HomeInterviewsΟ Άγγελος Μαλλίνης μιλά για τις αναμνήσεις...

Ο Άγγελος Μαλλίνης μιλά για τις αναμνήσεις του καλοκαιριού του και το Parthenώn Film Festival

Συνέντευξη στον Λάζαρο Γεροφώτη

Το 9ο Parthenώn Film Festival, το αγαπημένο σινεφίλ ραντεβού του καλοκαιριού επιστρέφει στις 12, 13 και 14 Ιουλίου 2024, στη φιλόξενη πλατεία του Παρθενώνα Χαλκιδικής, φέρνοντας μαζί του ιστορίες από μια δεκαετία που άλλαξε τις ζωές μας, τη θρυλική δεκαετία των ‘90ς!

Ο Άγγελος Μαλλίνης, Πρόεδρος του Φεστιβάλ μίλησε στον Εξώστη για την εμπειρία που προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια το Parthenώn Film Festival και για το τι θα δούμε στη φετινή διοργάνωση.

Πως ξεκίνησε η ιδέα για το Parthenώn Film Festival και ποιοι είναι οι στόχοι του Φεστιβάλ;

Μια μπίρα ήταν η αφορμή για να ξεκινήσουμε και κάθε χρόνο άρχισε το κουβάρι μας να ξετυλίγεται. Η αισθητική του και ο «τρόπος» του φεστιβάλ βοηθάει κάθε χρονιά να εδραιώνεται όλο και περισσότερο. Το Parthenώn Film Festival ενσωματώνεται στο ελληνικό καλοκαίρι διότι υπάρχει η ανάγκη για πραγματική και γνήσια ψυχαγωγία. Ο Χρήστος Πολίτης, ο Φώτης Πολίτης, η Μάγδα Βλάχου, ο Στράτος Αλεξόπουλος και εγώ έχουμε βάλει ένα στόχο, να χαρίζουμε ανεπανάληπτές βραδιές στους φίλους του σινεμά και αυτοί να μας ανταμείβουν φεύγοντας με ένα χαμόγελο.

Ποια είναι η σχέση σας με τον κινηματογράφο;

Ο Χρήστος δεν μένει πια εδώ, κατά κόσμον Χρήστος Πολίτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ είναι ο ίδιος ένα σινεμά. Δουλεύει και υπηρετεί τον κινηματογράφο εδώ και πολλά χρόνια. Οι υπόλοιποι είμαστε εραστές της έβδομης τέχνης. Ο κινηματογράφος ήταν το εύρημα για να δημιουργήσουμε το φεστιβάλ στην συγκεκριμένη πλατεία του παραδοσιακού οικισμού Παρθενώνα. Δεν μπορούσε τίποτα άλλο να λειτουργήσει καλύτερα.

Φέτος το Φεστιβάλ γυρίζει πίσω στη δεκαετία του 1990. Τι το ξεχωριστό έχει κινηματογραφικά η συγκεκριμένη δεκαετία;

Εμείς, δεκαπεντάχρονα τότε βιώσαμε αυτή τη δεκαετία με ανοιχτό το στόμα. Διαμόρφωσε λίγο πολύ την αισθητική μας και το κριτήριο μας. Reservoir Dogs, Goodfellas, The Sixth Sense, The Matrix, Being John Malkovich, Pulp Fiction, Fight Club, Eyes Wide Shut, The Talented Mr. Ripley, Run Lola Run , Sleepless in Seattle, Titanic, Boys Don’t Cry, Pretty Woman, Trainspotting, All About My Mother, Husbands and Wives, LA Confidential, The Green Mile, Good Will Hunting, The Lion King… Αυτή η nineτιλα κρύβει τη νιότη μας!

Στο πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ βλέπουμε ότι υπάρχουν μικρού μήκους ταινίες, οι οποίες γυρίστηκαν πρόσφατα και μεγάλου μήκους από την δεκαετία του 1990. Πως επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένες ταινίες;

Το αγαπημένο σινεφίλ ραντεβού του καλοκαιριού, επιστρέφει και φέτος στην πέτρινη πλατεία του Παρθενώνα, με ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα στην εμβληματική δεκαετία των ‘90ς. Θέλουμε να χαρίσουμε κινηματογραφικές ανάσες δροσιάς κάτω από τ’ αστέρια. Στις 12,13 και 14 Ιουλίου το Φεστιβάλ θα διηγηθεί ιστορίες από τα ‘90ς, μια δεκαετία με σπουδαίες παραγωγές, που άφησε το δικό της ξεχωριστό στίγμα στην κινηματογραφική ιστορία. Για την παρέα του Φεστιβάλ, η δεκαετία των ‘90ς έχει μια ιδιαίτερη συμβολική σημασία και συναισθηματική φόρτιση, καθώς μας βρίσκει μικρά παιδιά να ανακαλύπτουμε για πρώτη φορά τη μαγεία της μεγάλης οθόνης στα θερινά σινεμά του Νέου Μαρμαρά, που δυστυχώς δεν υπάρχουν πια. Σε αυτή τη μαγεία θα επιστρέψουμε φέτος!

