HomeMind the artΒιβλίοΗ Άγνωστη Καντάθ

Η Άγνωστη Καντάθ

Κάθε εβδομάδα, συζητάμε με τους υπεύθυνους ενός από τα βιβλιοπωλεία της πόλης. Σήμερα,

Αιμιλιανού Γρεβενών 6 (Πλατεία Ναυαρίνου) | 2310-227.010 | [email protected]

Η ιστορία. Η «Άγνωστη Καντάθ» ιδρύθηκε το 1994 και στεγάστηκε αρχικά σ’ έναν πολύ μικρό χώρο ανάμεσα στη Ροτόντα και την Καμάρα, στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ήταν μια πρώτη απόπειρα να δοθεί βήμα στο –παραγνωρισμένο απ’ την «επίσημη» λογοτεχνία– είδος της Επιστημονικής Φαντασίας, του Φανταστικού και του Τρόμου. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε, οι πελάτες έγιναν φίλοι και η «Καντάθ» μεταφέρθηκε το 2001 σ’ ένα μεγαλύτερο κατάστημα σε μια πάροδο της Δημητρίου Γούναρη, στο γνωστό Ναυαρίνο. Το αντικείμενό της δεν άλλαξε, απλώς διευρύνθηκε, οι τίτλοι πλήθυναν, καινούργια είδη έκαναν την εμφάνισή τους, οι φιλίες διατηρήθηκαν και προστέθηκαν νέες.

Η φιλοσοφία. Πρόθεσή μας είναι να γίνει ευρύτερα γνωστή η καλή Φανταστική Λογοτεχνία και να συσπειρωθούν γύρω της όσοι ήδη μοιράζονται ένα ενδιαφέρον γι’ αυτήν.

Μικρό ή μεγάλο βιβλιοπωλείο; Σαφώς μικρό – τα μεγάλα βιβλιοπωλεία δίνουν περισσότερο την εντύπωση πολυκαταστημάτων, όπου το ενδιαφέρον περιορίζεται στην αγορά-πώληση. Στα μικρά βιβλιοπωλεία, όπου κατ’ ανάγκην γίνεται επιλογή από τα βιβλία που κυκλοφορούν, έχεις την αίσθηση των κοινών ενδιαφερόντων, του μοιράσματος, της συνενοχής.

Η Κρίση: Προβλήματα, αλλαγές και επιπτώσεις στην αγορά βιβλίου. Πάντοτε τα πρώτα θύματα των κρίσεων ήταν τα αγαθά που, κατά παράδοση, κάνουν τη ζωή μας καλύτερη. Το βιβλίο δεν είναι είδος πρώτης ανάγκης, επομένως πλήττεται τρομερά από την οικονομική κρίση. Οι πελάτες των βιβλιοπωλείων στερούνται ακόμα κι αυτή τη χαρά της ανάγνωσης λόγω της ανεργίας και της μείωσης των εσόδων τους από ένα κράτος που δολοφονεί τη φαντασία και κάνει μπακάλικους λογαριασμούς για συμφέροντα άλλων. Τα μικρά βιβλιοπωλεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο, ο πλουραλισμός των ιδεών αργοπεθαίνει.

Το μέλλον του βιβλίου, το μέλλον των βιβλιοπωλείων. Για τους πραγματικούς βιβλιόφιλους το βιβλίο δεν αντικαθίσταται ούτε από τα audio-books, ούτε από τα e-books, ούτε ένας υπολογιστής μπορεί να πάρει τη θέση, το χρώμα, τη μυρωδιά, τη ζεστασιά μιας βιβλιοθήκης. Επομένως για το μέλλον του βιβλίου είμαστε αισιόδοξοι, για το μέλλον όμως των –μικρών ιδιαίτερα– βιβλιοπωλείων δυστυχώς όχι.

Το απόλυτο longseller. Η μεταφρασμένη στα ελληνικά σειρά «Riftwar» του R. Feist («Ο Πόλεμος του Ρήγματος», εκδόσεις «Η Άγνωστη Καντάθ»).

Το bestseller των τελευταίων 12 μηνών. Τα βιβλία της σειράς «Game of Thrones» του G.R.R. Martin, εκδόσεις «Anubis». Η τηλεοπτική διασκευή του πρώτου και του δεύτερου εκτίναξαν στα ύψη τις πωλήσεις μιας σειράς που έτσι κι αλλιώς ήταν από τις πιο δημοφιλείς των τελευταίων ετών.

Προτάσεις από τις νέες κυκλοφορίες. Η ανθολογία «Σκιές πάνω από το Ίννσμουθ», εκδόσεις «Jemma Press». Εμπνεόμενοι από την κλασική ιστορία του H.P. Lovecraft, μερικοί από τους σημαντικότερους σύγχρονους συγγραφείς του φανταστικού (N. Gaiman, B. Lumley, R. Campbell, K. Newman κ.ά.) δίνουν τη δική τους εκδοχή για το στοιχειωμένο ψαροχώρι της Νέας Αγγλίας. Το πρώτο βιβλίο της τριλογίας «Kingkiller Chronicle» του Patrick Ruthfuss, «Το όνομα του ανέμου», εκδόσεις «Anubis». Σύγχρονη ηρωική φαντασία που απέσπασε διθυραμβικά σχόλια από κοινό και κριτικούς. Η επανέκδοση του εμβληματικού «Φαρενάιτ 451» του R. Bradbury. Το βιβλίο που σημάδεψε την ιστορία της Επιστημονικής Φαντασίας κυκλοφορεί με το αυθεντικό εξώφυλλο της πρώτης αμερικάνικης έκδοσης (εκδόσεις «Άγρα»).

Related stories

Το Sani Festival 2024 έρχεται με Placido Domingo, Tom Jones και άλλους

Τη φετινή χρονιά, το Sani Festival επανέρχεται με την...

Τι μπορείς να βρεις στον queer πλανήτη της Δήμητρας και της Ραφαέλας;

Σήμερα σου προτείνουμε να ανακαλύψεις ένα ξεχωριστό πλανήτη γεμάτο...

Η Ιωάννα έχει φτιάξει ένα ονειρεμένο στούντιο ζωγραφικής σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό

 ©Δημήτρης Κοιλαλούς Η Ιωάννα Φλώρου είναι η γοητευτική ιδιοκτήτρια ενός...

Στο πανσετάδικο που κάνουν ουρά, ο χρόνος πέρασε και δεν άλλαξε τίποτα

Αν είσαι από εκείνους που ενδιαφέρονται για τη διακόσμηση...

Κριτική Βιβλίου | Carlo Lucarelli «Η τριλογία του φασισμού».

Γράφει ο Τάσος Γέροντας Carlo Lucarelli «Η τριλογία του φασισμού». Μετάφραση Δήμητρα...