HomeCinemaΟι ταινίες της εβδομάδας 28.03-03.04.2024

Οι ταινίες της εβδομάδας 28.03-03.04.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης

Μεγάλη αύξηση στα εισιτήρια την εβδομάδα που μας πέρασε, με το τετραήμερο της 25ης Μαρτίου να βοήθησε τους κινηματογράφους της χώρας να ανακάμψουν. Φυσικά αυτό δεν θα γινόταν αν δεν υπήρχε το “Kung Fu Panda 4” που ήταν ο απόλυτος νικητής στα εισιτήρια. Τα συνολικά εισιτήρια της εβδομάδας ήταν σχεδόν 118.000 (μαζί με τα εισιτήρια της 25ης Μαρτίου). Στην πρώτη θέση όπως προείπα βρέθηκε το “Kung Fu Panda 4”  με 53.600 εισιτήρια. Στη 2η θέση βρέθηκε το θρίλερ “Άσπιλη” με 15.500 εισιτήρια, ενώ στην 3η θέση έπεσε το “Dune 2”, έχοντας όμως φτάσει στο εντυπωσιακό σύνολο των 147.000 εισιτηρίων. Την νέα κινηματογραφική εβδομάδα έξι νέες ταινίες έρχονται στις ελληνικές αίθουσες:

 

  1. Αδέσποτα Κορμιά (Stray Bodies)

Τα “Αδέσποτα Κορμιά” είναι μια ταινία τεκμηρίωσης που μιλάει για την αυτοδιάθεση του γυναικείου -κυρίως αλλά όχι μόνο- σώματος και θίγει περίπλοκα και δύσκολα ζητήματα όπως αυτό της τεχνητής γονιμοποίησης, της άμβλωσης και της υποβοηθούμενης ευθανασίας. Η πρεμιέρα της ταινίας στο 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε υπό αυστηρό αστυνομικό κλοιό, μετά από έντονες αντιπαραθέσεις γύρω από την αφίσα προώθησης της ταινίας από συντηρητικά και ακροδεξιά τμήματα της ελληνικής πολιτικής και θρησκευτικής σκηνής για την οποία τέθηκε μέχρι και ερώτημα στην Βουλή με αίτημα απαγόρευσης προβολής του ντοκιμαντέρ. Τα “Αδέσποτα Κορμιά” έφυγαν από τη Θεσσαλονίκη με δύο διακρίσεις στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το Amnesty International Special Mention και το International Competition Special Mention. Ο “Εξώστης” συναντήθηκε με την σκηνοθέτη Ελίνα Ψύκου, όπου μας έδωσε μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη. Μπορείτε να την διαβάσετε εδώ

Σύνοψη: Η Ρόμπιν είναι έγκυος, αλλά δε θέλει να γίνει μητέρα. Η Κατερίνα θέλει αλλά δεν μπορεί. H Κική θέλει απλώς να πεθάνει με αξιοπρέπεια. Όμως η άμβλωση, η εξωσωματική γονιμοποίηση και η ευθανασία αντίστοιχα δεν είναι νόμιμες στις χώρες τους. Τα Αδέσποτα κορμιά εξερευνούν τη σωματική αυτονομία σε μια Ευρώπη, όπου επιτρέπεται να ταξιδέψεις, να εργαστείς, να καταναλώσεις ελεύθερα αλλά όχι απαραίτητα να ζήσεις ή να πεθάνεις όπως επιθυμείς.

Διάρκεια: 109’

Σκηνοθεσία: Ελίνα Ψύκου

Σενάριο: Ελίνα Ψύκου

 

 

  1. Η Χίμαιρα (La Chimera)

