσουν την εκδήλωση στην οποία θα συμμετέχουν οι drag performers A Man to Pet, Tammy Tsanaka, Heelcat, Angel Seemen, Nicole Nasty, Cake Boi και Dr Oglie Boss.

Στις 28/6, στον ίδιο χώρο, σειρά έχουν οι performers Violetta J’adore, Helena Hudson, Katina Bella, Mystic Van Rouge, Lala Kalopi και Alexis St Pete, ενώ θα παρουσιάσουν οι Fatality , Raw Bee Candles και Gigi Gorgeous.

Στις 29/6, επίσης στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, θα ανέβουν επί σκηνής οι Holly Grace, Fatality, Krystal Versace και Danny Beard, ενώ θα παρουσιάσουν οι Raw Bee Candles (πρώτο μέρος) και Φωτης Σεργουλόπουλος και Γιωργος Καπουτζίδης (στο δεύτερο).

Νυχτερινή Ζωή και Πάρτι

Πάρτι και performances, όπως το “SYMPOSIUM presents XCAPE Stockholm Underworld” στο Barbarella Club, το “Drag Me To EuroPride” στο Expose club και τα DJ Devee + Show και DJ Marilou, Manuel Coby στο Enola Club δίνουν χρώμα και ρυθμό στο Europride.

Η μεγάλη παρέλαση

Το κλείσιμο των εκδηλώσεων γίνεται με τη μεγάλη παρέλαση του EuroPride, μια γιορτή αγάπης, ισότητας και υπερηφάνειας. Η πορεία της παρέλασης του Thessaloniki EuroPride 2024 θα ξεκινήσει το απόγευμα του Σαββάτου, 29 Ιουνίου 2024, από το πάρκο της ΧΑΝΘ, θα περάσει από τον Λευκό Πύργο (που θα έχει φωτιστεί στα χρώματα του ουράνιου τόξου) θα κινηθεί κατά μήκος της οδού Τσιμισκή κι έπειτα μέσω της οδού Βενιζέλου θα κατευθυνθεί στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, καταλήγοντας στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Εκεί όσες, όσοι και όσα παρευρίσκονται θα απολαύσουν τη Silia Kapsis, που εκπροσώπησε πρόσφατα την Κύπρο στη Eurovision, τον Aaron Sibley και τη Nebulossa σε μια μεγάλη συναυλία. Σε αντίθεση με ό,τι συνήθως συμβαίνει σε διοργανώσεις Pride σε άλλες περιοχές του κόσμου, σε αυτό της Θεσσαλονίκης κάτοικοι και επισκέπτες/τριες δεν παρακολουθούν απλά την παρέλαση από τις δύο άκρες του δρόμου, αλλά πολλές, πολλοί και πολλά εξ αυτών συμμετέχουν ενεργά σε αυτή! Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει με υπερηφάνεια!

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, επισκεφθείτε τη διεύθυνση www.thessalonikipride.com/en/events-calendar.

 

Related stories

Οι ταινίες της εβδομάδας 27.06-03.07.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Τα μυαλά του κινηματογραφικού κοινού έχει...

Οι συναυλίες του Thessaloniki EuroPride 2024

Οι συναυλίες του Thessaloniki EuroPride 2024 Και τώρα χορός! Οι...

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ | Φεστιβάλ Κορδελιού

Ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου/Αντιδημαρχία Πολιτισμού ανασυστήνει φέτος τον θεσμό του...

Ιωάννα Μπουραζοπούλου «Το Μπουντουάρ του Ναδίρ».

Γράφει ο Τάσος Γέροντας Ιωάννα Μπουραζοπούλου «Το Μπουντουάρ του Ναδίρ»....