HomeUrbanitiesΗ Θεσσαλονίκη μας ξανασυστήνεται μέσα από τις...

Η Θεσσαλονίκη μας ξανασυστήνεται μέσα από τις γειτονιές της

 

Από το Ντεπώ ως το Καραβάν Σαράι, η πόλη είναι γεμάτη κρυμμένα μυστικά και στέκια

ΠΛΑΤΕΙΑ 12 ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

Μία εγκαταλελειμμένη γωνιά στη Θεσσαλονίκη, που ακολούθησε η αναβάθμισή της, και τώρα έγινε το νέο place to be.  Εκεί βρίσκεται η εκκλησία των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων, εκεί και η βυζαντινή κινστέρνα, το Πρόπυλο, καθώς και το οθωμανικό λουτρό Πασά Χαμάμ. Εκεί όμως είναι και ένα σωρό διαμάντια εστίασης, με το δικό τους χαρακτήρα. Το Άσπρο Δέντρο. Eνα κρυφό γαστρονομικό σποτ με μαγειρευτά και σπιτικές μαρμελάδες και σάλτσες που συνδυάζει την τέχνη με το πιο νόστιμο comfort food.  Εδώ και το μικροσκοπικό μπαράκι Wagon Lit.

Utopia Taproom

Ανοίγει μόνο από το απόγευμα και μετά με μία εξαιρετική λίστα κρασιών από όλη την Ελλάδα. Εδώ και το Utopia Taproom στην πλατεία Μαβίλη, με 13 βρύσες που γεμίζουν με μπύρες τα ποτήρια.

KORU

Δίπλα του όμως είναι και το αγαπημένο καφέ μπαρ του Εξώστη, το Cafe Chantant, ίσως το μικρότερο καφέ της πόλης αλλά και το κουκλίστικο Little Cup και το νέο παιδί της γειτονιάς, το ΚORU!

Little Cup

ΑΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟΣ

Από το Shed που έδωσε νέο αέρα ως την κλασική πλέον Φρίντα, η γωνιά στην Αχειροποίητο απέκτησε ενδιαφέρον και ξεκινά έναν νέο κύκλο ζωής για την περιοχή που θα γεμίσει σύντομα κι άλλο.

Ροσσόλυμος

Στην άλλη γωνιά ο σικ Ροσσόλυμος, ένα από τα ωραιότερα κομμωτήρια που μοιάζει με σαλόνι και δεν θυμίζει σε τίποτα, τα συμβατικά hair salons.

Ένα δρόμο πιο πάνω, συναντάς το Naked, με το βερολινέζικο αέρα του και τα όμορφα κορίτσια και αγόρια που στοιβάζουν βιβλία στα τραπέζια του, πίνουν organic καφέδες και τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους. Στην απέναντι μεριά του δρόμου το καλλιτεχνικό στέκι Arte Fablon, και πιο πάνω η ναυαρχίδα, η Μούργα που για αυτή γράφουν όλα τα περιοδικά του κόσμου.

ΝΤΕΠΩ

Είναι το Ντεπώ απίστευτα κουλ; Μια σειρά από φαγάδικα, καφέ και μπραντσάδικα σιγά σιγά έκαναν την είσοδό τους στη γειτονιά και δεν την αλλάζουμε, μόλις βρούμε χρόνο να πάμε προς τα εκεί. Από τον Κρόνο και την απίστευτη διακόσμησή του για φαγητό, ως το Birdie Num Num για μπραντς, ως το Ωραίον Ντεπώ για χάζι. Αλλά εμείς όπως σου είπαμε εδώ, δώσαμε την καρδιά μας στο The Path!

The Path

Ιστορικό hint: H περιοχή Ντεπώ (στα γαλλικά ντεπώ {Depot} σημαίνει αποθήκη) χρωστάει το όνομά της στη βελγική εταιρεία και στα τραμ που μέχρι το 1956 εξυπηρετούσαν τη συγκοινωνία της πόλης, αφήνοντας ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία της Θεσσαλονίκης.

ΙΩΑΝΝΟΥ ΔΕΛΙΟΥ

Στην Ιωάννου Δέλλιου, ένα ήσυχο στενάκι μεταξύ της Εθνικής Αμύνης και της Καμβουνίων, θα βρεις τις ανάσες δροσιάς που αναζητάς τα καυτά καλοκαιρινά βράδια. Σε μια μικρή πλατεία, χωράνε όλες οι γεύσεις που θέλεις, με φρέσκα αρτοποιήματα και καφέ το πρωί, ούζο και ξεχωριστά πιάτα για να τσιμπήεις το μεσημέρι και το βράδυ.

Η “Εστία”, το “Peach Boy” και το “Yummy” θα σου δώσουν ενέσεις ενέργειας το πρωί με καλό καφέ, καθώς και κουλούρια, τυρόπιτες, κρουασάν και άλλες νοστιμιές. Το “Τάρτι”, μετά τη δουλειά, θα σου φέρει αρώματα από τη Λέσβο με τη γραβιέρα, λαδοτύρι, τα κολοκυθολούλουδα και το πλωμαρίτικο ούζο να πρωταγωνιστούν, ενώ το “Μινιόν” ακριβώς απέναντι, σου φέρνει ρακί, ντάκο και απάκι από την Κρήτη. Τέλος, στη “Γιάφκα” θα πιεις καφέ με την ησυχία σου, διαβάζοντας παράλληλα το βιβλίο σου.

ΚΑΡΑΒΑΝ ΣΑΡΑΙ

Ένα σημείο, δεκάδες αναμνήσεις σε κάθε γωνιά. Το εκπληκτικό The Caravan B&B που αναβάθμισε την περιοχή, ίσως μιλάμε για το ομορφότερο καφέ σε ξενοδοχείο (!) και πιο δίπλα το Στέρεο, αλλά και πιο δίπλα το Καφωδείο που μας χάρισε πάρα πολλές μουσικές στιγμές τόσα χρόνια. Και φυσικά η Νίκη με την τεράστια φούξια νέον Νίκη της Σαμοθράκης που φωτίζει διαφορετικά τις νύχτες μας.

The Caravan B&B

Ιστορικό hint: Το κτιριακό συγκρότημα έμεινε γνωστό με το όνομα Καραβάν Σαράι, γιατί κατασκευάστηκε πάνω στα ερείπια παλαιότερου κτιρίου του 15ου αιώνα, το οποίο – όπως εξάλλου προδίδει το όνομά του – λειτούργησε (και) ως πανδοχείο. Σε τμήμα του Καραβάν Σαράι στεγάζονταν μέχρι πρότινος, το δημαρχείο Θεσσαλονίκης, στο γωνιακό τμήμα επί των οδών Βενιζέλου και Βαμβακά. Το Δημαρχείο στεγάστηκε εκεί επί 53 χρόνια.

 

Related stories

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Νάσια Σπυριδάκη

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...

Αστικοί Θρύλοι | Ο Μεσσίας Σαμπατάι Σεβί

γράφει η Μαρία Ράπτη Λένε πως έρχεται ο Μεσσίας, πως...

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...

Η Μαρίτα Καρυστηναίου δημιουργεί τα φωτιστικά των ονείρων σας

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Η Decolight λειτουργεί από το 2010 και...