HomeMind the artΒιβλίοHugh Howey «Σιλό».

Hugh Howey «Σιλό».

Hugh Howey «Σιλό». Μετάφραση Γιώργος Καρατζήμας. Εκδόσεις Anubis 2021.

Γη. Κάποτε στο μέλλον. Μια μυστηριώδης καταστροφή έχει μετατρέψει όλον τον πλανήτη σε τοξική έρημο. Βρισκόμαστε σε ένα αχανές υπόγειο σιλό, το τελευταίο καταφύγιο των μοναδικών επιζώντων. Όταν κατασκευάστηκε το σιλό θεσπίστηκαν νόμοι απαράβατοι, με στόχο τη διατήρηση της ομαλής συμβίωσης των χιλιάδων κατοίκων του σιλό. Ο πλέον αυστηρός νόμος είναι «απαγορεύονται οι ερωτήσεις για το παρελθόν και για το έξω».

Οι πολλές δεκάδες όροφοι είναι χωρισμένοι σε ομάδες, επαγγελματίες. Αλλού οι γιατροί και οι χώροι υγείας, αλλού οι αγρότες και οι καλλιέργειες, αλλού οι του τμήματος πληροφορικής με τους πολύτιμους σέρβερ. Βαθύτερα από όλους είναι οι μηχανικοί και το μηχανοστάσιο, οι οποίοι φροντίζουν για την απρόσκοπτη λειτουργία όλων των μηχανών. Εξουσία έχουν ο δήμαρχος, που προκύπτει μετά από εκλογές, και ο σερίφης, ο οποίος ορίζεται από τον δήμαρχο, με τη σύμφωνη γνώμη του επικεφαλής του τμήματος πληροφορικής.

Η πρόσβαση στον έξω κόσμο απαγορεύεται. Υπάρχει η δυνατότητα οπτικής επαφής μέσα από κάποιες κάμερες. Το μόνο που φαίνεται είναι έρημος και μερικοί αμμόλοφοι. Αυτές οι κάμερες είναι και η αυστηρότερη τιμωρία για τους παραβάτες του υπέρτατου νόμου. Όσοι δικάζονταν και αποδεικνύονταν ένοχοι, ντύνονταν με ειδικές στολές, έβγαιναν έξω και, αφού καθάριζαν τους φακούς των καμερών, ήσαν ελεύθεροι να πάνε όπου θέλουν. Όλοι τους όμως, δίχως καμμία εξαίρεση, δεν προλάβαιναν να κάνουν παρά μόνο μερικά βήματα προτού πεθάνουν από την τοξική ατμόσφαιρα.

Όταν ξεκινά η εξιστόρηση, ο πολύ αγαπητός σερίφης οδηγείται στην εσχάτη των ποινών. Όταν η επιλογή της (επίσης πολύ αγαπητής) δημάρχου για την αντικατάστασή του από μία κοπέλα του μηχανικού θα αντιμετωπίσει την αντίρρηση του επικεφαλής του ΤΠ, θα αρχίσουν τα προβλήματα. Η αναζήτηση κάποιων απαντήσεων θα αναστατώσει τους κατοίκους. Θα δημιουργηθούν εχθρότητες, θα σχηματιστούν αντίπαλα στρατόπεδα. Θα ξεσπάσει εμφύλιος, η νέα σερίφης θα εξοριστεί στον βέβαιο θάνατο. Όμως, προς έκπληξη όσων την παρακολουθούν, δεν θα πεθάνει. Πού θα πάει; Τι θα συναντήσει;

Η συνέχεια είναι ανατρεπτικά αποκαλυπτική. Η δράση πλέον γίνεται καταιγιστική. Το τέλος έρχεται λυτρωτικό.

Ο συγγραφέας έχτισε έναν κόσμο πλούσιο σε βάθος. Έστησε αριστοτεχνικά στιβαρούς χαρακτήρες. Κέντησε μια έντονη πλοκή. Τόνισε την εξουσία του ψέματος και την ισχύ του φόβου. Ανέδειξε τη δύναμη της ενότητας και της αγάπης. Και τελικά μας παρέδωσε σχεδόν 660 σελίδες, οι οποίες διαβάζονται με ιδιαίτερη αγωνία μέχρι την τελευταία σελίδα.

Ήδη κυκλοφορεί η «Βάρδια», στην οποία περιγράφονται όσα προηγήθηκαν, και αναμένεται η «Σκόνη», η συνέχεια και το τέλος της ιστορίας.

Πρώτη δημοσίευση στο περιοδικό Φανταστικά Χρονικά.

Related stories

Ινέ, άνοιξέ μου το ψυγείο σου!

Πρόσωπα αγαπημένα μας μιλάνε για τις κρυφές γαστρονομικές απολαύσεις...

Ο Ζερόμ γυρνά την Ελλάδα και κάνει μια στάση στον Εξώστη

Τον γνωρίσαμε από τη μουσική του και τους ρόλους...

Ιωάννα Μπουραζοπούλου «Ο Δράκος της Πρέσπας ΙΙΙ. Η μνήμη του πάγου».

Γράφει ο Τάσος Γέροντας Ιωάννα Μπουραζοπούλου «Ο Δράκος της Πρέσπας ΙΙΙ....

Μαρίνα Σπανού: O ρομαντισμός είναι υλικό μας, όλων μας

Η Μαρίνα Σπανού μαζί με την μπάντα μάς καλεί...