HomeCinemaSpecial screeningΧριστουγεννιάτικες Ταινίες Τρόμου: Γιατί η περίοδος των...

Χριστουγεννιάτικες Ταινίες Τρόμου: Γιατί η περίοδος των γιορτών δεν είναι μόνο φωτάκια και στολίδια

Όσον αφορά τον κινηματογράφο, η περίοδος των Χριστουγέννων τα έχει όλα: από ελαφροκωμωδίες για την οικογένεια μέχρι βαριά δράματα εναλλακτικής αφήγησης. Μέσα σε αυτή τη μεγάλη γκάμα βρίσκεται και ένα αγαπημένο, αλλά πολλές φορές παρεξηγημένο κινηματογραφικό είδος – αυτό του τρόμου. Αρκετές αφηγήσεις του συγκεκριμένου είδους έχουν καταπιαστεί με την περίοδο των γιορτών, ενώ άλλες έχουν παραλλάξει χριστουγεννιάτικους μύθους ώστε να προκαλούν φόβο και τρόμο στο κοινό. Έτσι, για όσους έχετε βαρεθεί το τυποποιημένο πνεύμα των Χριστουγέννων, ακολουθεί μία λίστα με τις καλύτερες χριστουγεννιάτικες ταινίες τρόμου για να περάσει (όχι και τόσο) αναίμακτα η περίοδος των γιορτών.

Black Christmas (1974 και 2006)


Το πρωτότυπο Black Christmas αποτελεί ορόσημο για το υποείδος του slasher – ένα δολοφόνος κατά συρροή, αβοήθητες κοπέλες σε έναν χώρο και το Τελικό Κορίτσι που καταφέρνει να επιζήσει. Η ιστορία είναι γύρω από μια φοιτητική εστία θηλέων, με τα κορίτσια που κατοικούν εκεί να κάνουν ένα πάρτι για την παραμονή Χριστουγέννων. Μέσα σε αυτό το κλίμα αρχίζουν κάποια απειλητικά τηλεφωνήματα που έπειτα διαδέχονται τις εξαφανίσεις κάποιων κοριτσιών, τα οποία δολοφονούνται ένα-ένα από τον δολοφόνο. Η ταινία είναι του 1974 και όπως κάθε κλασικό slasher που σέβεται τον εαυτό του, έχει και remake, το οποίο πραγματοποιήθηκε το 2006. Στο remake παρατηρούμε μία αλλαγή στην ιστορία με εμβάθυνση στον δολοφόνο (πάντα κατά την περίοδο τον Χριστουγέννων) και μία πιο gore αφήγηση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη δημιουργία χριστουγεννιάτικων μπισκότων με κουπάτ αγγέλου από ανθρώπινη σάρκα.

Gremlins (1984)

Τα gremlins αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ποπ κουλτούρας της δεκαετίας του 1980. Η ταινία είναι ένα υβρίδιο τρόμου/κωμωδίας, με την ιστορία να διαδραματίζεται την περίοδο των Χριστουγέννων και να αφορά το καινούργιο «κατοικίδιο» του πρωταγωνιστή και το τι γίνεται αν παραβιάσει τους τρεις κανόνες του (έκθεση στο φως, βρέξιμο και τάισμα μετά τα μεσάνυχτα). Βέβαια, όλοι ξέρουμε τι γίνεται, αλλά είναι μία ταινία που κάλλιστα μπορείς να δεις και να ξαναδείς.

Silent Night (2012)

Η μορφή του Άγιου Βασίλη χαρακτηρίζεται από ηρεμία και γαλήνη, ενώ ο ίδιος σκορπάει χαρά και αγάπη στους γύρω. Αν όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο; Το Silent Night είναι μία από τις ταινίες τρόμου που πειραματίζεται με την μορφή του Άγιου Βασίλη και την τοποθετεί στο ρόλο του κακού. Και αυτή η ταινία αποτελεί remake ενός κλασικού slasher, αυτό του Silent Night, Deadly Night (1984).

Rare Exports: A Christmas Tale (2010)

Άλλο ένα παράδειγμα που χρησιμοποιεί τον Άγιο Βασίλη ως κακό και παρανοϊκό δολοφόνο. Μόνο που αυτή τη φορά ο Άγιος Βασίλης αναπαρίσταται ως ο πραγματικός και όχι κάποιος που φοράει απλώς τη στολή. Η ταινία είναι Φινλανδικής παραγωγής και η ιστορία αφορά τις ανασκαφές στο βουνό όπου αποκαλύπτουν έναν «ιερό τάφο» του οποίου όμως ο ένοικος είναι ζωντανός – ναι, σωστά το μαντέψατε, είναι του Άγιου Βασίλη.

Krampus (2015)

Και μία φετινή για το τέλος. Και αυτή η ταινία παίζει με τη μορφή του Άγιου Βασίλη, μόνο που αποφασίζει να γεμίσει το κενό του κακού με τον Krampus, την «σκιά του Santa Claus. Η ιστορία είναι γύρω από μία οικογένεια που μαζεύεται για τις γιορτές και ένα αγόρι που, μη περνώντας καλά με την οικογένειά του, καλεί κατα λάθος αυτόν τον χριστουγεννιάτικο δαίμονα.

Related stories

Η Δήμητρα έχει ένα από τα ομορφότερα καφέ της πόλης, μπροστά σε ένα από τα ομορφότερα μνημεία της Θεσσαλονίκης

συνέντευξη στη Μαρία Καρασπύρου Η Δήμητρα Γρηγοριάδου είναι η ιδιοκτήτρια...

Αποκάλυψη τώρα , το χάος γύρω από την παραγωγή του αντιπολεμικού έπους του Φρανσις Φορντ Κόπολα

γράφει η Φανή Εμμανουήλ Το βράδυ της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε η...

Πού θα συναντηθούν πέντε επιτάφιοι για πρώτη φορά στα χρονικά, στην πόλη

Η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της θρησκευτικότητας και...

“Baby Reindeer” ή αλλιώς η πιο ειλικρινής σειρά για την κακοποίηση

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Σειρές και ταινίες που βασίζονται σε...

Oι πιο όμορφες και λουλουδιαστές αυλές: Oι εκκλησίες που αγαπάμε

Η Θεσσαλονίκη, κρύβει μέσα της μυστικούς κήπους που ανθίζουν...