HomeΘέματαΗ νυχτερινή ζωή της Θεσσαλονίκης των 90s

Η νυχτερινή ζωή της Θεσσαλονίκης των 90s

Eνα νοσταλγικό ταξίδι στους δρόμους, τα κλαμπ και τα μπαρ που καθόρισαν τη νυχτερινή ζωή της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια αυτής της συναρπαστικής δεκαετίας ξεκινά.

Στη δεκαετία του 1990, η Θεσσαλονίκη, στην Ελλάδα, γνώρισε μια πολιτιστική και κοινωνική αναγέννηση, που χαρακτηρίστηκε από μια δυναμική νυχτερινή ζωή που έμεινε στην ιστορία.

Καθώς η Ελλάδα υπέστη σημαντικές κοινωνικές αλλαγές, η νυχτερινή ζωή της Θεσσαλονίκης έγινε αντανάκλαση του πνεύματος της πόλης, συνδυάζοντας την παράδοση με μια νέα κοσμοπολίτικη ενέργεια. Η πόλη ήταν γεμάτη πολιτιστικές κάστες, από τη μία οι ρειβάδες, από την άλλη τα πανκιά. Από τη μία τα κοστούμια, από την άλλη στα σταράκια και τα φαρδιά παντελόνια. Τα τακούνια και τα “σπορτέξ”.

Στη δεκαετία του 1990 η πόλη αναδείχθηκε επίσης ως ένας παλλόμενος χώρος ψυχαγωγικής συνδιαλλαγής και θεότρελης νεανικής ενέργειας.

Όποτε ο ήλιος βυθιζόταν κάτω από τον ορίζοντα, η πόλη μεταμορφωνόταν, με τους δρόμους της να ζωντανεύουν με τους ήχους του γέλιου, της μουσικής και τη ζωηρή φλυαρία των ανθρώπων που γλεντούν τη νύχτα.

Residents, Coco’s, Berlin, Λούκυ Λουκ, μαTroll, Panopticum, Malt n’ Jazz και μετά, Αβαντάζ, Χάντρες, Άστρα,Chorus και πόσα άλλα, δεν άφηναν σε ησυχία την πόλη. Κάθε βράδυ, κάπου, κάτι καλό συνέβαινε.

ΓΙΑ ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ 

*Tasos Petridis

Η σκηνή της νυχτερινής ζωής της Θεσσαλονίκης τη δεκαετία του 1990 χαρακτηριζόταν από μια ποικιλία χώρων, που ο καθένας πρόσφερε μια μοναδική ατμόσφαιρα για να ταιριάζει σε διάφορα γούστα.

Η πλατεία Αριστοτέλους, το κεντρικό σημείο συγκέντρωσης της πόλης, ήταν η αφετηρία για πολλούς που αναζητούσαν μια βραδιά που πρόσφερε τα πάντα σε απόσταση ενός τσιγάρου. Από παραδοσιακα ρεμπετάδικα και ουζερί μέχρι κοσμοπολίτικα μπαρ, η πλατεία έστηνε το σκηνικό για τη νύχτα που ερχόταν. Κι από την άλλη η Ναυαρίνου.

Αντώνης Ρέμος/Ζέτα Τσάβαλου/Δημήτρης Χρυσοχοϊδης

Απομακρυνόμενοι από την πλατεία, τα Λαδάδικα αναδείχθηκαν ως hot spot για νυχτερινή ζωή. Τα Λαδάδικα, κάποτε αποθήκες και αποθήκες λαδιού, αναζωογονήθηκαν και μετατράπηκαν σε μια ζωντανή συνοικία γεμάτη με πολυσύχναστες ταβέρνες, μπαρ και κλαμπ. Εδώ, ντόπιοι και τουρίστες αναμειγνύονταν ελεύθερα, δημιουργώντας ένα χωνευτήρι πολιτισμών και υποβάθρων.

*Από αναρτήσεις στο 90s Golden Clubbing Society

Η μουσική που καθόρισε μια εποχή

Η δεκαετία του 1990 έφερε μια ποικιλία μουσικών ειδών στη νυχτερινή ζωή της Θεσσαλονίκης. Τα μπουζούκια, συνέχισαν να είναι δημοφιλή, αλλά η πόλη αγκάλιασε και τις διεθνείς τάσεις. Από τους ρυθμούς της ηλεκτρονικής χορευτικής μουσικής μέχρι τους ήχους της εναλλακτικής ροκ, τα κλαμπ και τα μπαρ της Θεσσαλονίκης κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα μουσικών προτιμήσεων.

Ζωντανές εμφανίσεις από τοπικά και διεθνή συγκροτήματα προστέθηκαν στη δυναμική μουσική σκηνή της πόλης. Εμβληματικοί χώροι όπως ο Mylos και η Vilka Area υποδέχτηκαν διάσημους καλλιτέχνες, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα όπου η αγάπη για τη μουσική ξεπερνούσε τα όρια.

Zanzibar/Κρήνη *Σταύρος Μαρτινίδης

Η νυχτερινή ζωή της Θεσσαλονίκης τη δεκαετία του 1990 δεν αφορούσε μόνο τη μουσική, ήταν μια γιορτή πολιτιστικής συγχώνευσης. Ο ποικιλόμορφος πληθυσμός της πόλης, μαζί με την εισροή ξένων επισκεπτών, συνέβαλαν σε μια ατμόσφαιρα ανοιχτόμυαλης και χωρίς αποκλεισμούς.

Είναι προφανές ότι αυτή η εποχή έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της σύγχρονης ταυτότητας της πόλης. Ήταν εκείνες οι βραδιές που δημιούργησαν μια συγκλονιστική ατμόσφαιρα που παραμένει στις μνήμες όσων τη βίωσαν και φέρνει πάντα χαμόγελα σε κάθε συζήτηση. Στον Εξώστη, το επόμενο διάστημα θα ψάξουμε να βρούμε όλες τις αναμνήσεις μας και θα τις κρατήσουμε ζωντανές συζητώντας με όσους διαμόρφωσαν και έζησαν στο έπακρο αυτές τις περίφημες νύχτες.

SUMMER CHORUS AT AMNESIA/Stelios Forliakas

Η νυχτερινή ζωή της Θεσσαλονίκης της δεκαετίας του 1990 δεν ήταν απλώς ένα κεφάλαιο στην ιστορία της πόλης. Ηταν μια ζωντανή, ηλεκτρική συμφωνία που συνεχίζει να αντηχεί στο πνεύμα μιας περασμένης εποχής.

Related stories

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου “Ίρις” 2024 – Οι Υποψηφιότητες

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ανακοινώθηκαν χθες, οι υποψηφιότητες για τα...

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Νάσια Σπυριδάκη

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...

Αστικοί Θρύλοι | Ο Μεσσίας Σαμπατάι Σεβί

γράφει η Μαρία Ράπτη Λένε πως έρχεται ο Μεσσίας, πως...

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...