HomeInterviewsΣτο μικροσκοπικό ιταλικό κρασάδικο του Marco και...

Στο μικροσκοπικό ιταλικό κρασάδικο του Marco και του Jacopo χωράνε όλοι, εκτός από τις προκαταλήψεις

 

Στο μικροσκοπικό ιταλικό κρασάδικο του Marco και του Jacopo χωράνε όλοι, εκτός από τις προκαταλήψεις

της Δάφνης Τσάρτσαρου/ Φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου

Εάν δεν ξέρεις περί τίνος πρόκειται, καλύτερα πριν κλείσεις τραπέζι να μάθεις για την εμπειρία της ιταλικής οστερία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Δυο φίλοι από την Ιταλία, ο Marco από το Βορρά κι ο Jacopo από το Νότο, συναντήθηκαν κάπου στη μέση για να σπουδάσουν. Εκεί, ταξιδεύοντας και βλέποντας ότι αυτό που σπουδάζουν δεν τους γεμίζει, αποφασίζουν να φτιάξουν ένα κρασάδικο όπως αυτά που συχνάζουν με τους φίλους τους. Και εγένετο Osteri Dai Fioi, στη Θεσσαλονίκη.

Ξεκινώντας από το μηδέν, σε μια πόλη και χώρα που δε γνωρίζουν κανέναν, ούτε καν τη γλώσσα, επιλέγουν το πιο μικρο μαγαζάκι της οδού Ιασωνίδου, στον αριθμό 9, για να στεγάσουν το όνειρό τους: μια ιταλική οστερία με ποικιλίες αυθεντικών ιταλικών κρασιών, μπρουσκέτες με ιταλικά τυριά και αλλαντικά, αλλά και γνήσια πάστα σε μερίδες – γίγας. Το αποκορύφωμα το τιραμισού που λιώνει στο στόμα!

«Στην Ιταλία είμαστε τυχεροί γιατί από μικρά παιδιά μας μαθαίνουν να μαγειρεύουμε, εγώ φτιάχνω τα αλμυρά και ο Jacopo τα γλυκά», λέει ο Marco. «Εκεί η οστερία είναι το κρασάδικο, δεν έχουν καρέκλες, πίνεις στο όρθιο κρασί και τσιμπάς κάτι μικρό με τα χέρια, όπως ένα κριτσίνι με προσούτο. Εκεί μέσα μπορείς να βρεις τους πάντες, από έναν παππού που κάνει στάση πριν γυρίσει σπίτι από τα ψώνια, μέχρι νέα ζευγάρια που σταματούν για ένα κρασί αντί να πάνε σπίτι από τη δουλειά», συνεχίζει.

 

Για όποιον επισκεφτεί πρώτη φορά το Dai Fioi, καλό θα ήταν να γνωρίζει ότι δεν πρόκειται για ένα κλασικό ιταλικό από αυτά που έχει πάει. «Εισάγουμε κρασί από την Ιταλία και προσπαθούμε να τα ταιριάζουμε με τους μεζέδες. Αυτός είναι ο λόγος που δεν έχουμε και πίτσα. Οι άνθρωποι που έρχονται εδώ είναι από φοιτητές μέχρι συνταξιούχοι, πλούσιοι και φτωχοί. Όλοι έρχονται εδώ. Δε θέλουμε να πετάμε φαγητό, γι’ αυτό και επιμένουμε να παίρνουν οι πελάτες όσο είναι να φάνε.

 

Η οστερία κάθε Δευτέρα και Τρίτη είναι κλειστά και τις υπόλοιπες μέρες είναι ανοιχτά μόνο απόγευμα-βράδυ. «Το διαχειριζόμαστε μόνο οι δυο μας και δε θέλουμε να χαλάσει το χαρακτήρα μας ένας μεγαλύτερος χώρος. Θέλουμε μια μέρα για την προετοιμασία των γευμάτων. Θέλουμε, επίσης, να ασχοληθούμε με την πώληση των κρασιών που εισάγουμε από την Ιταλία».

Οι μακαρονάδες είναι σίγουρα για 3 άτομα

«Έχουμε παρέες που έρχονται από όταν είχαμε χύμα κρασί και είναι ακόμα εδώ. Πλέον έχουμε μόνο μπουκάλια, φέρνουμε διαφορετικές ετικέτες, δοκιμάζουμε, πειραματιζόμαστε και θέλουμε να δουλέψουμε κι άλλο αυτό το κομμάτι. Επίσης, προσπαθούμε να κρατήσουμε το ιταλικό στιλ και στο ωράριο».

Οι δύο Ιταλοί ιδιοκτήτες φροντίζουν να προσφέρουν ένα πραγματικά φιλόξενο περιβάλλον, όπου οι πελάτες νιώθουν σαν να είναι στο σπίτι τους. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πελάτες που δεν συμφώνησαν με το στιλ και την πολιτική του μαγαζιού. «Κάποια στιγμή μπορεί να γράψουμε βιβλίο με όσα έχουμε ακούσει εδώ μέσα», λένε και οι δυο γελώντας.

Το σίγουρο είναι πως μια επίσκεψη στο Dai Fioi είναι μοναδική εμπειρία και θα το καταλάβεις μόνο αν το δοκιμάσεις. Στο τέλος κάθε επίσκεψης, η επίγευση είναι πάντα γλυκιά, αφού ο Jacopo θα σε κεράσει το ξακουστό σφηνάκι «λιωμένη αγάπη» που μόνο αυτός ξέρει τι περιέχει.

Osteria Dai Fioi, Λεωνίδα Ιασωνίδου 9, Θεσσαλονίκη, 698 984 8140

 

 

Related stories

Καλοκαιρινές σειρές για τα μεσημέρια που θες κάτι καλό να παίζει

Ξανάρχονται λοιπόν τα καλοκαιρινά μεσημέρια. Εκείνα τα λουσμένα στο...

Το ρετσινάδικο στα ανατολικά, που γεμίζει με παρέες από νωρίς

Ήταν κάποτε μια γειτονιά που δεν είχε κάτι για...

Για να φας το καλύτερο μπιφτέκι του βορρά, πρέπει να οδηγήσεις 1,5 ώρα, αλλά αξίζει τον κόπο

  Τις περισσότερες φορές, τα καλύτερα κρύβονται στα απλά. Το...

8+1 λόγοι για να επισκεφτείς αυτή την εποχή, την Άνω Πόλη

Η Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης είναι μια περιοχή με...

Για αυτό το ντίσκο καφενείο, έρχονται από παντού στο Λιτόχωρο

Σε ένα από τα ωραιότερα σημεία του χωριού (για...