HomeCinemaΠέντε ταινίες για να δεις αν θέλεις...

Πέντε ταινίες για να δεις αν θέλεις να χαρείς και λίγη φύση

Γεμάτος «χρώματα, άνοιξη, βόλτα στον ήλιο» περίμενα ότι θα είναι ο Μάιος, αλλά ο καιρός έχει άλλα σχέδια. Η φαντασίωσή μου για βόλτες σε ανθισμένα σημεία της πόλης και καταπράσινους προορισμούς εδώ τριγύρω, προς το παρόν δεν εκπληρώνεται. Βρέχει κάθε μέρα και δεν νιώθω κανένα ανοιξιάτικο κλίμα. Αν νιώθεις κι εσύ το ίδιο, σου έχω τρομερή λύση μέχρι να έρθουν πιο ηλιόλουστες μέρες και να κάνεις βόλτα με το κοντομάνικο. Μπορείς αντ’ αυτού να δεις ταινίες που πέρα από σχέσεις πρωταγωνιστών, απαντήσεις σε ερωτήματα ζωής, στιγμές χαράς και λύπης, έχουν να επιδείξουν και πανέμορφα τοπία. Πέντε ταινίες για τον πέμπτο μήνα της χρονιάς.

γράφει η Αντωνία Καραφίλη

  1. The Sound of Music – Η Μελωδία της Ευτυχίας (1965)

Ξεκινάμε με μια κλασική λατρεμένη ταινία. Στην Αυστρία του 1938 η Μαρία (Τζούλι Άντριους) καλείται να επιλέξει αν τελικά θα γίνει καλόγρια, ενώ παράλληλα φροντίζει τα επτά άτακτα παιδιά της οικογένειας Φον Τραππ. Στην εναρκτήρια σκηνή της ταινίας, με φόντο τις πανέμορφες κορυφές της Βαυαρίας τραγουδάει το «The Hills are Alive» και τρέχει ανάμεσα στα δέντρα σαν άλλη Χάιντι. Η σκηνή του πικ νικ κατά τη διάρκεια του οποίου διδάσκει μουσική στα παιδιά, είναι γυρισμένη στην κοιλάδα ενός ποταμού του Σάλτσμπουργκ. Βλέπεις το καταπράσινο τοπίο και αισθάνεσαι τον καθαρό αέρα. Πρόκειται για μια μαύρη περίοδο της ιστορίας, όμως η προσωπικότητα της Μαρίας καταφέρνει να φωτίσει τις ζωές των παιδιών και του πατέρα τους.

  1. The Tree of Life – Το Δέντρο της Ζωής (2011)

Θεωρώ ότι αυτήν την ταινία ή πού θα την αγαπήσεις ή πού θα αναρωτηθείς τι θέλει να πει ο ποιητής (Τέρενς Μάλικ). Μπορεί να σου συμβούν και τα δύο βέβαια. Την είδα πριν τρία χρόνια και τη σκέφτομαι ακόμα. Ο Τέρενς Μάλικ επέλεξε τον Μπραντ Πιτ, τον Σον Πενν και την Τζέσικα Τσαστέιν να υποδυθούν τους βασικούς ρόλου σε ένα έργο που εξερευνά τις οικογενειακές σχέσεις και την ανθρώπινη ύπαρξη. Παρακολουθούμε την πορεία του Τζακ, του μεγάλου γιου της οικογένειας μέσα από τις αναμνήσεις του στο Τέξας του 1956. Η ζωή και οι εικόνες που έχει συγκρατήσει στη μνήμη του, εμπλέκεται με τη ζωή πάνω στον πλανήτη μας. Τα πλάνα ξέγνοιαστων παιδιών που κάνουν σκανδαλιές γύρω από τα δέντρα δίνουν τη θέση τους στις πρώτες υπάρξεις ζωής στη Γη. Βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών.

  1. Memoirs of a Geisha – Αναμνήσεις μίας Γκέισας (2005)

Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Άρθουρ Γκόλντεν, παρουσιάζεται η ιστορία της Σίγιο ΓΙακαμότο, από την παιδική της ηλικία ώσπου γίνεται μια νεαρή γυναίκα. Λόγω της τραγικής οικονομικής κατάστασης, ο πατέρας της πουλά εκείνη και την αδερφή της και πηγαίνουν στο Κιότο. Εκεί ξεκινά η εκπαίδευση της Σίγιο ώστε να γίνει γκέισα. Η πορεία της είναι γεμάτη φριχτές δυσκολίες, μα η ομορφιά της ικανή να τα νικήσει όλα. Αν και η ταινία δεν διατρέχεται από το στοιχείο της φύσης, η τελευταία σκηνή στο Κιότο με τις ανθισμένες κερασιές που είναι σαν βγαλμένες από πίνακα, της εξασφαλίζει μια θέση στη λίστα μας.

