HomeMind the artΒιβλίοΝτέμη Κουτσοσταμάτη: Η κοπέλα που θα σώσει...

Ντέμη Κουτσοσταμάτη: Η κοπέλα που θα σώσει τα μικρά βιβλιοπωλεία

Αν τα μικρά βιβλιοπωλεία ψάχνανε για ένα σύμμαχο στη μάχη τους για επιβίωση στην Ελλάδα της κρίσης,τότε σίγουρα βρήκαν έναν πολύ δυνατό στο πρόσωπο της Ντέμης Κουτσοσταμάτη.

του Γιάννη Σιφνιού

Με βοηθό της τα social media και οδηγό της την αγάπη για το βιβλίο,δημιούργησε το Little Βookstores με το οποίο έχει ως στόχο να παρουσιάσει μικρά βιβλιοπωλεία από όλη την Ελλάδα και να μας ξαναθυμίσει ότι το μεράκι για το βιβλίο είναι ακόμα εδώ,αρκεί να κοιτάξουμε προσεκτικά!

Ντέμη, ποιο ήταν το βασικό σου κίνητρο για να ξεκινήσεις τη σελίδα littlebookstores.gr, μέσα από την οποία προσπαθείς να αναδείξεις τα μικρά βιβλιοπωλεία της χώρας; Το κίνητρο ήταν ακριβώς αυτό που λες, ν’ αναδείξω όσο μπορώ τα μικρά βιβλιοπωλεία, τη σημασία και τη δουλειά τους. Γιατί ειδικά τα μικρά βιβλιοπωλεία; Επειδή είναι εκείνα που ωθούν σήμερα περισσότερους ανθρώπους στο διάβασμα. Διαθέτουν τη γνώση και τον ενθουσιασμό για να το κάνουν, εξελίσσονται διαρκώς μέσα απ’ τη σχέση τους με τη γειτονιά και ανοίγουν έναν ενδιαφέροντα διάλογο μέσα απ’ τις δράσεις τους για τα βιβλία. Ταυτόχρονα, είναι εκείνα που βάλλονται περισσότερο από την έλλειψη μιας ουσιαστικής εθνικής πολιτικής για το βιβλίο.

Βιβλιοπωλείο Σαιξπηρικόν στη Θεσσαλονίκη

Σε αυτή την προσπάθεια υπάρχει κάποια ομάδα ή είναι οne woman show; Το LITTLE BOOKSTORES ξεκίνησε σαν μια προσωπική προσπάθεια. Ανέλαβα εξ’ ολοκλήρου την υλοποίησή του, επομένως πιο προσωπική δε γίνεται. Αυτό βέβαια βοήθησε ώστε να πάρει τελικά τη μορφή που φανταζόμουν, όμως δε σου κρύβω πως πολλές φορές ευχήθηκα να είχα κάποιον συνεργάτη για να μοιραστώ μαζί του κάτι που κατάφερα ή δεν κατάφερα και να πάρουμε μαζί τις αποφάσεις. Θα γινόταν ακόμη πιο παραγωγική η διαδικασία, πιο ευχάριστη και σίγουρα πιο εύκολη.

Ενδιαφέρεσαι αυτό να είναι η βασική σου εργασία; Το LITTLE BOOKSTORES είναι η βασική μου απασχόληση και όπως κάθε καινούρια ιδέα απαιτεί αρκετό χρόνο, ενέργεια και σκέψη για να προχωρά και να βελτιώνεται.

Υπάρχει κάποιος στόχος συγκεκριμένος; Ο στόχος είναι να επισκεφθώ όσο περισσότερα μικρά βιβλιοπωλεία μπορώ, απ’ το πιο πολυσύχναστο ως το πιο απομονωμένο, και να μεταφέρω κάτι απ’ αυτά σε όσους παρακολουθούν το LITTLE BOOKSTORES. Κι ίσως την επόμενη φορά που θα θελήσει κάποιος να διαβάσει ένα βιβλίο να προτιμήσει να το βρει σ’ ένα μικρό βιβλιοπωλείο.

