HomeCinemaΟι ταινίες της εβδομάδας 13.06-19.06.2024

Οι ταινίες της εβδομάδας 13.06-19.06.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης

Η αποχή δεν ήταν φαινόμενο μόνο για τις Ευρωεκλογές (σχεδόν 60% δεν πήγαν δυστυχώς να ψηφίσουν), αλλά για ακόμα μία εβδομάδα και για την προσέλευση στους κινηματογράφους της χώρας. Τι να μας κάνει ο Λάνθιμος; Πόσα να μας δώσει κι αυτός; Για να αστειευτούμε όσο μπορούμε και με τις εκλογές και με την προσέλευση στα σινεμά, γιατί το να απέχεις σημαίνει προφανώς ότι έχεις απογοητευτεί και από τις πολιτικές (κυρίως μιας Κυβέρνησης, αλλά και των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης), αλλά για να μιλήσουμε για τον κινηματογράφο που μας αφορά εδώ, ο κόσμος από την μία πιέζεται οικονομικά λόγω της ακρίβειας και από την άλλη, έχει απογοητευτεί από τις ταινίες που είναι διαθέσιμες στις αίθουσες. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση. Στο γενικό σύνολο εκδόθηκαν 57.270 εισιτήρια, δηλαδή 1.500 λιγότερα από την προηγούμενη εβδομάδα (58.800). Ξανά πτώση λοιπόν. Ο Λάνθιμος, με τις “Ιστορίες Καλοσύνης”, κρατήθηκε στην κορυφή με μικρή πτώση στα εισιτήρια. Πρόσθεσε ακόμα 16.000 για να φτάσει σε σύνολο μέχρι στιγμής τα 48.800. Να σημειώσω πως από τις 16.000 εισιτήρια που έκοψε η ταινία, τα 12.000 κόπηκαν στην Αττική, κάτι που δείχνει ότι η ταινία στην υπόλοιπη χώρα έκοψε μόνο 4.000 εισιτήρια. Στο νο2 η ταινία “Bad Boys: Ride or Die” με 10.500 εισιτήρια. Πολύ μέτρια τα πράγματα για τόσο μεγάλο τίτλο, που το Ελληνικό κοινό φαίνεται να μην πολύ ενδιαφέρεται (και η προηγούμενη ταινία της σειράς το 2020 δεν τα είχε πάει καθόλου καλά). Στην 3η θέση ο “Γκάρφιλντ” που συνεχίζει να προσθέτει εισιτήρια (5.930), έχοντας φτάσει σε σύνολο τα 68.600. Την νέα κινηματογραφική εβδομάδα, οκτώ νέες ταινίες έρχονται στις ελληνικές αίθουσες, με δυνατό τίτλο κινουμένων σχεδίων (Inside Out 2 – Τα μυαλά που καβαλάς 2) και Βραβευμένη Ελληνική κωμωδία (Το καλοκαίρι της Κάρμεν), που πραγματικά αξίζει το κοινό να την δει σε κάποιο θερινό, καθώς είναι μία από τις πιο έξυπνες και διασκεδαστικές Ελληνικές ταινίες των τελευταίων χρόνων. Αναλυτικά οι ταινίες της εβδομάδας:

  1. Το Καλοκαίρι της Κάρμεν

Μετά τον εξαιρετικό “Απόστρατο” (2019), ο Ζαχαρίας Μαυροειδής επιστρέφει στον κινηματογράφο με μια χιουμοριστική queer δημιουργία. Είδα την ταινία στην πρεμιέρα της τον Νοέμβριο στο 64ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και έχω να πω, πως είναι ότι πιο φρέσκο έχω δει τα τελευταία χρόνια από Έλληνα δημιουργό. Εξαιρετικές ερμηνείες από το πρωταγωνιστικό δίδυμο(Γιώργος Τσιαντούλας, Ανδρέας Λαμπρόπουλος), όπως και από τους δεύτερους ρόλους (ειδικά η Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου θα σας κάνει να κλάψετε από τα γέλια). Αν είστε λάτρεις του καλού χιούμορ μην την χάσετε. Πραγματικά αξίζει να δείτε μετά από πολλά χρόνια μία πάρα πολύ καλή Ελληνική κωμωδία (και όχι δεν με πληρώνει ούτε το Cinobo, ούτε ο Ζαχαρίας Μαυροειδής για να τα πω αυτά).