  1. Moonrise Kingdom – Ο Έρωτας του Φεγγαριού (2012)

Αγαπημένος Γουές Άντερσον, με πρωταγωνιστές τους συνήθεις υπόπτους. Ο Σαμ και η Σούζι, δύο παιδιά ερωτευμένα, ύστερα από αλληλογραφία μερικών μηνών, αποφασίζουν να το σκάσουν και να αναζητήσουν τη δική τους Εδέμ. Το δάσος γίνεται το καταφύγιό τους και η παραλία είναι συνένοχος. Όσο εκείνοι αψηφούν κάθε κανόνα και φτιάχνουν τη δική τους συμμορία, η οικογένεια της Σούζι και οι συνπρόσκοποι του Σαμ μόλις αντιλαμβάνονται την απουσία τους, τους αναζητούν σε κάθε πιθανό μέρος. Δυσλειτουργική οικογένεια, θεατρική παράσταση, κατασκήνωση προσκόπων, ακραία καιρικά φαινόμενα συνθέτουν το backround για έναν γλυκό αθώο έρωτα που αξίζει να παρακολουθήσετε.

  1. Paris Can Wait – Το Παρίσι μπορεί να περιμένει (2016)

Ένα γαστρονομικό οδοιπορικό στη γαλλική ύπαιθρο με τον Ζακ που ξέρει να απολαμβάνει τις χαρές της ζωής και την Ανν που διστάζει να αφεθεί σε αυτές, αλλά κολακεύεται από την προσοχή που λαμβάνει από εκείνον. Αφετηρία είναι οι Κάννες και στόχος να φθάσουν οδικώς στο Παρίσι, όμως συνεχώς κάτι προκύπτει. Πικ νικ, βόλτες με το κάμπριο στη γαλλική εξοχή, εκλεκτό φαγητό. Τι άλλο πρέπει να πω για να σας πείσω να τη δείτε; Ναι, είναι μια μάλλον ανάλαφρη ταινία, αλλά σίγουρα περνάς ευχάριστα την ώρα σου και νιώθεις ότι ταξιδεύεις κι εσύ.

 

BONUS: Pocahontas – Ποκαχόντας (1995)

Πειράζει που προτείνω μία ταινία που είδες πολλές φορές όταν ήσουν μικρό παιδί; Όχι, δεν πειράζει. Το μακρινό 1607 στη Βιρτζίνια της νεοανακαλυφθείσας Αμερικής, καταφθάνουν οι Ευρωπαίοι που ως σκοπό έχουν το κέρδος με κάθε κόστος. Ακόμα κι αν καταστρέψουν τα παρθένα μέρη, ακόμα κι αν εκμεταλλευτούν τους ντόπιους. Η Ποκαχόντας (ο χαρακτήρας είναι βασισμένος σε υπαρκτό πρόσωπο) είναι ένα νέο κορίτσι που νιώθει χρέος της να προστατέψει τη φυλή της, τους φίλους της στο δάσος, την κληρονομιά της. Γνωρίζει τον Τζακ με το υπέροχο χαμόγελο και όλα ανατρέπονται, βρίσκει τον εαυτό της από την άλλη πλευρά. Του γνωρίζει τον δικό της κόσμο και διαμηνύει ότι «Αν κόψεις ένα δέντρο, κόβεις μια ζωή!» Αξίζει να την ξαναδείς για τα τραγούδια και τη μαγεία της φύσης.

Related stories

Αστικοί θρύλοι της Θεσσαλονίκης – Η Πανούκλα

γράφει η Μαρία Ράπτη Σαν ποντικός που πεινάει και που...

Έρχονται δύο νέα πάρκα τσέπης

Στη φύτευση 500 δέντρων στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης προχωρά ο δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο...

Κλείνει ένα από τα πιο αγαπημένα μεζεδοπωλεία του κέντρου

Λατρεύτηκε από τις παρέες νέων κι όχι μόνο! Τα...

Οι ταινίες της εβδομάδας 28.03-03.04.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Μεγάλη αύξηση στα εισιτήρια την εβδομάδα...