Ιανός

Αριστοτέλους 7 | 2310-277.004 | [email protected]


Η ιστορία. Ο πρώτος κρίκος της Αλυσίδας Πολιτισμού IANOS δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1984 στη Θεσσαλονίκη, από τον Νίκο Καρατζά. Το πρώτο κατάστημα, που αποτελεί και την έδρα της επιχείρησης ως σήμερα, βρίσκεται στην οδό Αριστοτέλους 7 και αποτελεί έναν πολιτιστικό πολυχώρο που περιλαμβάνει βιβλιοπωλείο, αίθουσα τέχνης και χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων. Από τότε προστέθηκαν στην Αλυσίδα άλλοι 6 κρίκοι, με τελευταίο (2008) το IANOS ARTSHOP στην Αθήνα. Ταυτόχρονα, η συνεχής ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων (IANOS Radio, IANOS Digital, IANOS CLUB) συνέβαλε ώστε σήμερα πλέον να έχει καταξιωθεί ο IANOS ως μία από τις πιο πρωτοποριακές και επιτυχημένες επιχειρήσεις στο χώρο του βιβλίου και του πολιτισμού. Απόλυτα διακριτή ταυτότητα, καινοτομία και υψηλά πρότυπα ποιότητας-εξυπηρέτησης, είναι οι τρεις πυλώνες στους οποίους βασίστηκε η μεγάλη αναγνωρισιμότητα και το δυναμικό επιχειρηματικό προφίλ του ΙΑΝΟΥ.

Η φιλοσοφία. Ο μετασχηματισμός του ΙΑΝΟΥ από βιβλιοπωλείο σε αλυσίδα πολιτισμού αναδεικνύεται μέσα από το σύνολο των νέων δραστηριοτήτων αλλά και της προϊοντικής ταυτότητας, που πλέον περιλαμβάνει -εκτός από βιβλία- μουσική, εικαστικά, αντικείμενα τέχνης, κ.ά. Φυσικά, είναι ενταγμένος στα πλαίσια του οράματός μας να συμβάλλουμε στην παραγωγή και διάδοση του πολιτισμού, φέρνοντας καθημερινά τους ανθρώπους σε επαφή με τα έργα και τους δημιουργούς τους. Στόχος μας είναι να το πετύχουμε μέσω δραστηριοτήτων, υπηρεσιών και πολιτιστικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, διαμορφώνοντας ταυτόχρονα ένα ευχάριστο, δημιουργικό και ανθρωποκεντρικό περιβάλλον για τους πελάτες και τους συνεργάτες μας.

Μικρό ή μεγάλο βιβλιοπωλείο; Πιο σωστός χαρακτηρισμός θα ήταν «μητροπολιτικό» βιβλιοπωλείο. Η κεντρική φιλοσοφία του «μητροπολιτικού βιβλιοπωλείου», στο οποίο ο αναγνώστης μπορεί να βρει το σύνολο της ενεργού βιβλιογραφίας, σε συνδυασμό με τη διευρυμένη προϊοντική ταυτότητα -όπως αναφέρεται παραπάνω- και την ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση πελατών που προσφέρει ο IANOS, αποτελούν τον άξονα πάνω στον οποίο κινούνται τα καταστήματα.

Η Κρίση: Προβλήματα, αλλαγές και επιπτώσεις στην αγορά βιβλίου. Η αγορά του βιβλίου διανύει μια ζοφερή περίοδο, λόγω της συνολικότερης άσχημης κατάστασης στη χώρα αλλά και εξαιτίας των δομικών της παθογενειών. Στη δύσκολη αυτή διαδρομή, θα αντέξουν λίγες επιχειρήσεις και στο τέλος της θα υπάρχουν ακόμη λιγότερες. Αυτό ισχύει για τα βιβλιοπωλεία, τους διανομείς, τους εκδότες και όλους όσοι εμπλέκονται στα άλλα στάδια της αλυσίδας.