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας και απέσπασε 3 Βραβεία στο 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Βραβείο Επιτροπής Νεότητας, Βραβείο Κοινού, Mermaid Award). Επίσης, απέσπασε τα βραβεία: Best Feature Award στο Φεστιβάλ Chéries Chéris, Audience Award στο Φεστιβάλ Cinemamed. Τέλος, η ταινία είναι υποψήφια σε 12 κατηγορίες στα Βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (άδικη η μη υποψηφιότητα του πρωταγωνιστή Γιώργου Τσιαντούλα).

Σύνοψη: Ένας πολύχρωμος ύμνος στο αιώνιο καλοκαίρι της νεότητας και στην απεριόριστη δύναμη της φιλίας. Μια ιστορία παρατεταμένης ενηλικίωσης στον δρόμο για την αυτογνωσία, που αναθεωρεί το τι σημαίνει να ξεμένεις Αύγουστο στην Αθήνα. Μια απροκάλυπτα περήφανη κωμωδία για την πολύπλευρη και σύνθετη φιλία μεταξύ δύο γκέι ανδρών με φόντο ένα ατέλειωτο ελληνικό καλοκαίρι. Απολαμβάνοντας μια μέρα στην queer παραλία της Αθήνας (τα γνωστά Λιμανάκια Βουλιαγμένης), ο 30άρης Δημοσθένης προσφέρεται να βοηθήσει τον κολλητό του και επίδοξο σκηνοθέτη Νικήτα στη δημιουργία ενός σεναρίου με επίκεντρο τα γεγονότα γύρω από έναν συγκεκριμένο σκύλο ονόματι Κάρμεν.

Διάρκεια: 106’

Σκηνοθεσία: Ζαχαρίας Μαυροειδής

Σενάριο: Ζαχαρίας Μαυροειδής, Ξενοφών Χαλάτσης

Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Τσιαντούλας, Ανδρέας Λαμπρόπουλος, Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου, Νικόλας Μίχας, Βασίλης Τσιγκριστάρης

 

  1. Τα Μυαλά που Κουβαλάς 2 (Inside Out 2)

Η συνέχεια μιας εκ των καλυτέρων ταινιών κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών κατά την άποψη μου. “Τα μυαλά που κουβαλάς” (2015) ήταν μία ταινία για την μετάβαση από την παιδική ηλικία στην εφηβεία, με πολλά νοήματα, με συγκίνηση, με συναισθήματα. Η ταινία είχε αποσπάσει το Όσκαρ Καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων και ήταν υποψήφια για Όσκαρ Σεναρίου, ενώ είχε κερδίσει πλήθος βραβείων. Στο “Μυαλά που κουβαλάς 2”, βλέπουμε την πρωταγωνίστρια Ράιλι κατά τη διάρκεια της εφηβείας της. Η ταινία κυκλοφορεί τόσο στην αγγλόφωνη έκδοση και φυσικά, μεταγλωττισμένη στα Ελληνικά, με την εξαιρετική ερμηνεία στην Ελληνική μεταγλώττιση από την Νάντια Κοντογεώργη στο ρόλο της Χαράς.

