HomeCinemaUnclickable του Μπάμπη Μακρίδη | 'Ενα τρομερά...

Unclickable του Μπάμπη Μακρίδη | ‘Ενα τρομερά ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ

γράφει η Εβελίνα Μηνά

Πρόκειται για ένα τρομερά ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ, για ένα θέμα το οποίο μου ήταν παντελώς άγνωστο. Αυτό είναι οι διαφημιστικές απάτες μέσω των social media. Εταιρείες και μικρές επιχειρήσεις δαπανούν ένα συγκεκριμένο μπάτζετ προκειμένου να διαφημιστούν στις μεγαλύτερες πλατφόρμες του Internet, Google και Facebook. Διάφοροι όμως απατεώνες έχουν σκεφτεί ένα πολύ ευφάνταστο κόλπο για να επωφελούνται αυτοί από τα κέρδη των διαφημίσεων. Κάθε ιστοσελίδα που φιλοξενεί διαφημίσεις λαμβάνει ένα μέρος του μπάτζετ που κάθε εταιρεία έχει αφιερώσει σε αυτόν τον σκοπό. Έτσι λοιπόν, οι απατεώνες δημιουργούν ψεύτικα σάιτ, με αναληθές περιεχόμενο, το οποίο γεμίζουν στη συνέχεια με διαφημίσεις. Έπειτα, δημιουργούν bots (λογισμικά δηλαδή) που πατούν αυτές τις διαφημίσεις, προκειμένου να δημιουργούνται έσοδα.

Με τον τρόπο αυτό ένα πολύ μεγάλο μέρος του μπάτζετ αντί να πηγαίνει για τον σκοπό, τον οποίο προορίζεται (να φέρνει δηλαδή πελάτες στο σάιτ της διαφημιζόμενης εταιρείας ή επιχείρησης) χάνεται στις τσέπες των απατεώνων. Αυτό έχει επιπτώσεις τόσο σε μεγάλες εταιρείες, όσο και σε μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες ζημιώνονται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Επιπλέον, τα λογισμικά μπορούν να χρησιμοποιήσουν συσκευές χρηστών, με αποτέλεσμα να “τρώνε” τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας τους και να χρεώνονται περισσότερο.

 Έχουμε ένα τρομερά ενδιαφέρον εγχείρημα λοιπόν, από τον Μπάμπη Μακρίδη και την ομάδα του, οι οποίοι χτίζουν μια τέτοια διαφημιστική απάτη, αναδεικνύοντας πόσο εύκολα ένας άνθρωπος με κακούς σκοπούς μπορεί να εκμεταλλευτεί όλους και όλες μας με στόχο την κερδοφορία.

 Το ντοκιμαντέρ θα βρίσκεται διαθέσιμο στην online πλατφόρμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης μέχρι 18/03 στις 23:59

Related stories

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου “Ίρις” 2024 – Οι Υποψηφιότητες

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ανακοινώθηκαν χθες, οι υποψηφιότητες για τα...

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Νάσια Σπυριδάκη

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...

Αστικοί Θρύλοι | Ο Μεσσίας Σαμπατάι Σεβί

γράφει η Μαρία Ράπτη Λένε πως έρχεται ο Μεσσίας, πως...

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...