Το μέλλον του βιβλίου, το μέλλον των βιβλιοπωλείων. Το μέλλον θα έχει λιγότερα χάρτινα και περισσότερα ψηφιακά βιβλία, αλλά είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι τα φυσικά βιβλία θα αντικατασταθούν πλήρως από άλλες μορφές περιεχομένου. Υπάρχει σίγουρα μέλλον για τα βιβλιοπωλεία και τους εκδότες, αλλά είναι απαραίτητη προϋπόθεση να επαναπροσδιορίσουν όλοι το ρόλο τους σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη πραγματικότητα.

Το απόλυτο longseller. Είναι δύσκολο να απαντηθεί το ερώτημα μονοδιάστατα, ιδιαιτέρως για μια επιχείρηση με 28 χρόνια παρουσίας, όπως ο ΙΑΝΟS. Υπάρχουν τίτλοι και συγγραφείς που αντέχουν στο χρόνο και έχουν σταθερές πωλήσεις, όπως τα ποιήματα του Ελύτη, ο Έκο, ο Γκάμπριελ Γκαρσία Μάρκες. Τα τελευταία χρόνια οι δύο τίτλοι που έχουν ξεχωρίσει σε πωλήσεις είναι το «Όλα σού τα ’μαθα, μα ξέχασα μια λέξη», του Δημήτρη Μπουραντά (εκδ. Πατάκη) και «Το Νησί» της Βικτόρια Χίσλοπ (εκδ. Διόπτρα).

Το bestseller των τελευταίων 12 μηνών. «Το νήμα», Βικτόρια Χίσλοπ, εκδ. Διόπτρα.

Προτάσεις από τις νέες κυκλοφορίες. «Για το όνειρο πώς να μιλήσω», Ελένη Πριοβόλου, εκδ. Καστανιώτη. Από τη συγγραφέα του βιβλίου «Όπως ήθελα να ζήσω» (Βραβείο Αναγνωστών ΕΚΕΒΙ 2010), ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα για το τέλος ενός ονείρου και την αρχή ενός άλλου. «Το πρόβλημα Σπινόζα», Ίρβιν Γιάλομ, εκδ. Άγρα. Ο Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ και ο Σπινόζα. Ο Ναζί ιδεολόγος και ο μεγαλοφυής φιλόσοφος.  Ο Γιάλομ στο τελευταίο του μυθιστόρημα εστιάζει το βλέμμα του σε δύο εκ διαμέτρου αντίθετες προσωπικότητες, παρουσιάζοντας τους παράλληλους βίους τους και αποτυπώνοντας την άβυσσο που τους χωρίζει. «Το κοιμητήριο της Πράγας», Ουμπέρτο Έκο, εκδ. Ψυχογιός. Ο Έκο με το τελευταίο του μυθιστόρημα μας παραδίδει μια ιστορική τοιχογραφία της Ευρώπης του 19ου αιώνα. Καυστικό χιούμορ, αδυσώπητη ειλικρίνεια και διεισδυτική ματιά συνδυασμένα με αριστοτεχνική πλοκή, όλα αυτά σε ένα βιβλίο που ήδη θεωρείται κλασικό.

Related stories

Joachim B. Schmidt «Κάλμαν».

Γράφει ο Τάσος Γέροντας Joachim B. Schmidt «Κάλμαν». Μετάφραση Σοφία Αυγερινού....

Ο Κυριάκος από την Ικαρία έφτιαξε ένα κουτούκι που κάνει θρυλικά γλέντια στην πόλη

γράφει η Χρύσα Πλιάκου Από την Ικαρία ταξίδεψε χιλιόμετρα μέχρι...

5+1 μαγαζιά στα δυτικά που κάνουν όλη την πόλη να μιλά για αυτά

Η Δυτική Θεσσαλονίκη κρύβει μαγικά σημεία που αξίζουν την...

My 77th Cannes Diary: The Substance της Coralie Fargeat

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Η τέταρτη ημέρα του φεστιβάλ, ένα...

Όταν η Pop κουλτούρα συνδυάζεται με ιστορικά έργα τέχνης

Μερικές από τις αγαπημένες μας καλλιτεχνικές συλλογές προκύπτουν όταν...