HomeΘέματαΑπό τη Θεσσαλονίκη στο Σικάγο και τη...

Από τη Θεσσαλονίκη στο Σικάγο και τη Νέα Ορλεάνη: H Bίκυ και ο Αντώνης γυρνάνε τον κόσμο

ΣΙΚΑΓΟ/ΝΑΣΒΙΛ/ΜΕΜΦΙΣ/ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ                                  

Μέρος πρώτο                  

Ναι OK δεν έχει την φήμη της Νέας Υόρκης. Σίγουρα δεν έχει την λάμψη της Καλιφόρνια. Αποτελεί όμως αναμφίβολα εξίσου δυνατή ταξιδιωτική εμπειρία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πάμε λοιπόν να περιηγηθούμε σε τέσσερις πανέμορφες αμερικανικές πόλεις. 

ΣΙΚΑΓΟ (Ιλινόις). Με απευθείας πτήση από Αθήνα ή με μία στάση – διανυκτέρευση στην Νέα Υόρκη φτάνεις στο βορειότερο άκρο αυτού του ταξιδιού, το Σικάγο. Η εκθαμβωτική του ομορφιά οφείλεται στο απρόσμενο πάντρεμα νεοϋρκέζικης αρχιτεκτονικής και ευρωπαΐκής αύρας. Εντυπωσιακοί ουρανοξύστες στις όχθες του επιβλητικού ποταμού με τις δεκάδες σπαστές μεταλλικές γέφυρες. Στην άκρη της πόλης η γαλήνια λίμνη ‘Μίσιγκαν’ που εύκολα σε ξεγελάει κοιτώντας την ,νομίζοντας ότι χαζεύεις τον ωκεανό. Σύγχρονα πάρκα με εμβληματικές αρχιτεκτονικά κατασκευές, το περίφημο υπέργιο, υπερυψωμένο τρένο, η γιγάντια προβλήτα και η τοπική γαστρονομία συνθέτουν ένα κολάζ εικόνων χαρακτηριστικό αυτής της πόλης. Δύο με τρείς μέρες είναι ικανοποιητικά να αφιερώσεις. Καλό είναι να μείνεις στην περιοχή’ loop’. Ας πούμε downtown. Από κει περπατώντας μην παραλείψεις να βολτάρεις στην ‘navy pier’. Στη πελώρια  χαρακτηριστική προβλήτα της πόλης με την ρόδα στο κέντρο της.

Εκεί θα βρείς γουστόζικα μαγαζάκια για ψώνια, δεκάδες καφέ και μπαρ και καραβάκια για να σουλατσάρεις στη λίμνη χαζεύοντας την πανέμορφη κορυφογραμμή από τους ουρανοξύστες. Οπωσδήποτε αφού περιπλανηθείς στο ‘magnificent mile’, την κεντρική λεωφόρο με τα εμπορικά πολυκαταστήματα και κάνεις τις αγορές σου ,απόλαυσε σε ένα από τα πάμπολλα μπαρ- ταβέρνες του’ Chicago river’ μία τοπική μπύρα. Το σκηνικό νομίζεις ότι βγήκε από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Σα να είσαι στις όχθες του Σηκουάνα ή σε  κάποια μπυραρία της Ουτρέχτης αλλά σε ένα φουτουριστικό σκηνικό με πανύψηλους ουρανοξύστες. Στάση για χάζι στο’ Millennium park’ με το διάσημο επίτευγμα αρχιτεκτονικής ‘the bean’. Παραδίπλα μπορείς να δοκιμάσεις ‘deep dish pizza’ στο Giordanno’s. Είναι η τοπική παραδοσιακή πίτσα σε ένα κλασσικό αμερικανικό dinner. Έξτρα τίπ. Στη δύση του ηλίου ένα ποτάκι στο’ London house rooftop’. Μία από τις εντυπωσιακότερες εικόνες που θα αντικρίσεις ποτέ ως ταξιδιώτης. 

  

ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ (Λουιζιάνα). Από Σικάγο αν θέλεις νοικιάζεις αμάξι και κατεβαίνεις νοτιότερα στο Τενεσί για να καταλήξεις αργότερα Νέα Ορλεάνη. Εμείς πήγαμε αεροπορικώς Λουιζιάνα γιατί βρήκαμε πολύ φθηνά εισιτήρια και από κει οδηγήσαμε προς βορρά για Τενεσί. Στην γενέτειρά της τζαζ πέρα από την ραγδαία αλλαγή θερμοκρασίας σε σχέση με μία μέρα πριν θα νιώσεις μία αίσθηση εντελώς διαφορετική.