Σύνοψη: Οι φωνούλες μέσα στο κεφάλι της Ράιλι ξέρουν απέξω κι ανακατωτά το μυαλό που κουβαλά—φέτος, όμως, το καλοκαίρι, τα πάντα αλλάζουν όταν η νέα ταινία κινουμένων σχεδίων των Studios της Disney και της Pixar “Τα Μυαλά Που Κουβαλάς 2” μας συστήνει ένα νέο Συναίσθημα: την Ανησυχία. Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη Kelsey Mann, ο νέος χαρακτήρας θα φέρει τα πάνω κάτω στα κεντρικά. «Η Ανησυχία, με τη φωνή της Maya Hawke, μπορεί να είναι νέα προσθήκη στην ομάδα, αλλά δεν είναι από αυτούς που κάθονται στον πάγκο» σχολιάζει ο Mann. «Πράγμα που είναι απολύτως λογικό, αν σκεφτείς τι συμβαίνει στα μυαλά που κουβαλάμε όλοι μας».
Η νέα ταινία κινουμένων σχεδίων των studios της Disney και της Pixar “Τα Μυαλά Που Κουβαλάς 2” επιστρέφει στο μυαλό της Ράιλι που μόλις μπήκε στην εφηβεία την στιγμή που τα κεντρικά επιδέχονται ξαφνικά σαρωτικές ανακατατάξεις ώστε να δημιουργηθεί χώρος για κάτι εντελώς απρόσμενο: νέα Συναισθήματα! Η Χαρά, η Λύπη, ο Θυμός, ο Φόβος και η Αηδία, που τόσο καιρό τρέχουν με μεγάλη επιτυχία τα κεντρικά, νιώθουν άβολα όταν εμφανίζεται η Ανησυχία! Και, όπως φαίνεται, έρχεται μαζί με παρέα.

Διάρκεια: 96’

Σκηνοθεσία: Kelsey Mann

Σενάριο: Dave Holstein, Meg LeFauve

Στην αγγλόφωνη έκδοση ακούγονται:

Amy Poehler, Phyllis Smith, Lewis Black, Tony Hale, Liza Lapira, Maya Hawke, Ayo Edebiri, Adèle Exarchopoulos, Paul Walter Hauser, Kensington Tallman, Lilimar, Diane Lane, Kyle MacLachlan, Sumayyah Nuriddin-Green, Grace Lu, Yvette Nicole Brown

Στην ελληνική μεταγλώττιση ακούγονται: Νάντια Κοντογεώργη, Λευτέρης Ελευθερίου, Λυδία Τζανουδάκη, Μαρίνα Σαμάρκου, Κώστας Δαρλάσης, Άντρια Ράπτη, Λητώ Αμπατζή, Έλσα Ζαρρή, Δημήτρης Σάρλος, Φιλίππα Μαβιτζή, Λυδία Σγουράκη, Αγγελίνα Παπαδοπούλου, Βασιλική Σούτη, Μαρία Πλακίδη, Χρήστος Θάνος, Κατερίνα Μάντζιου, Βασίλης Παπαστάθης, Τάσος Νταπαντάς, Γιάννης Τσούτσιας, Βασίλης Μήλιος, Γιώργος Ματαράγκας, Βίνα Παπαδοπούλου, Κατερίνα Γκίργκις, Λένα Μαραβέα, Μαρία Μαραγκουδάκη

  1. Παριζιάνικες Ιστορίες (Paradis Paris)

Από τη Marjane Satrapi, τη πολυβραβευμένη σκηνοθέτιδα του PERSEPOLIS ένας φόρος τιμής στο Παρίσι: η Monica Bellucci και η Rossy de Palma πιο γοητευτικές από ποτέ, έρχονται κοντά τον θάνατο για να τις κερδίσει η ζωή και πάλι.

Σύνοψη: Το “Paradis Paris” είναι μια απολαυστική κωμωδία που με φόντο την πιο ερωτική πόλη, καταφέρνει να αποδείξει ότι υπάρχει πάντα κάτι που μας συνδέει με τους ανθρώπους γύρω μας, ακόμα και με τους άγνωστους.

Διάρκεια: 90’

Σκηνοθεσία: Marjane Satrapi

Σενάριο: Marjane Satrapi, Marie Madinier

Πρωταγωνιστούν: Monica Bellucci, Ben Aldridge, Martina García

  1. Φρίμοντ (Fremont)

Μια μαγική, σαγηνευτική ταινία για την αγάπη που φωλιάζει στα πιο αναπάντεχα μέρη. Με τον Jeremy Allen White από την τηλεοπτική σειρά The Bear. Η ταινία έκανε Παγκόσμια Πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Sundance. Επίσης, απέσπασε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κάρλοβι Βάρι και το Βραβείο Επιτροπής στο Φεστιβάλ Ντοβίλ. Επίσης, συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας και απέσπασε και το Βραβείο John Cassavetes στα Independent Spirit Awards, ενώ ήταν Υποψήφια για Καλύτερη Διεθνή Ταινία στα British Independent Film Awards.

