HomeUncategorizedΗ μικρή ταβέρνα που έγινε το πιο...

Η μικρή ταβέρνα που έγινε το πιο ξακουστό εστιατόριο της Θεσσαλονίκης

Το εστιατόριο “Κρικέλας” στη Θεσσαλονίκη ιδρύθηκε το 1940 από τον Γιώργο Κρητικό, γνωστό ως “Κρικέλας”. Ξεκίνησε ως μικρή ταβέρνα και γρήγορα έγινε διάσημο για τους μεζέδες και τις καινοτόμες συνταγές του. Οι επισκέπτες περιλαμβάνουν διασημότητες και πολιτικούς. Ο Κρικέλας, με την υποστήριξη της συζύγου του Κατερίνας, δημιούργησε έναν γαστρονομικό θρύλο με ρίζες στην οικογενειακή παράδοση και πάθος για τη μαγειρική. Το εστιατόριο συνεχίζει να προσελκύει πελάτες με την ποιότητα και την αυθεντικότητα των γεύσεων του.

Ο Γιώργος Κρητικός, γνωστός ως “Κρικέλας,” ήταν γιος ΙταλοΚερκυραίου και Κωνσταντινουπολίτισσας. Το παρατσούκλι του προήλθε από ένα παιδικό παιχνίδι. Αντιμετώπισε το όνομα αρνητικά μέχρι που το υιοθέτησε για το εστιατόριό του, καταργώντας το παλιό όνομα “Η Περικοκλάδα.”

Ο πατέρας του, Θανάσης Κρητικός, ήταν επιτυχημένος επιχειρηματίας με εστιατόρια σε Αμερική και Αυστραλία. Μετά την απελευθέρωση του 1912, εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου άνοιξε το κέντρο “Όαση,” που αργότερα έγινε το εστιατόριο “Κρικέλας.”

«Είναι παρατσούκλι από το σχολείο που πήγαινα στην περιοχή του Αγίου Ελευθερίου. Με φωνάζανε Κρικέλα, εμένα δε μου άρεσε καθόλου και μάλωνα με όλους. Όταν μεγάλωσα είχα κάνει ένα μαγαζί και το είχα βγάλει ‘Η Περικοκλάδα’. Έρχονταν όλοι απ’ έξω και με φώναζαν ‘Κρικέλα, Κρικέλα’ και τους κυνηγούσα εγώ.

Οπότε έρχεται ο Προδρομίδης, τότε υποδιευθυντής της Ιονικής Τραπέζης και μου λέει: ‘Βρε παιδάκι μου, τι στεναχωριέσαι; Γράψε απ’ έξω ‘Κρικέλας’ και να δεις που θα σταματήσουν όλοι. Τον άκουσα κι εγώ, έβγαλα την ‘Περικοκλάδα’ κι έγραψα ‘Κρικέλας’. Και αμέσως σταματήσανε να με φωνάζουν ‘Κρικέλα’»

Με τον θάνατο του Θανάση Κρητικού το 1938, η «Όαση» έκλεισε και ο γιος του, Γιώργος, αποφάσισε το 1940 να ξανανοίξει το μαγαζί. Ξεκίνησε σερβίροντας ουζομεζέδες και απλά πιάτα, χρησιμοποιώντας έτοιμα υλικά. Η περιοχή τότε ήταν κυρίως χωράφια και φίδια, και η ανάπτυξη άρχισε μετά την Κατοχή το 1945.

Καθώς πειραματίστηκε με την κουζίνα, η φήμη του αυξήθηκε, και στη δεκαετία του ’50 επεκτάθηκε προσθέτοντας νέες αίθουσες. Η γυναίκα του, Κατερίνα, ήταν πολύτιμη συνεργάτης, και μαζί μετέτρεψαν το ταβερνάκι σε γαστρονομικό θρύλο.

Το εστιατόριο προσέλκυσε διασημότητες όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, και ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Η διεθνής αναγνώριση ήρθε στις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν 18 εκατομμύρια Ιταλοί τηλεθεατές τον παρακολούθησαν στην εκπομπή της RAI «Κάθε μεσημέρι αυτή την ώρα».

Ανάμεσα σε όσους απόλαυσαν τα πιάτα του ο αστροναύτης Γιούρι Γκαγκάριν που παρήγγειλε τα περίφημα σουτζουκάκια του!

Τι είναι η «Κρικελίτιδα»; Την καλύτερη απάντηση έδωσε πριν από 26 χρόνια ο Αλέκος Σακελλάριος, σ’ ένα χρονογράφημα του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Κόσμος»: “Αυτές τις μέρες υποφέρω από κρικελίτιδα. Κρικελίτις είαι μια περίεργη αρρώστια με πολύ δυσάρεστα συμπτώματα, από την οποία υποφέρουν συνήθως οι Αθηναίοι που πάνε στην Θεσσαλονίκη και τρώνε στου Κρικέλα. Ευτυχώς δεν είναι κολλητική. Και η διάρκειά της είναι όσο καιρό χρειάζεται μια βραδεία χώνευσις”

 

.

 

Related stories

Βιβλιοπρόταση: Philip Roth “Πατρική Κληρονομιά”

Philip Roth  "Πατρική Κληρονομιά" (μετάφραση: Tάκης Κίρκης) , Eκδόσεις:...

Κριτική Βιβλίου | Sebastian Barry «Τον καιρό του Θεού».

γράφει ο Τάσος Γέροντας Sebastian Barry «Τον καιρό του Θεού». Μετάφραση Άγγελος...

Οι πανέμορφες παραλίες της Χαλκιδικής

Ζαφειρένια νερά, ατέλειωτες αμμουδιές και μια απέραντη ακτογραμμή με...

Ο Στέλιος και ο Θανάσης συνεχίζουν την ιστορία του θρυλικού μαγαζιού που έφτιαξαν οι γονείς τους

Φωτογραφίες: Ιόλη Ραγκούση Το ατμοσφαιρικό μπαρ Mata Hari σημείο αναφοράς...