HomeΘέματαΘεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014

Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014

Όταν ξεκίνησε η υπόθεση της υποψηφιότητας για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας, το Φεβρουάριο του 2011 ήμασταν μια ομάδα 10 ανθρώπων της πόλης που είχαμε μια μάλλον ουτοπική προσέγγιση για το εγχείρημα. Η δυναμική που απέκτησε η υπόθεση Θεσσαλονίκη 2014 και η ανταπόκριση της νεολαίας της πόλης, των εθελοντικών οργανώσεων και των φορέων μας έδωσε τη σιγουριά πως αυτό που κάνουμε είναι σε σωστή κατεύθυνση και προς όφελος της πόλης και των νέων. Με αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά η πρόταση μας πέρασε στον τελικό γύρο αξιολόγησης και 4 άνθρωποι βρεθήκαμε να πετάμε στις 17 Νοέμβρη προς της Μπράγκα της Πορτογαλίας.

Οι πληροφορίες που είχαμε για την κατάσταση της υποψηφιότητας ήταν λίγες και μάλλον αντικρουόμενες. Ο Γιώργος που είχε πάει σε ένα συνέδριο στο Στρασβούργο μας μετέφερε μια εικόνα απόλυτης υπεροχής των Ρώσων από το Ιβάνοβο, οι οποίοι ξόδεψαν πολλά χρήματα προβάλλοντας την υποψηφιότητά τους και τα προϊόντα της πόλης τους.
Ως προνοητικοί Έλληνες βάλαμε τα φυλλάδια της πόλης μας σε δύο βαλίτσες αλλά όταν φτάσαμε στην Πορτογαλία ήταν ακριβώς αυτές οι δύο βαλίτσες και μόνο που είχαν χαθεί και περιφέρονταν κάπου στην Ευρώπη. Το θεωρήσαμε ως κακό οιωνό αλλά περιμέναμε την μεγάλη ώρα που ήρθε το βράδυ της Παρασκευής 18/11. Εκεί γνωρίσαμε καταρχήν την αντιπροσωπεία του Ιβάνοβο και μας ανακοίνωσαν πως το Ηράκλειο της Κρήτης δεν ήρθε και στην ουσία είχε παραιτηθεί εδώ και 2 μήνες από τη διεκδίκηση.
Στις 10:30 τοπική ώρα άρχισε η διαδικασία και χάρη στην τεχνολογία μπορούσαν στη Θεσσαλονίκη να βλέπουν on line όλη την συζήτηση.
Στην παρουσίαση που κάναμε μπροστά στους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών οργανώσεων νεολαίας κερδίσαμε όλες τις εντυπώσεις αν και θα πρέπει να πω πως κάποιοι εκπρόσωποι ήταν ιδιαίτερα αρνητικοί με το Ιβάνοβο, κάνοντας ερωτήσεις για το επίπεδο και την ποιότητα της δημοκρατίας στη Ρωσία.

Η τελική ανακοίνωση της Θεσσαλονίκης ως νικήτριας πόλης για τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014 ήταν μια στιγμή λύτρωσης για όλους μας. Ακούστηκε υπέροχα από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Αξιολόγησης και μέσα σε ζήτω, φωνές και χειροκροτήματα αρχίσαμε να δεχόμαστε συγχαρητήρια από το κοινό, από τους οργανωτές και από την αντιπροσωπεία του Ιβάνοβο. Οι πρώτες αντιδράσεις ήταν γέλιο αμηχανίας. Η Αντιδήμαρχος με τον τίτλο στο χέρι να δέχεται συγχαρητήρια και να ενημερώνει ταυτόχρονα το Δήμαρχο στη Θεσσαλονίκη, ο Χρήστος με το iPad να προσπαθεί να μεταδώσει εικόνες και ταυτόχρονα να απαντάει σε μηνύματα που έρχονταν βροχή, η Άννα να βγάζει φωτογραφίες και ταυτόχρονα να προσπαθεί να χαιρετάει κόσμο και να απαντάει στο κινητό. Και εγώ χαμένος ανάμεσα σε φίλους και συνέδρους που θέλουν να μας συγχαρούν και να κάνουν μια πρώτη επαφή με τους νικητές.

Related stories

Ο Δημήτρης έχει τη μοναδική πιτσαρία που απέμεινε από την «πιάτσα της πίτσας» εδώ και 46 χρόνια

Κείμενο: Μαρία Καρασπύρου Φωτο: Iωάννα Καραφυλλίδου Το μέρος αυτό χαράζει...

Βιβλίο | S. A. Cosby «Δάκρυα ξυράφι».

Γράφει ο Τάσος Γέροντας A. Cosby«Δάκρυα ξυράφι». Μετάφραση Κίκα...

Η “Νέα Ορλεάνη” της Θεσσαλονίκης: Οι καλύβες μέσα στο νερό, ψάρεμα και μυδοκαλλιέργειες

Το Πλωτό Ξύλινο Καταφύγιο των αλιέων και των μυδοκαλλιεργητών...

Οι γραφίστες της Θεσσαλονίκης στον Εξώστη | Ελίζα Ζαρίφη – Trebanal Creative

Οι Θεσσαλονικείς γραφίστες φιλοξενούνται στον Εξώστη -  Ελίζα Ζαρίφη...