HomeMind the artΚριτική Βιβλίου | Κλυταιμνήστρα: Μια τραγική φιγούρα...

Κριτική Βιβλίου | Κλυταιμνήστρα: Μια τραγική φιγούρα της μυθολογίας

γράφει η Σοφία Μαχαίρα

Οι λάτρεις της μυθολογίας και των retelling βιβλίων, περίμεναν πως και πως αυτή τη νέα κυκλοφορία. Η «Κλυταιμνήστρα» είναι γνωστή σε όλους ως η γυναίκα του Αγαμέμνονα, του ισχυρότερου άντρα στην Ελλάδα εκείνη την εποχή, και μητέρα της Ιφιγένειας που θυσίασε ο ίδιος της ο πατέρας. Αλλά και ως η ερωμένη του Αιγισθου, του ξαδέλφου του Αγαμέμνονα.

Η γυναίκα όμως αυτή ήταν πολλά παραπάνω και μέσα από το βιβλίο αυτό μαθαίνουμε όλη της την ιστορία. Πρόκειται για μια από τις πιο δυναμικές γυναικείες φιγούρες της εποχής της. Ανατράφηκε σκληρά, ήταν έξυπνη , δόλια και εκδικητική. Ταυτόχρονα όμως είναι και μια τραγική ηρωίδα. Βίωσε τον χειρότερο πόνο που θα μπορούσε να νιώσει μια μάνα και παρολαυτα δεν λύγισε ούτε στιγμή.

Η συγγραφέας με το βιβλίο της αποδεικνύει ποσό ικανή είναι μια γυναίκα σε ηγετικές θέσεις. Η Κλυταιμνήστρα ανέλαβε τη θέση του άντρα της για 10+ χρόνια και αποδείχθηκε σαφώς καλύτερη από αυτόν. Έγινε αγαπητή -αν και είχε και τις έχθρες της- και στη θητεία της οι Μυκήνες γνώρισαν ιδιαίτερη άνθιση και πλούτο. Δυστυχώς αν και υπάρχουν τέτοια παραδείγματα στην μυθολογία μας, στη σημερινή εποχή εξακολουθεί να αμφισβητείται η ικανότητα των γυναικών σε τέτοιες θέσεις.

Διαβάζοντας την ιστορία της «Κλυταιμνήστρας» μαθαίνουμε και για αυτή των αδελφών της και βλέπουμε πως έβλεπαν τον Οδυσσέα αλλά και άλλους πρίγκιπες και βασιλιάδες οι άνθρωποι τότε.

Παρά τον όγκο του είναι ένα απολαυστικό ανάγνωσμα που θα σε ταξιδέψει στην αρχαιότητα, στον Τρωικό πόλεμο και σε όσα συνέβαιναν σε αυτούς που έμειναν πίσω. Φαν της μυθολογίας σπεύσατε.

 

 

Related stories

Αυτό είναι το πρόγραμμα του Europride που ξεκίνησε χθες

Με σύνθημα «Persevere Progress Prosper» (Επιμονή Πρόοδος Ευημερία), οι...

Ο Θοδωρος έκανε την αρχαιολογία viral

Συνέντευξη στη Χρύσα Πλιάκου/ Φωτογραφίες: Tάσος Αναγνώστου Σίγουρα έχει πέσει...

Πού μπορείς να φας ακόμη τις πάστες και τα γλυκά των παιδικών σου χρόνων

Μπαμπάδες και ποντικάκια, και παπουτσάκια! Όσα έτρωγαν οι μαμάδες...

Ακούστε εδώ το ΝΕΟ τραγούδι των Tindersticks!

Σχετικά με το νέο single, ο Stuart Staples εξηγεί: «Κάποιοι λένε...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | Η Μελίνα Ασλανίδου μιλά στον Εξώστη

Συνέντευξη στο Χρήστο Σατανίδη Την αγαπάμε πολύ… Πάρα πολύ. Διότι...