Από την βραβευμένη στις Κάννες σκηνοθέτη Alice Rohrwacher (The Wonders, 2014, Happy as Lazzaro, 2018). Η ταινία “Η Χίμαιρα”, συμμετείχε στο πρόσφατο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Σύνοψη: Κάθε ταινία της Αλίτσε Ρόρβαχερ είναι μια κοσμογονία: μια άσκηση δημιουργικής ελευθερίας, ένα ταξίδι σε κόσμους που θεωρούσαμε για πάντα χαμένους, μια ανασκαφή με την αρχαιολογική σκαπάνη στις θαμμένες γενεαλογίες των συναισθημάτων. Στην τελευταία της ταινία αυτή η ενέργεια μετατρέπεται σε μεθοδολογία και θεματική, καθώς σκιαγραφεί το πρόσωπο της Χίμαιρας για τον καθένα μας. Σε μια μικρή πόλη της Ιταλίας που βρίθει ερειπίων, για τους tombaroli –τους αρχαιοκάπηλους– η Χίμαιρα σημαίνει λύτρωση από τη δουλειά και όνειρα για εύκολο πλούτο. Για τον Άρθουρ η Χίμαιρα μοιάζει με τη γυναίκα που έχασε, την Μπενιαμίνα. Για να τη βρει, προκαλεί το αόρατο, ψάχνει παντού, πηγαίνει μέσα στη γη αναζητώντας την πόρτα στη μετά θάνατον ζωή για την οποία μιλούν οι μύθοι. Σε ένα περιπετειώδες ταξίδι μεταξύ ζωντανών και νεκρών, ανάμεσα σε δάση και πόλεις, σε γιορτές και μοναξιές, ξετυλίγονται τα αλληλένδετα πεπρωμένα αυτών των χαρακτήρων, όλα σε αναζήτηση της Χίμαιρας.

Διάρκεια: 130’

Σκηνοθεσία: Alice Rohrwacher

Σενάριο: Alice Rohrwacher

Πρωταγωνιστούν:

Josh O’Connor, Isabella Rossellini, Alba Rohrwacher, Carol Duarte, Vincenzo Nemolato

 

  1. Το αγόρι του Θεού (Kidnapped)

Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Καννών, όπου πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της.

Σύνοψη: Το 1858 ένα εξάχρονο αγόρι εβραϊκής καταγωγής απάγεται από την οικογένειά του από εντεταλμένους του Πάπα και υποχρεώνεται να ασπαστεί τον καθολικισμό, με εντολή του καρδινάλιου. Η τελευταία ταινία του μεγάλου Μάρκο Μπελόκιο είναι ένα θρησκευτικό θρίλερ εποχής για τις ασυγχώρητες «αμαρτίες» της Καθολικής Εκκλησίας, που βρίσκει τον τόσο σημαντικό αυτό δημιουργό σε αξιοσημείωτη σκηνοθετική φόρμα και έμπνευση. Η κατάχρηση εξουσίας, η μισαλλοδοξία, οι μηχανισμοί της αλλοτρίωσης, η καταπάτηση της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης, όλα αυτά μπαίνουν στο στόχαστρό του Μπελόκιο, που αποδεικνύει ότι στα 84 του παραμένει πιο μαχητικός από ποτέ. Ζωντανεύοντας με απαράμιλλο τρόπο τη Μπολόνια του 19ου αιώνα (τα κουστούμια, η καλλιτεχνική διεύθυνση και η εκπληκτική φωτογραφία του Φραντσέσκο ντι Τζάκομο δίνουν στο φιλμ μαγευτική όψη), το Αγόρι του Θεού μάς ταξιδεύει στο παρελθόν, θίγοντας όμως θέματα που παραμένουν εσαεί επίκαιρα.

Διάρκεια: 125’

Σκηνοθεσία: Marco Bellocchio

Σενάριο: Marco Bellocchio, Susanna Nicchiarelli, Edoardo Albinati, Daniela Ceselli
Πρωταγωνιστούν:

Paolo Pierobon, Fausto Russo Alesi, Barbara Ronchi, Enea Sala, Leonardo Maltese, Filippo Timi, Fabrizio Gifuni

 

  1. Αγώνας για τη δόξα (Race for Glory: Audi vs Lancia)

Σύνοψη: Εμπνευσμένο από τα απίστευτα αληθινά γεγονότα που έγιναν κατά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλι του 1983 και τον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ Γερμανίας (Audi) και Ιταλίας (Lancia), το «Αγώνας Για Τη Δόξα» είναι μία πραγματική “Δαβίδ εναντίον Γολιάθ” ιστορία. Πρωταγωνιστεί ο Ντάνιελ Μπρουλ («Αντίο, Λένιν», «Captain America: Civil War»). Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε Ελλάδα και Ιταλία με πρόσβαση σε πραγματικούς χώρους, όπως τα γραφεία της Lancia και την πίστα Balocco.