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείς ώστε να επιλέξεις για ποια βιβλιοπωλεία ενδιαφέρεσαι να μιλήσεις. Είναι συγκεκριμένου προσανατολισμού ή αισθητικής; Πρώτα πρώτα θα πρέπει ένα βιβλιοπωλείο να στείλει e-mail στο LITTLE BOOKSTORES για να δηλώσει το ενδιαφέρον του. Εφόσον το έχουν προτείνει και οι αναγνώστες, οι οποίοι μου στέλνουν τ’ αγαπημένα τους μικρά βιβλιοπωλεία και βοηθούν έτσι σημαντικά το project, τότε είναι ευπρόσδεκτο στην κοινότητα.

Βιβλιοπωλείο Ατλαντίς στη Σαντορίνη

Γιατί κάποιος να πάει σε ένα μικρό βιβλιοπωλείο; Στέκει το επιχείρημα πολλών ότι τα μικρά είναι και πιο ακριβά; Να πάει γιατί περισσότερα μικρά βιβλιοπωλεία σημαίνει ποικιλία και πολυφωνία. Σημαίνει πως δημιουργούνται θέσεις εργασίας με καλύτερες συνθήκες για τους γύρω μας. Σημαίνει ενδιαφέρουσες δράσεις και πολιτιστική ζωή στη γειτονιά μας. Σημαίνει λιγότερες μεταφορές και συσκευασίες και άρα μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα. Σημαίνει πως περισσότερα χρήματα θα επανεπενδυθούν στην κοινότητα μας. Σημαίνει πρόσβαση σε μη εμπορικά βιβλία και ελευθερία επιλογής.Κυρίως όμως να πάει γιατί έτσι θα στηρίξει το ίδιο το βιβλίο, στο μέρος που το αγαπούν και το γνωρίζουν καλά.

Το συμβατικό βιβλίο ζει ή πνέει τα λοίσθια με τον ερχομό των e-books<b>; Aυτά τα σενάρια αποδείχτηκαν μάλλον υπερβολικά. Όταν επισκέφτηκα το Ατλαντίς, ένα πανέμορφο μικρό βιβλιοπωλείο στην Οία, είδα γραμμένη στην κουπαστή της σκάλας μία πολύ ωραία ρήση του Στίβεν Φράι, Τα βιβλία απειλούνται από το Kindle όσο οι σκάλες από τ’ ασανσέρ. Το βιβλίο σήμερα συνυπάρχει μια χαρά με το e-book, υπάρχει χώρος και για τα δύο. Μάλιστα κάποιοι τα συνδυάζουν, αν το βιβλίο που διαβάζουν, για παράδειγμα, είναι πολύ ογκώδες και δεν μπορούν να το κουβαλούν μαζί τους. Ακόμα κι έτσι όμως, το βιβλίο δεν παύει να είναι περισσότερο ταυτισμένο με την έντυπη μορφή του κι όταν λέμε βιβλίο σχηματίζουμε στο μυαλό μας τη χάρτινη εικόνα του. Μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως για πολύ καιρό ακόμη θα συνεχίζουμε να στοιβάζουμε βιβλία στη βιβλιοθήκη μας.

Όπως έχω διαπιστώσει χρησιμοποιείς τα social media για να περάσεις το μήνυμά σου.Ποιο από αυτά είναι το αγαπημένο σου; Είναι το Instagram. Πολύ πριν γίνει το site ή η σελίδα του LITTLE BOOKPSTORES στο Facebook είχα ξεκινήσει ν’ ανεβάζω εκεί φωτογραφίες με τα βιβλία που διάβαζα. Διαπίστωσα αμέσως πως η βιβλιοφιλική κοινότητα στο Instagram είναι μεγάλη και πολύ δραστήρια. Υπάρχουν πολλοί bookstagrammers και book bloggers, όλοι έχουν το κοινό τους, μικρό ή μεγάλο, με το οποίο μοιράζονται τα διαβάσματα και τις προτάσεις τους. Άλλος για science fiction, άλλος για αστυνομικό, άλλος για ποίηση. Σήμερα, αρκετοί από εμάς έχουμε γνωριστεί, και μιλάμε σχεδόν καθημερινά για βιβλία και για δράσεις που θα ήταν ωραία να κάνουμε κάποια στιγμή.

