Οξυγόνο

Κάθε εβδομάδα, συζητάμε με τους υπεύθυνους ενός από τα βιβλιοπωλεία της πόλης. Σήμερα, το

Ολύμπου 81 | 2310-260.085 | [email protected]

Η ιστορία. Το ΟΞΥΓΟΝΟ δεν έχει ακόμη κάνει τα πρώτα του γενέθλια. Άνοιξε μόλις τον Ιανουάριο του 2012. Μπορεί η εμπειρία μας να είναι μικρή, αλλά η υποδοχή του κόσμου στάθηκε ιδιαίτερα θερμή. Μέσα σε αυτούς τους εννέα μήνες λειτουργίας, τα στοιβαγμένα στα ράφια και στις βιτρίνες βιβλία βρέθηκαν σε κατάλληλα χέρια, ξεφυλλίστηκαν και αγαπήθηκαν από πολλούς μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.

Η φιλοσοφία. Το ΟΞΥΓΟΝΟ φιλοξενεί αποκλειστικά τίτλους των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ – βιβλία για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες, τόσο καινούργιους όσο και παλαιότερους τίτλους, ανάμεσά τους πολλά βιβλία σε προσφορά. Το ΟΞΥΓΟΝΟ δεν είναι αμιγώς βιβλιοπωλείο, αλλά χώρος πολιτισμού. Προτεραιότητά μας είναι η διοργάνωση εκδηλώσεων με άξονα πάντα το βιβλίο, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Το ΟΞΥΓΟΝΟ ανακοίνωσε πρόσφατα ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα δράσεων για το φθινόπωρο, το οποίο μπορείτε να δείτε στο www.oxygono-metaixmio.gr.

Μικρό ή μεγάλο βιβλιοπωλείο; Και τα δύο χρειάζονται. Το κυριότερο σε ένα βιβλιοπωλείο, είτε μεγάλο είναι είτε μικρό, είναι το έμπειρο προσωπικό που δουλεύει με μεράκι και ενθουσιασμό και αγαπάει το βιβλίο. Έτσι το βιβλιοπωλείο αποκτά χαρακτήρα, δημιουργώντας σχέσεις με τους αναγνώστες και κάνοντας τους πελάτες να αισθάνονται οικειότητα με τον χώρο, αλλά και συμβάλλει εντέλει στη διαμόρφωση νέων αναγνωστών.

Η Κρίση: Προβλήματα, αλλαγές και επιπτώσεις στην αγορά βιβλίου. Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει ολόκληρη την κοινωνία. Δε θα μπορούσε φυσικά και ο κλάδος του βιβλίου και των εκδόσεων να μείνει ανεπηρέαστος. Κατά τα ψέματα: το βιβλίο δεν είναι είδος πρώτης ανάγκης, αλλά από την άλλη το βιβλίο ευτυχώς δεν ήταν ποτέ προϊόν πολυτελείας. Όσοι αγόραζαν βιβλία θα συνεχίζουν να αγοράζουν. Μπορεί να αγοράζουν λιγότερα βιβλία. Να είναι πιο αυστηροί πλέον στις επιλογές τους.

Το μέλλον του βιβλίου, το μέλλον των βιβλιοπωλείων. Νομίζω, το μέλλον βρίσκεται στο πάντρεμα των τεχνών: το σινεμά κλείνει το μάτι στη λογοτεχνία και το παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο δίνει πάσα στη ζωγραφική. Εάν το βιβλίο μπει στην καθημερινή μας ζωή και το βιβλιοπωλείο είναι σε θέση να προσφέρει ζωντανές εμπειρίες, τότε τόσο το βιβλίο όσο και το βιβλιοπωλείο θα έχουν πετύχει τους στόχους που εξυπηρετούν: να εκπαιδεύουν, να προβληματίζουν, να ψυχαγωγούν, να ταξιδεύουν τη φαντασία. Για να γίνω πιο κατανοητή, λέγοντας ζωντανές εμπειρίες εννοώ δράσεις που προχωρούν πέρα από την τυπική διαδικασία της ανάγνωσης ενός βιβλίου, όπως οι λέσχες ανάγνωσης, οι προβολές ταινιών βασισμένων σε βιβλία, οι ομαδικές μαραθώνιες αναγνώσεις κ.ά.

Το απόλυτο longseller. Αν και είναι νωρίς για να μιλάμε στο ΟΞΥΓΟΝΟ για long-sellers, σταθερή αξία αποτελούν οι, εμπνευσμένες από τις κωμωδίες του Αριστοφάνη και από την Ομήρου Οδύσσεια, σειρές κόμικς του Τάσου Αποστολίδη και του Γιώργου Ακοκαλίδη.

Το bestseller των τελευταίων 12 μηνών. Το εκπληκτικό μυθιστόρημα του Julian Barnes Ένα κάποιο τέλος, που απέσπασε το Βραβείο Man Booker 2011, ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία παγκοσμίως. Ένα ακριβές, διεισδυτικό, αριστοτεχνικά γραμμένο μυθιστόρημα από έναν σπουδαίο συγγραφέα στο αποκορύφωμα της ωριμότητάς του.

Προτάσεις από τις νέες κυκλοφορίες. Για τους φανατικούς του αστυνομικού, συστήνουμε Τα μπλουζ της Ευρώπης του Σουηδού Άρνε Νταλ. Ο συγγραφέας, μάλιστα, θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη και το ΟΞΥΓΟΝΟ στις 16 Οκτωβρίου, επομένως καλό είναι να είστε προετοιμασμένοι! Οι φίλοι της ελληνικής πεζογραφίας θα πρέπει να περιμένουν ως τον Οκτώβρη για το καινούργιο μυθιστόρημα της Σοφίας Νικολαΐδου με τίτλο Χορεύουν οι ελέφαντες. Για τους μικρούς μας φίλους, τι καλύτερο από την ιστορία της BRAVE: Η γενναία Μέριντα, το βιβλίο δηλαδή στο οποίο βασίζεται η καινούργια ταινία της Disney/Pixar που βγαίνει στις αίθουσες στις 20 Σεπτεμβρίου.

Related stories

La Nomad House ένα διακρατικό περιοδεύον πολιτιστικό φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη

La Nomad House ένα διακρατικό περιοδεύον πολιτιστικό φεστιβάλ για...

Η μεγάλη γιορτή των μικρών βιβλιοπωλείων επιστρέφει στις 27 Μαΐου – 1 Ιουνίου!

H τελευταία εβδομάδα του Μαΐου είναι αφιερωμένη στα μικρά...

Οι ταινίες της εβδομάδας 16.05-22.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η Eurovision καθήλωσε το ελληνικό κοινό...