HomeUrbanitiesΗ Θεσσαλονίκη μας ξανασυστήνεται μέσα από τις...

Η Θεσσαλονίκη μας ξανασυστήνεται μέσα από τις γειτονιές της

 

Από το Ντεπώ ως το Καραβάν Σαράι, η πόλη είναι γεμάτη κρυμμένα μυστικά και στέκια

ΡΟΤΟΝΤΑ και πέριξ

Σήμερα, αν την πετύχεις στις καλές της μέρες, θα μπορέσεις να αράξεις με την ησυχία σου στα φοιτητικά καφέ για να λιαστείς, να φας πίτσα από τον Chris (η ουρά πάντα έχει 10 άτομα πριν από σένα), να κάνεις ροκ όνειρα στον Ιπποπόταμο και να διαβάσεις στο TABYA.

Ιπποπόταμος - αξιολογήσεις, φωτογραφίες, ώρες λειτουργίας, 🍴 μενού, αριθμός τηλεφώνου και διεύθυνση - Εστιατόρια, μπαρ και παμπ, καφετέριες στην πόλη Θεσσαλονίκη - Nicelocal.gr

Ιστορικό hint: Από το 1988 ανήκει στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Στις 18 Δεκεμβρίου 2015 η Ροτόντα μετά από τις εργασίες αποκατάστασης άνοιξε τις πύλες της στο κοινό και ξαναβρήκε τη θέση της στην πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης.

Πίτσα Chris

ΝΤΕΠΩ

Είναι το Ντεπώ απίστευτα κουλ; Μια σειρά από φαγάδικα, καφέ και μπραντσάδικα σιγά σιγά έκαναν την είσοδό τους στη γειτονιά και δεν την αλλάζουμε, μόλις βρούμε χρόνο να πάμε προς τα εκεί. Από τον Κρόνο και την απίστευτη διακόσμησή του για φαγητό, ως το Birdie Num Num για μπραντς, ως το Ωραίον Ντεπώ για χάζι.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Ιστορικό hint: H περιοχή Ντεπώ (στα γαλλικά ντεπώ {Depot} σημαίνει αποθήκη) χρωστάει το όνομά της στη βελγική εταιρεία και στα τραμ που μέχρι το 1956 εξυπηρετούσαν τη συγκοινωνία της πόλης, αφήνοντας ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία της Θεσσαλονίκης.

ΚΑΡΑΒΑΝ ΣΑΡΑΙ

Ένα σημείο, δεκάδες αναμνήσεις σε κάθε γωνιά. Το εκπληκτικό The Caravan B&B που αναβάθμισε την περιοχή, ίσως μιλάμε για το ομορφότερο καφέ σε ξενοδοχείο (!) και πιο δίπλα το Στέρεο, αλλά και πιο δίπλα το Καφωδείο που μας χάρισε πάρα πολλές μουσικές στιγμές τόσα χρόνια. Και φυσικά η Γλυκιά Συμμορία με την χαριτωμένη της διακόσμηση.

Ιστορικό hint: Το κτιριακό συγκρότημα έμεινε γνωστό με το όνομα Καραβάν Σαράι, γιατί κατασκευάστηκε πάνω στα ερείπια παλαιότερου κτιρίου του 15ου αιώνα, το οποίο – όπως εξάλλου προδίδει το όνομά του – λειτούργησε (και) ως πανδοχείο. Σε τμήμα του Καραβάν Σαράι στεγάζονταν μέχρι πρότινος, το δημαρχείο Θεσσαλονίκης, στο γωνιακό τμήμα επί των οδών Βενιζέλου και Βαμβακά. Το Δημαρχείο στεγάστηκε εκεί επί 53 χρόνια.

Related stories

Οι Θεσσαλονικείς: Βασίλης Μπαμπούλας, Ιδιοκτήτης οίκου τελετών

Περιέγραψε τη Θεσσαλονίκη με μία φράση  Μία πόλη με απεριόριστες...

50 χρόνια Βασίλης: Βασίλης Παπακωνσταντίνου στη Θεσσαλονίκη

50 χρόνια κλείνει φέτος ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στην ελληνική...

Δόμνα: Η ιστορία της θρυλικής ταβέρνας, είναι η ιστορία της Ελλάδας

Επιμέλεια: Χρήστος Κόκκινος / Φωτογραφίες: Nίκος Αραμπατζής Ιστορίες της Δόμνας...

Οι λεμονατζήδες της Θεσσαλονίκης: «Λεμονάδα μπούζι-μπούζι!»

Απόσπασμα από το βιβλίο «Θεσσαλονίκη, όσα θυμάμαι», που περιλαμβάνει...