Γαλλική αποικιακή αρχιτεκτονική, διώροφα σπίτια με σκαλιστά περίτεχνα κάγκελα στα μπαλκόνια και έρποντα λουλούδια από κρεμαστές γλάστρες. Κρεόλ κουζίνα με επιρροές τόσο από Γαλλία όσο από Αφρική αλλά και από λατινική Αμερική και Καραϊβική. Είναι διαβόητο το καρναβάλι τους, γνωστό ως ‘Μάρντι γκρα’, περίπου ενάμιση μήνα πριν το πάσχα. Απέναντι από την ‘Τζάκσον Σκουέρ’ με τον καθεδρικό ‘σεντ Λούις’ αράζουν ποταμόπλοια στις εκβολές του Μισισιπί. Μία πόλη που κρατάει γερά στο συντηρητικό νότο αποτελούμενη κυρίως από αφροαμερικανούς. Παντού στο ‘French quarter’,το ιστορικό κέντρο, θα πετύχεις μουσικούς του δρόμου να τζαμάρουν είτε τζάζ, είτε μπλούζ. Βολτάροντας στην ‘magazine street’ θα νιώσεις για καλά την κουλτούρα του βουντού με όλα αυτά τα γραφικά μαγαζάκια να πουλούν τις περίφημες κούκλες ως σουβενίρ. Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις κάποιες από τις σπεσιαλιτέ της πόλης όπως τους περίφημους λουκουμάδες’ begniet ‘στο καφέ ‘du monde’. Επίσης λαχταριστά είναι και η σούπα ‘gumbo, όπως και το σάντουιτς’ po boys ‘. Η απόλυτα άχαστη εμπειρία της Νόλα, όπως ονομάζεται, όμως είναι αυτό που κάθε βράδυ συμβαίνει στην’ Bourbon street’. Επηρεασμένη από το καρναβάλι τους, ουσιαστικά ντόπιοι και τουρίστες παρελαύνουν στο δρόμο αυτό που είναι πλημμυρισμένος από μπαρ κακόγουστα. Εντόπιοι κάγκουρες σε πειραγμένες μηχανές να μαρσάρουν, μουσικοί του δρόμου με κρουστά, ενώ όλα τα μπαρ παίζουν μουσική, με αποτέλεσμα μία ατελείωτη χάβρα. Κιτς αισθητική παντού! Κι όμως! Αυτό καθιστά όλη την εμπειρία μοναδική. Άλλοι ντυμένοι μασκαράδες, άλλοι πραγματικά όπως νάναι και τουρίστες στα μπαλκόνια να περιμένουν να περάσει κοριτσοπαρέα για να πετάξουν το περίφημο χάνδρινο κολιέ. Αν κάποια κοπέλα σηκώσει το μπλουζάκι της μένοντας γυμνόστηθη καρπώνεται το κολιέ, το απόλυτο παγανιστικό σύμβολο καλοτυχίας.

Ίσως το πιο σουρεαλιστικό καθημερινό street party στο κόσμο! Πλάι του στέκονται νομίζω μόνο η’ Las Vegas strip’ στο Βέγκας και η ‘Broadway street’στο Νάσβιλ. Αυτό το ταξίδι είναι μόνο στα μισά, αφού ακολουθεί και το δεύτερο μέρος, σε επόμενο αρθράκι, με τήν ομορφότερη πολιτεία των ΗΠΑ, το Τενεσί (Μέμφις και Νάσβιλ),οπότε…το νού σας. 

Related stories

Αυτό είναι το πρόγραμμα του Europride που ξεκίνησε χθες

Με σύνθημα «Persevere Progress Prosper» (Επιμονή Πρόοδος Ευημερία), οι...

Ο Θοδωρος έκανε την αρχαιολογία viral

Συνέντευξη στη Χρύσα Πλιάκου/ Φωτογραφίες: Tάσος Αναγνώστου Σίγουρα έχει πέσει...

Πού μπορείς να φας ακόμη τις πάστες και τα γλυκά των παιδικών σου χρόνων

Μπαμπάδες και ποντικάκια, και παπουτσάκια! Όσα έτρωγαν οι μαμάδες...

Ακούστε εδώ το ΝΕΟ τραγούδι των Tindersticks!

Σχετικά με το νέο single, ο Stuart Staples εξηγεί: «Κάποιοι λένε...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | Η Μελίνα Ασλανίδου μιλά στον Εξώστη

Συνέντευξη στο Χρήστο Σατανίδη Την αγαπάμε πολύ… Πάρα πολύ. Διότι...