Μέσα από το LITTLE BOOKSTORES σού δίνεται η ευκαιρία να ταξιδέψεις στην επαρχία και να ανακαλύψεις μικρά βιβλιοπωλεία εκεί. Τελικά οι μικρότερες πόλεις της χώρας διαθέτουν βιβλιοπωλεία αξιώσεων; Στην επαρχία βρίσκονται μερικά από τα πιο ωραία βιβλιοπωλεία που έχουμε. Το Βιβλιοπωλείο Δυο στην Ξάνθη για παράδειγμα, το πρώτο που μπήκε στο LITTLE BOOKSTORES, είναι ένα απ’ αυτά. Δεν θα πω για τους ανθρώπους τους γιατί νομίζω πως οι βιβλιοπώλες γενικώς είναι ωραίοι τύποι. Θα πω για το ιδιαίτερο χρώμα τους, την ποιότητα και την καθημερινή τους προσπάθεια να ικανοποιήσουν τους αναγνώστες τους όσο δύσκολο κι αν είναι. Σήμερα μερικές από τις πιο ωραίες δράσεις για το βιβλίο συμβαίνουν με δική τους πρωτοβουλία.

Οι άνθρωποι της ηλικίας σου τελικά διαβάζουν; Στην Ελλάδα δεν είναι πολύ μεγάλο το αναγνωστικό κοινό. Περίπου οι μισοί δεν διαβάζουν βιβλία. Παρόλα αυτά διαβάζουν τόσοι ώστε να υπάρχει αυτήν τη στιγμή ένας μεγάλος αριθμός εκδοτικών οίκων, μικρών και μεσαίων κυρίως (σύμφωνα με έρευνα του ΕΚΕΒΙ το 2011 υπήρχαν συνολικά 927!), για να υπάρχει ένα ευρύ δίκτυο δημόσιων, δημοτικών και σχολικών βιβλιοθηκών, για να υπάρχουν τουλάχιστον 100 ιστοσελίδες και blogs για το βιβλίο και να διοργανώνονται σε καθημερινή βάση παρουσιάσεις και δράσεις με άξονα το βιβλίο.Και φυσικά διαβάζουν τόσοι ώστε, ευτυχώς, να υπάρχουν ακόμη αρκετά μικρά βιβλιοπωλεία.

Τσέκαρε εδώ την Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων

Αν είχες αποκλειστεί σε ένα νησί ποια βιβλία θα έπαιρνες μαζί σου; Πολυσέλιδα μυθιστορήματα, ποίηση, φιλοσοφία. Όσα βιβλία έχω ξεκινήσει και τα ‘χω αφήσει στη μέση. Θα έπαιρνα κι έναν οδηγό επιβίωσης γιατί μάλλον θα χρειαζόταν.

Ποιος ήρωας ή ηρωίδα μυθιστορήματος θα ήθελες να είσαι έστω για λίγο; Θα ήθελα να είμαι ηρωίδα σε βιβλίο της γενιάς των Μπιτ, του λογοτεχνικού κινήματος που εμφανίστηκε στις ΗΠΑ μετά τον Β’ Παγκόσμιο.

Αν είχες μια ευχή για το χώρο του βιβλίου ποια θα ήταν; Αυτήν την ερώτηση την κάνω κι εγώ στους βιβλιοπώλες. Κάποιοι εύχονται να υπήρχαν κι άλλα μικρά βιβλιοπωλεία, να διάβαζε περισσότερος κόσμος ή οι εκδότες να ήταν πιο επιλεκτικοί με τους τίτλους που εκδίδουν. Άλλοι θα ήθελαν το βιβλίο να είναι δημόσιο αγαθό για να ‘χουν όλοι πρόσβαση σ’ αυτό ή να επανέλθει η ενιαία τιμή του βιβλίου. Εγώ εύχομαι, λοιπόν, να πραγματοποιηθούν οι ευχές των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω απ’ τα μικρά βιβλιοπωλεία.

Και μια ευχή για το LITTLE BOOKSTORES; Εύχομαι το LITTLE BOOKSTORES να γίνει η αφορμή να επισκεφτούν περισσότεροι τα μικρά βιβλιοπωλεία, είτε βρίσκονται στη γειτονιά τους, είτε όχι.

Ντέμη σ’ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου. Κι εγώ ευχαριστώ.

Βιβλιοπωλείο Δύο στην Ξάνθη

 

Περισσότερα στο littlebookstores.gr

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...