HomeMind the artΒιβλίο"Μυθιστορία"

"Μυθιστορία"

Γ. Βαφοπούλου 20, Ντεπώ | 2310-428.846 | [email protected]

Η ιστορία. Η Μυθιστορία άνοιξε την πόρτα της γύρω στα 1993 από την Κατερίνα Πανταζίδου. Με την σημερινή διεύθυνση της Στέλλας Μόσχου και της Τζίνας Άρχοντα, λειτουργεί από το 1998. Από το 2006 και μετά στο χώρο της φιλοξενούνται εκθέσεις, παρουσιάσεις, συζητήσεις, εργαστήρια, πάρτι και σύντομα θα λειτουργήσει και λέσχη ανάγνωσης. Στο δυναμικό της συμμετέχουν δύο γάτες (συνήθως), ένας σκύλος και πολλοί δίποδοι και τετράποδοι φίλοι που βοηθούν στη λειτουργία της..

Η φιλοσοφία. Οι επιλογές μας γίνονται με βάση κυρίως τα προσωπικά μας γούστα κι έπειτα το τι μας ζητά το κοινό. Επειδή ακριβώς δε βρίσκεται στο κέντρο και ο κόσμος του είναι στο μεγαλύτερο μέρος του της γειτονιάς του Ντεπώ, αυτά τα δύο δεν απέχουν πάντα πολύ. Για παράδειγμα το Όσο αντέχει η ψυχή της Λένας Μαντά, δεν έφυγε σχεδόν καθόλου, μέσα στο καλοκαίρι, ενώ πήγε πολύ καλά Ο άνθρωπος που έτρωγε πολλά του Αύγουστου Κορτώ. Προσπαθούμε να έχουμε βιβλία που μας αρέσουν από όλα τα είδη, δίνοντας έμφαση στο περιεχόμενο και στην καλαισθησία τους. Αυτό προσφέρουμε και στους αναγνώστες, το γούστο και την άποψη μας.

Μικρό ή μεγάλο βιβλιοπωλείο; Η Μυθιστορία είναι ένα μικρό, ανοιχτό βιβλιοπωλείο. Είμαστε τυχεροί που βρισκόμαστε σε μια γειτονιά που τον τελευταίο καιρό βλέπει καινούριους χώρους να δημιουργούνται, όπως αίθουσες τέχνης ή ομάδες εθελοντισμού καθώς και αύξηση των δραστηριοτήτων του Βαφοπουλείου, με στόχο την αναβάθμισή της από τους ανθρώπους που την κατοικούνε. Γενικά, προσπάθειες μικρής κλίμακας που ζωντανεύουν το δρόμο και προσδιορίζουν την πραγματική έννοια της γειτονιάς.

Η Κρίση: Προβλήματα, αλλαγές και επιπτώσεις στην αγορά βιβλίου. Ακριβώς επειδή είναι μικρό, αποδείχθηκε καλό σ' αυτήν την περίοδο κρίσης, γιατί δεν είχαμε μεγάλα ανοίγματα. Όσο όμως περνά ο καιρός τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα, όχι γιατί δεν έρχεται ο κόσμος που ερχότανε, αλλά γιατί δε μπορεί πια να αγοράσει, αυτά που θέλει. Το αναγνωστικό κοινό μας αποτελείται από κόσμο που αγαπά βαθιά το βιβλίο και αυτό το κάνει ακόμα πιο απογοητευτικό. Η αλήθεια είναι ότι και οι τιμές των βιβλίων στην πλειοψηφία τους είναι αποτρεπτικές για κάποιον που έχει συνηθίσει να έχει το βιβλίο (ως έντυπο) στην καθημερινότητά του.

Το μέλλον του βιβλίου, το μέλλον των βιβλιοπωλείων. Πιστεύουμε ότι τα βιβλία θα συνεχίσουν να υπάρχουν, με την μορφή που τα ξέρουμε σήμερα. Το αποδεικνύει και η εκδοτική δραστηριότητα που δεν έχει μειωθεί ιδιαίτερα. Οπωσδήποτε θα πάρουν πολλές άλλες μορφές, θα υποστούν μεταλλάξεις, κάτι που είναι πολύ ενδιαφέρον, αλλά η έντυπη μορφή του βιβλίου, δε νομίζουμε ότι θα εξαφανιστεί, θα συνεχίσει να υπάρχει, ελπίζουμε μαζί με τα βιβλιοπωλεία.

Το απόλυτο longseller. «Το εργοστάσιο των μολυβιών» της Σώτης Τριανταφύλλου (εκδ. Πατάκης). Έχει γίνει πλέον κλασικό σε όλες τις ηλικίες.

Το bestseller των τελευταίων 12 μηνών. «Ανεμώλια», του Ισίδωρου Ζουργού (εκδ. Πατάκης). Ο Ισίδωρος Ζουργός είχε κατακτήσει ήδη το αναγνωστικό κοινό, από τα προηγούμενα βιβλία του, που ήταν όλα πολύ αγαπητά.

Προτάσεις από τις νέες κυκλοφορίες. «Κλειστή πόρτα», της Ευγενίας Μπογιάνου (εκδ. «Πόλις»). Μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις της χρονιάς. «Το βιβλίο των νεκρών φιλοσόφων» του Simon Critchley (εκδ. Πατάκης). Διασκεδαστικό και ενδιαφέρον, βλέπει με μια ανάλαφρη ματιά την ιστορία της φιλοσοφίας μέσα από το θάνατο των πρωταγωνιστών της. «Γκρέγκορ ο Αναχωρητής», της Suzanne Collins (εκδ. Platypus). Από κάτω προς τα πάνω, γίνονται πολλά…

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...