HomeMind the artΒιβλίοΟ τελευταίος άνθρωπος στην Ευρώπη

Ο τελευταίος άνθρωπος στην Ευρώπη

Μπάρνχιλ
Νήσος του Γιούρα
Αργκάιλσαϊρ

22.10.1948

Αγαπητέ Φρεντ.

Έως σήμερα θα είχες λάβει το τηλεγράφημά μου και, εάν είχες σκεφτεί κάτι, τολμώ να πω ότι κι εγώ θα είχα λάβει την απάντησή σου μέχρι τώρα. Θα ολοκληρώσω το βιβλίο μου, DeoVolente, κατά τις αρχές του Νοέμβρη, όμως περισσότερο δυσκολεύομαι από τη δακτυλογράφησή του, δεδομένου ότι είναι μία πολύ άβολη δουλειά για να την κάνεις στο κρεβάτι, όπου είμαι αναγκασμένος να περνάω τη μισή περίπου μέρα μου. Επίσης πρέπει να βγουν αντίγραφα με καρμπόν, μία διαδικασία που πάντοτε με εκνευρίζει, και το βιβλίο είναι τρομακτικά μεγάλο — πιστεύω θα ξεπεράσει κατά πολύ τις 100.000 λέξεις, ενδεχομένως και τις 125.000. Δε μπορώ να το στείλω σε κάποιον άλλον, γιατί είναι ένα απίστευτα άθλιο χειρόγραφο και κανείς δε θα μπορούσε να βγάλει άκρη με δαύτο δίχως εξηγήσεις. Από την άλλη, μία ειδικευμένη δακτυλογράφος θα τα κατάφερνε με σχετική ευκολία υπό την επίβλεψή μου. Εάν μπορείς να σκεφτείς κάποια που θα είχε τη διάθεση να έρθει, θα σου στείλω χρήματα για τα ναύλα καθώς και λεπτομερείς οδηγίες. Πιστεύω πως μπορούμε να την κάνουμε να αισθανθεί αρκετά άνετα. Εδώ υπάρχει πάντοτε αρκετό φαγητό και θα φροντίσω να της βρω ένα άνετο ζεστό μέρος για να εργάζεται.


Δεν είμαι ικανοποιημένος με το βιβλίο, αλλά δεν είμαι και απόλυτα δυσαρεστημένος. Το πρωτοσκέφτηκα το 1943. Πιστεύω πως η ιδέα είναι καλή, αλλά η πραγμάτωσή της θα ήταν καλύτερη εάν δεν το είχα γράψει υπό την επήρεια της φυματίωσης. Δεν έχω αποφασίσει οριστικά σχετικά με τον τίτλο. Ταλαντεύομαι ανάμεσα στο «Χίλια εννιακόσια ογδόντα τέσσερα» και στο «Ο τελευταίος άνθρωπος στην Ευρώπη».

Μόλις έλαβα το βιβλίο του Σαρτρ σχετικά με τον αντισημιτισμό —που εσύ εξέδωσες— για να γράψω την κριτική μου. Πιστεύω πως ο Σαρτρ είναι ένας κενολόγος, ένας φαφλατάς και σκοπεύω να τον ξαποστείλω από κει που ’ρθε.

Δώσε σε όλους την αγάπη μου.

Δικός σου,

Τζορτζ.

——————————————————————————————————————————-

Η επιστολή αυτή γράφτηκε από τον Τζορτζ Όργουελ προς τον εκδότη και φίλο του Φρέντρικ Γουόρμπουργκ το 1948 και σήμερα φυλάσσεται στα αρχεία της Εθνικής Βρετανικής Βιβλιοθήκης. Ο Τζορτζ Όργουελ ολοκλήρωσε το βιβλίο του, στο οποίο τελικά έδωσε τον τίτλο Χίλια εννιακόσια ογδόντα τέσσερα (αντιστροφή του ‘48). Έμελλε μάλιστα να είναι το τελευταίο του, καθώς πέθανε μετά από λίγους μονάχα μήνες, τον Ιούνιο του 1950.

Το βιβλίο του Ζαν Πωλ Σαρτρ στο οποίο αναφέρεται ο Όργουελ είναι το Στοχασμοί για το εβραϊκό ζήτημα,που πράγματι ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και προκάλεσε έντονες συζητήσεις και διαφωνίες με την κυκλοφορία του. Ωστόσο, μπορεί κανείς να παρατηρήσει πως πουθενά δεν αναφέρει εάν είχε πράγματι διαβάσει το ίδιο το βιβλίο που σκόπευε να ξαποστείλει… 

Ζαν Πωλ Σαρτρ
Στοχασμοί για το εβραϊκό ζήτημα
(μτφρ. Αθανάσιος Σαμαρτζής)
«Βιβλιοπωλείον της Εστίας», 2006

Related stories

Aπό τη Θεσσαλονίκη στο Πράσινο Ακρωτήρι: Αυτοί οι τύποι κάνουν τα καλύτερα ταξίδια

Στη μουσική σκηνή της Θεσσαλονίκης, όπου οι δρόμοι αντηχούν...

Νιόπαντρο ζευγάρι στο Μετρό Θεσσαλονίκης: Η υπόσχεση που έγινε viral!

Ποιος είπε ότι τα όνειρα δεν γίνονται πραγματικότητα; Ένα...

Οι σκηνοθέτες του 4ου Thessaloniki Free Short Festival στον Εξώστη

Για 4η συνεχόμενη χρονιά το Thessaloniki Free Short Festival...

Με μουσικές και ζεστό κρασάκι υποδέχεται τα Χριστούγεννα η Τριανδρία

Την “Γιορτή Αγγέλων στην Τριανδρία” διοργανώνει στις 3 Δεκεμβρίου...

Από καναπέδες μέχρι μπάζα: Πόσα πλήρωσαν οι ασυνείδητοι δημότες για τα ογκώδη τους

Σε διάστημα δέκα μηνών (Ιανουάριος - Οκτώβριος), ο δήμος...