Σε τι κοινό απευθύνεται το Φεστιβάλ; Βασίζεται στον τουρισμό της ευρύτερης περιοχής της Χαλκιδικής ή στόχος του είναι να προσελκύσει κοινό από την Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις;

Το κάλεσμα είναι προς όλους. Ακόμα και οι ελληνικές ταινίες έχουν αγγλικούς υπότιτλους έτσι ώστε ακόμα και οι άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή για τουρισμό να μπορέσουν να παρακολουθήσουν το φεστιβάλ. Στόχος του φεστιβάλ είναι να γνωρίσει το κοινό τον Παρθενώνα Χαλκιδικής μέσα από κινηματογραφικά διαμάντια. Οπότε το πρόγραμμα στήνεται έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένα είδος περιορισμού ως προς την ηλικία ή τη καταγωγή. Απαγορεύεται αυστηρά η είσοδος σε φασίστες, ομοφοβικούς και κακοπροαίρετους.

Φέτος το Φεστιβάλ κλείνει 9 χρόνια παρουσίας. Τι έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια το Φεστιβάλ και ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια για το 10ο Parthenώn Film Festival;

Το φεστιβάλ έχει κατακτήσει τη δική του θέση στο φεστιβαλικό νεοελληνικό καλοκαίρι. Καταφθάνουν επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και αυτό μας δημιουργεί μεγάλη ικανοποίηση. Συνεργαστήκαμε με δύο σχολές καλών τεχνών στην Ελλάδα με το φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ενώ περάσανε από το φεστιβάλ για να προλογίσουν ταινίες οι σπουδαιότεροι Έλληνες συγγραφείς και άλλοι εκλεκτοί καλεσμένοι. Το σπουδαίο είναι ότι δεν πήραμε ποτέ ούτε ευρώ από την τοπική κοινωνία ή τον Δήμο. Κάναμε το φεστιβάλ μόνο για να προσφέρουμε. Η επόμενη χρονιά δεν θα μπορεί να είναι τίποτα άλλο εκτός από ένα μεγάλο πάρτι! Μείνετε συντονισμένοι για κάτι μοναδικό!

*Ο Άγγελος Μαλλίνης είναι Head of On Trade στην ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ (Zagori Water, Green Cola). Διατηρεί την στήλη «Μεταξύ συρμού και αποβάθρας» στον Εξώστη, πρόκειται για αυτοβιογραφικά κείμενα σχετικά με το βιβλίο και την ζωή του. Είναι πρόεδρος του Parthenώn Film Festival-Σινεμά στο Χωριό, ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ που στήσανε εδώ και εννιά χρόνια με τους παιδικούς του φίλους. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά, την Στελίνα και τον Ανδρέα.

Related stories

Blink Tattoo Studio: Ο απόλυτος χώρος δημιουργίας στη Θεσσαλονίκη

To high-end tattoo studio στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, συνδυάζει...

Βιβλιοπρόταση: Philip Roth “Πατρική Κληρονομιά”

Philip Roth  "Πατρική Κληρονομιά" (μετάφραση: Tάκης Κίρκης) , Eκδόσεις:...

Κριτική Βιβλίου | Sebastian Barry «Τον καιρό του Θεού».

γράφει ο Τάσος Γέροντας Sebastian Barry «Τον καιρό του Θεού». Μετάφραση Άγγελος...

Οι πανέμορφες παραλίες της Χαλκιδικής

Ζαφειρένια νερά, ατέλειωτες αμμουδιές και μια απέραντη ακτογραμμή με...

Ο Στέλιος και ο Θανάσης συνεχίζουν την ιστορία του θρυλικού μαγαζιού που έφτιαξαν οι γονείς τους

Φωτογραφίες: Ιόλη Ραγκούση Το ατμοσφαιρικό μπαρ Mata Hari σημείο αναφοράς...