Σύνοψη: Η Donya εργάζεται σε ένα κινέζικο εργοστάσιο μπισκότων τύχης. Πρώην μεταφράστρια για τον στρατό των ΗΠΑ, παλεύει να βάλει ξανά σε τάξη τη ζωή της. Σε μια στιγμή ξαφνικής αποκάλυψης, αποφασίζει να στείλει ένα ειδικό μήνυμα σε ένα μπισκότο.

Διάρκεια: 92’

Σκηνοθεσία: Babak Jalali

Σενάριο: Babak Jalali, Carolina Cavalli

Πρωταγωνιστούν: Anaita Wali Zada, Gregg Turkington, Jeremy Allen White

  1. Ο Κακός Ηθοποιός (Bad Actor)

Η ταινία είναι εμπνευσμένη από μια συνέντευξη της Μαρία Σνάιντερ για την οδυνηρή εμπειρία της από τη συνεργασία της με τον Μπερνάρντο Μπερτολούτσι και τον Μάρλον Μπράντο στη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Το Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι». Η δεύτερη ταινία του Μεξικανού σκηνοθέτη μετά το βραβευμένο «50», είναι ένα πολυδιάστατο, αιχμηρό και συναρπαστικό δράμα που διαδραματίζεται στη μετά #MeToo εποχή και αφορά τη συναίνεση, την αναζήτηση της αλήθειας και τη δικαιοσύνη σε μια υπόθεση σεξουαλικής επίθεσης.

Επίσημη Συμμετοχή στο Φεστιβάλ TALLINN BLACK NIGHTS

Σύνοψη: Στα γυρίσματα μιας ταινίας, η πρωταγωνίστρια Σάντρα Ναβάρο, κατηγορεί τον συμπρωταγωνιστή της Ντανιέλ Θαβάλα ότι την κακοποίησε κατά τη διάρκεια μιας σεξουαλικής σκηνής. Ο Ντανιέλ δηλώνει την αθωότητά του, όμως η Σάντρα αποφασίζει να τον καταγγείλει, ενώ η παραγωγή προσπαθεί να αποτρέψει το περιστατικό να εξελιχθεί σε σκάνδαλο.

Διάρκεια: 124’

Σκηνοθεσία: Jorge Cuchi

Σενάριο: Jorge Cuchi

Πρωταγωνιστούν:  Alfonso Dosal, Fiona Palomo, Gerardo Trejoluna

  1. Κυνήγι Γειτόνων (Chasse Gardée)

Μεγάλη εισπρακτική επιτυχία στη Γαλλία, με πάνω από 2 εκατομμύρια θεατές, η ξεκαρδιστική Γαλλική κωμωδία, έρχεται στα θερινά σινεμά της χώρας, μετά το βραβείο κοινού που απέσπασε στο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδας.

Σύνοψη: Σε ένα ήσυχο χωριό, ένα ονειρεμένο σπίτι στη μέση του πουθενά βγαίνει προς πώληση. Για τον Simon και την Adelaide, που ζουν στριμωγμένα στο διαμέρισμά τους στο Παρίσι με τα δύο τους παιδιά, είναι η τέλεια ευκαιρία. Αλλά το όνειρο μετατρέπεται γρήγορα σε εφιάλτη όταν συνειδητοποιούν ότι οι φιλικοί γείτονές τους χρησιμοποιούν τον κήπο τους… ως κυνηγότοπο!

Διάρκεια: 100’

Σκηνοθεσία: Frédéric Forestier, Antonin Fourlon

Σενάριο: Antonin Fourlon

Πρωταγωνιστούν: Didier Bourdon, Camille Lou, Hakim Jemili

  1. Η Αόρατη Μάχη (The Invisible Fight)

Από τον Εσθονό Σκηνοθέτη Rainer Sarnet (November, 2017), αυτή η “τρελή” ταινία είναι συμπαραγωγή Εσθονίας, Λετονίας, Ελλάδας και Φινλανδίας και μεγάλο μέρος της γυρίστηκε στην Ελλάδα. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο, ενώ είναι υποψήφια για 2 βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (Ελληνικής Μειοψηφικής Παραγωγής και Ειδικών & Οπτικών Εφφέ).

