HomeMind the artΚριτική Βιβλίου | Harry Turtledove «Worldwar. Βιβλίο...

Κριτική Βιβλίου | Harry Turtledove «Worldwar. Βιβλίο 2. Ανατροπή».

γράφει ο Τάσος Γέροντας

Harry Turtledove «Worldwar. Βιβλίο 2. Ανατροπή». Τόμοι Α’ και Β’. Μετάφραση Μαρία Κασσιανή Ζώτου. Εκδόσεις Anubis 2023.

432+438 σελίδες στο τυπικό, μέτριας υφής χαρτί των εκδόσεων, με πολύ καλή μετάφραση, άψογη επιμέλεια (με εξαίρεση τον φόβο του τελικού «ν»), εξαιρετική σελιδοποίηση, στιβαρή βιβλιοδεσία. Στο εξώφυλλο εικονίζεται το πολύ προηγμένο άρμα μάχης των εξωγήινων.

Αυτό είναι το δεύτερο μέρος της τετραλογίας Worldwar. Το πρώτο μέρος, με τίτλο «Εισβολή», διαδραματίζεται το 1942. Μεσούντος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εισβάλουν στη Γη εξωγήινοι. Οι Γήινοι τους αποκαλούν Σαύρες, και οι εξωγήινοι αποκαλούν τους Γήινους Τοσεβίτες 3, όπου Τόσεβ 3 είναι η Γη και Τόσεβ ο Ήλιος μας. Οι Σφήκες θέλουν να κατακτήσουν τη Γη, αλλά όχι να την καταστρέψουν, επειδή σκοπεύουν να την εποικίσουν.

Οι  Σαύρες υπερτερούν κατά πολύ τεχνολογικά, όμως υστερούν θεαματικά στην ευελιξία, στην ταχύτητα εκτίμησης μιας κατάστασης και στη λήψη αποφάσεων. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στην παρουσίαση του πρώτου μέρους, εδώ

Τώρα βρισκόμαστε στο 1943. Οι  Σαύρες έχουν κυριαρχήσει σε πολλά μέρη της Γης. Οι Γήινοι αντιστέκονται όσο μπορούν. Μόνη τους ελπίδα είναι να κάνουν ένα απίστευτο επιστημονικό άλμα, με όπλα τους όλα όσα έχουν μάθει από τους εχθρούς. Μεγάλη βοήθεια προσφέρουν οι συνήθως απονήρευτοι, εύπιστοι και συνεργάσιμοι αιχμάλωτοι εξωγήινοι. Όσο ο πόλεμος προχωρά, η εξυπνάδα και η αυτοθυσία των ανθρώπων γίνονται αποτελεσματικά όπλα απέναντι σε έναν τόσο θανατηφόρο εχθρό, και θέτουν σε κίνηση την εκδικητική αντεπίθεσή τους. Μετά από κάποια μάχη, οι Γήινοι κατάφεραν να αποκτήσουν μεγάλο τμήμα πυρηνικού εξοπλισμού, το οποίο μοιράστηκε στους τρεις συμμάχους που ήδη δούλευαν επ’ αυτής της τεχνολογίας· τους Ρώσoυς, τους Γερμανούς και τους Αμερικανούς.

Ο συγγραφέας συχνά γίνεται φλύαρος, ποτέ όμως κουραστικός ή βαρετός. Έχει ήδη ανοίξει πολλά «μέτωπα», τόσο στη Γη (διάφορες θέσεις στις ΗΠΑ, στη Ρωσία, στη Γερμανία, στην Πολωνία, στην Κίνα, τώρα πάει και στη Γαλλία και στην Κροατία), αλλά και σε σκάφη των Σαυρών, σε στρατόπεδά τους στη Γη. Παρακολουθούμε συμμαχίες και αντιπαλότητες που ενίοτε ξαφνιάζουν: Γερμανοί ναζί συνεργάζονται με Σοβιετικούς κομμουνιστές, αλλά Πολωνοί αντιτίθενται σε Γερμανούς. Εβραίοι αντιτίθενται σε Πολωνούς, αλλά συνεργάζονται με Γερμανούς. Άλλοι Εβραίοι συνεργάζονται και άλλοι αντιτίθενται στις Σφήκες.

Είναι πολλά τα πρόσωπα, πολλοί οι ρόλοι, πολλές οι καταστάσεις και οι συνθήκες. Όμως περίτεχνα ο συγγραφέας κάνει τακτικές, σύντομες επισκέψεις σε όλα τα «μέτωπα», θυμίζει κάθε περίπτωση και διατηρεί αμείωτη την προσοχή του αναγνώστη.

Τα πράγματα είναι δύσκολα για τους Γήινους. Ελπίζουν να εξισορροπήσουν την τεχνολογική τους υστέρηση με την έλλειψη ικανών πολεμοφοδίων εκ μέρους των Σαυρών. Όμως οι απώλειες είναι πολλές μεταξύ των Γήινων. Θα σκοτωθούν και κάποιοι προσφιλείς ήρωες. Κι ακόμα οι Γήινοι δεν είναι έτοιμοι να κατανοήσουν και να αντιγράψουν την τεχνολογία των εισβολέων. Παρακολουθούμε την αγωνιώδη προσπάθεια των Άγγλων να κατανοήσουν τα ραντάρ των εξωγήινων και τον αγώνα δρόμου όλων για έγκαιρη ανάπτυξη ατομικών βομβών. Όμως κι εκεί οι σύμμαχοι δεν συνεργάζονται. Τι θα απογίνει; Θα προλάβουν ο Φέρμι στις ΗΠΑ, ο Χάιζενμπεργκ στη Γερμανία, ο Φλιορόφ στη Ρωσία; Θα μπορέσουν, ανεξάρτητα μεταξύ τους, να τα καταφέρουν απέναντι στη θανατηφόρα τεχνολογία που δεν κατέχουν πλήρως;

Το τέλος του δεύτερου τόμου αφήνει μια αμυδρή ελπίδα για τους Γήινους. Πώς θα αντιδράσουν όμως οι  Σαύρες; Πόσο ακριβά θα πληρώσει η Γη το θράσος των κατοίκων της να αντιστέκονται στην εισβολή;

Αναμένουμε το τρίτο μέρος.

Related stories

Στο Βαφοπούλειο για Καζαντζάκη και Λουντέμη και τη δροσιά των δέντρων

γράφει η Βιολέττα Λεμόνα Μέρα: καθημερινή Ώρα: πρωινή Μέρος: Βαφοπούλου Καιρός: αίθριος Έχεις αποφασίσει...

Ο Μανώλης Σταυρουλάκης καταναλώνει απίστευτες δόσεις μουσικής από πάντα και για πάντα

Φωτογραφίες Ιωάννα Καραφυλλίδου Ο Μανώλης Σταυρουλάκης είναι ιδιαίτερη περίπτωση εραστή...

KIDOT Festival 5 | «Η ευτυχία δεν κρύβεται. Βρες την στο KIDOT»

Το μεγαλύτερο family festival της χώρας έρχεται για πέμπτη χρονιά ακόμα πιο...