HomeΘέματαΤι να λέμε;

Τι να λέμε;

Είναι σπάνιο πράγμα η σωστή επικοινωνία. Άλλο θέλεις να πεις, άλλο λες, άλλο εννοούσες κρυφά, και ο συνομιλητής σου άλλο ήθελε να ακούσει, άλλο καταλαβαίνει, άλλο θυμάται και άλλο απαντά.

Και τελικά από όλες αυτές τις λέξεις που πετάνε πάνω από τα κεφάλια μας ποιές κρατάμε; Αν οι σκέψεις μας ήταν σύννεφα σπάνια θα ήταν άσπρα, αφράτα και καθαρά. Κυρίως θα είχαμε ένα μαύρο μπερδεμένο κουβάρι που θα κατέληγε σε μία γραμμή- άλλωστε πάντα λέμε πολύ λιγότερα από όσα θέλουμε να πούμε.

Συχνά οι άνθρωποι παρεξηγούν- αυτό γίνεται γιατί συνήθως ακούν με το καχύποπτο μυαλό τους. Μία φράση σου που στα αυτιά σου ακούγεται αθώα, στα δικά τους αυτιά μεταφράζεται διαφορετικά – τόσο διαφορετικά που ούτε το φαντάζεσαι, δεν το παίρνεις καν μυρωδιά. Γιατί τελικά όταν μιλάμε με κάποιον, φιλτράρουμε ότι ακούμε μέσα από το δικό μας κόσμο. Και πόσο δύσκολο είναι να σε καταλάβουν. Σκέψου πόσες φορές παρεξηγήθηκαν τα λόγια σου.

Και μετά σκέψου κάποιον που δε μιλά καν στη γλώσσα του, έναν ξένο στην Ελλάδα, έναν Έλληνα στο εξωτερικό. Σκέψου πόσες σκέψεις χάνουν στη μεταφορά.

Σκέψου πόσα σκέφτεσαι και δεν τα λες, σκέψου πόσα σκέφτεται αυτός με τον οποίο κοιμάσαι τα βράδια, εσύ, οι γονείς σου, οι φίλοι σου. Σκέψου και τα βράδια που μιλάς στο skype και κοιτάς το φίλο σου που είναι μακριά. Τι να πεις από μια webcam που δεν θα χαθεί μέσα στα πίξελ;

Πρώτη φορά στα χρονικά ο άνθρωπος έχει τόσους τρόπους να μιλήσει. Αλλά κοίτα να δεις που επικοινωνούμε πιο δύσκολα.

Related stories

Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου

Μέσω ανάρτησης στα social media ο Σταμάτης Κραουνάκης γνωστοποίησε...

Οι ταινίες της εβδομάδας 02.05-08.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Άνοιξαν την πόρτα οι θεατές επιτέλους...

Ημέρα Ελευθεροτυπίας και Σινεμά

γράφει η Γεωργία Αρχοντή Κάθε χρόνο στις 3 Μαΐου γιορτάζουμε...

Μεταξύ «συρμού» και αποβάθρας: Περιμένοντας τον άγγελο σαράντα χρόνια

Μεταξύ «συρμού» και αποβάθρας γράφει ο Άγγελος Μαλλίνης Ταξίδι στο κέντρο...