Σύνοψη: Τι στην ευχή μπορεί να συνδέει μια χούφτα ορθόδοξων καλόγερων με το κουνγκ-φου, τη Σοβιετική Ένωση και τους Black Sabbath; Μα φυσικά η πιο εξωφρενική και ανίερη ταινία πολεμικών τεχνών της πρόσφατης μνήμης, η οποία θέλει έναν Σοβιετικό συνοριοφύλακα, χίπη, ροκά και λάτρη του Μπρους Λι, να βρίσκει καταφύγιο σε μοναστήρι με μοναχούς-σαολίν. Εκεί τον περιμένει η θεία φώτιση και η πρόκληση της αγιοσύνης, όμως ο διαρκής πειρασμός μιας γυναίκας και η μέχρις εσχάτων κόντρα με το έτερο πουλέν της μονής παραμονεύουν σαν ρασοφόροι νίντζα, έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να ξεμυτίσουν από τα κελιά για θεάρεστο ξύλο με κάθε λογής αμαρτία. Ένα ξύλο μετά (metal) μουσικής, νηστείας και προσευχής, ένας (αν)ορθόδοξος Τίγρης και Δράκος, του οποίου τον ερχομό δεν θα μπορούσε κανείς να προφητέψει.

Με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Διάρκεια: 115’

Σκηνοθεσία: Rainer Sarnet

Σενάριο: Rainer Sarnet

Πρωταγωνιστούν: Ursel Tilk, Ester Kuntu, Kaarel Pogga, Indrek Sammul, Taimo Kõrvemaa, Rain Simmul

  1. Haikyu!! The Dumpster Battle

Βασισμένο στην πρωτότυπη σειρά manga Weekly Shonen Jump από τον Haruichi Furudate.

Σύνοψη: Το HAIKYU!! είναι ένα anime που περιστρέφεται γύρω από την αγάπη του Shoyo Hinata για το βόλεϊ. Ο Hinata δημιουργεί μια ομάδα βόλεϊ στο τελευταίο έτος του γυμνασίου. Δυστυχώς, η ομάδα αντιμετωπίζει στο πρώτο τουρνουά την ομάδα του «βασιλιά του γηπέδου», Tobio Kageyama, και αναπόφευκτα χάνει. Μετά τη συντριπτική ήττα, ο Hinata ορκίζεται να ξεπεράσει τον Kageyama. Μπαίνοντας στο λύκειο, ο Hinata μπαίνει στην ομάδα βόλεϊ και ανακαλύπτει ότι ο Tobio είναι επίσης μέλος.

Σκηνοθεσία: Susumu Mitsunaka

Σενάριο: Haruichi Furudate, Susumu Mitsunaka

Με τις φωνές των: Ayumu Murase, Kaito Ishikawa, Yûki Kaji, Yûichi Nakamura

 

Powered by CINEPLEXX

 

Related stories

Αυτό είναι το πρόγραμμα του Europride που ξεκίνησε χθες

Με σύνθημα «Persevere Progress Prosper» (Επιμονή Πρόοδος Ευημερία), οι...

Ο Θοδωρος έκανε την αρχαιολογία viral

Συνέντευξη στη Χρύσα Πλιάκου/ Φωτογραφίες: Tάσος Αναγνώστου Σίγουρα έχει πέσει...

Πού μπορείς να φας ακόμη τις πάστες και τα γλυκά των παιδικών σου χρόνων

Μπαμπάδες και ποντικάκια, και παπουτσάκια! Όσα έτρωγαν οι μαμάδες...

Ακούστε εδώ το ΝΕΟ τραγούδι των Tindersticks!

Σχετικά με το νέο single, ο Stuart Staples εξηγεί: «Κάποιοι λένε...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | Η Μελίνα Ασλανίδου μιλά στον Εξώστη

Συνέντευξη στο Χρήστο Σατανίδη Την αγαπάμε πολύ… Πάρα πολύ. Διότι...