Διάρκεια: 109’

Σκηνοθεσία: Stefano Mordini

Σενάριο: Filippo Bologna, Stefano Mordini & Riccardo Scamarcio

Πρωταγωνιστούν: Riccardo Scamarcio, Daniel Bruhl, Katie Clarkson-Hill, Esther Garrel, Volker Bruch, Bruno Gouery, Haley Bennett

 

 

  1. Γκοτζίλα x Κονγκ: Η νέα αυτοκρατορία (GODZILLA x KONG: THE NEW EMPIRE)

Σύνοψη: Η επική μάχη συνεχίζεται! Το κινηματογραφικό Monsterverse της Legendary Pictures βαδίζει στα ίχνη της εκρηκτικής αναμέτρησης του “Γκοτζίλα vs.Κονγκ” με μία νέα περιπέτεια που φέρνει τον παντοδύναμο Κονγκ και τον τρομαχτικό Γκοτζίλα αντιμέτωπους με μία κολοσσιαία, ανεξερεύνητη απειλή κρυμμένη μέσα στον κόσμο μας, που βάζει σε κίνδυνο την ύπαρξη τους και τη δική μας. Η νέα ταινία εξερευνά την προέλευση και την ιστορία αυτών των Τιτάνων, καθώς και τα μυστήρια της Νήσου του Κρανίου και πέραν αυτής, ενώ αποκαλύπτει τη μυθική μάχη που σφυρηλάτησε αυτά τα εκπληκτικά όντα και τα έφερε κοντά στην ανθρωπότητα για πάντα.

Διάρκεια: 115’

Σκηνοθεσία: Adam Wingard

Σενάριο: Terry Rossio, Simon Barrett & Jeremy Slater

Πρωταγωνιστούν: Brian Tyree Henry, Rachel House, Rebecca Hall, Dan Stevens, Kaylee Hottle, Alex Ferns, Fala Chen

 

  1. Baghead: Η Μάγισσα των Νεκρών

Σύνοψη: Μετά το θάνατο του πατέρα της (Peter Mullan), η Iris (Freya Allan) μαθαίνει ότι έχει κληρονομήσει μια ερειπωμένη παμπ αιώνων. Ταξιδεύει στο Βερολίνο για να αναγνωρίσει το σώμα του πατέρα της και να συναντηθεί με τον Δικηγόρο (Ned Dennehy) για να συζητήσουν το κτήμα. Όταν υπογραφεί η πράξη θα δεθεί άρρηκτα με μια ανείπωτη οντότητα που κατοικεί στο υπόγειο της παμπ – την Baghead – ένα πλάσμα που αλλάζει σχήμα και μπορεί να μεταμορφωθεί σε νεκρό. Δύο χιλιάδες μετρητά για δύο λεπτά με το πλάσμα είναι ό,τι χρειάζονται για να απαλύνουν τη θλίψη τους οι απελπισμένοι αγαπημένοι τους. Ο Neil (Jeremy Irvine), ο οποίος έχει χάσει τη γυναίκα του, είναι ο πρώτος πελάτης της Iris. Όπως ο πατέρας της, η Ίρις μπαίνει στον πειρασμό να εκμεταλλευτεί τις δυνάμεις του πλάσματος και να βοηθήσει τους απελπισμένους ανθρώπους για ένα τίμημα. Σύντομα όμως ανακαλύπτει ότι η παραβίαση του κανόνα των δύο λεπτών μπορεί να έχει τρομακτικές συνέπειες. Μαζί με την καλύτερή της φίλη Katie (Ruby Barker), η Iris πρέπει να παλέψει για να διατηρήσει τον έλεγχο της Baghead και να βρει πώς να την καταστρέψει, προτού τους καταστρέψει.

 

Διάρκεια: 94’

Σκηνοθεσία: Alberto Corredor

Σενάριο: Christina Pamies, Bryce McGuire & Lorcan Reilly

Πρωταγωνιστούν: Freya Allan, Jeremy Irvine, Peter Mullan, Anne Muller, Ned Dennehy, Ruby Barker

 

 

 

 

 

 

 

 

Related stories

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου “Ίρις” 2024 – Οι Υποψηφιότητες

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ανακοινώθηκαν χθες, οι υποψηφιότητες για τα...

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Νάσια Σπυριδάκη

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...

Αστικοί Θρύλοι | Ο Μεσσίας Σαμπατάι Σεβί

γράφει η Μαρία Ράπτη Λένε πως έρχεται ο Μεσσίας, πως...

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...