HomeMind the artΘέατροΤο θέατρο «Αμαλία» ανοίγει ξανά!

Το θέατρο «Αμαλία» ανοίγει ξανά!

Πριν από μερικές εβδομάδες, ο θεατρικός επιχειρηματίας Θωμάς Χαρέλας μας προϊδέασε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο facebook για ένα μεγάλο γεγονός που ετοιμαζόταν στη θεατρική Θεσσαλονίκη. Αργότερα, με δελτίο τύπου ανακοίνωσε πως παύει να είναι πλέον καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Αυλαία, και αναλαμβάνει η Παυλίνα Χαρέλα. Οι μέρες πέρασαν και δεν άργησε να ανακοινωθεί αυτό το «μεγάλο» για το οποίο είχαμε προϊδεαστεί. Ο Θωμάς Χαρέλας, ο ηθοποιός σκηνοθέτης, δάσκαλος θεάτρου και θεατρογράφος Θωμάς Βελισσάρης και ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της εταιρείας Art Minds, Γιάννης Γκουντάρας, ξανανοίγουν το θέατρο «Αμαλία».

Η ιστορία του θεάτρου ξεκινά το 1972, όταν χτίζεται και διαμορφώνεται ως κινηματογράφος στο ισόγειο και υπόγειο πολυκατοικίας στην ομώνυμη οδό. Το 1972 ο κινηματογράφος γίνεται κινηματοθέατρο και παραχωρείται από την Καλλιτεχνική Εταιρεία Τέχνη, στο επονομαζόμενο «Θεατρικό Εργαστήρι Θεσσαλονίκης», με μέλη πολλά και εξέχοντα θεατρικά πρόσωπα της πόλης μας κι όχι μόνο.

Το 1985, κι αφού για δέκα χρόνια επαναλειτούργησε ως κινηματογράφος, το θέατρο «Αμαλία» νοικιάζεται για έναν μήνα αρχικά από την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης, που ήδη μετρούσε 6 χρόνια από την ίδρυσή της. Πρεμιέρα έγινε με το έργο «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν» του Μπέρτολτ Μπρεχτ. Τελικά όμως, δίκιο έχει ο σοφός ο λαός, ουδέν μονιμότερον του προσωρινού: η Πειραματική σκηνή έκανε σπίτι της το θέατρο «Αμαλία» για 25 χρόνια και για τους θεατρόφιλους της Θεσσαλονίκης αυτά τα δύο ονόματα ήταν συνυφασμένα.

Μέχρι που ήρθε η κρίση. Το 2012 ήταν η χρονιά που η Πειραματική δεν άντεξε τα οικονομικά βάρη λειτουργίας του θεάτρου, κόπηκαν κι οι επιδοτήσεις στα θέατρα και το κοινό της Θεσσαλονίκης βρέθηκε μπροστά σε μια πολύ στενάχωρη κατάσταση. Ένα από τα ιστορικά, αν όχι το ιστορικότερο θέατρο της πόλης – μαζί κι ένα κομμάτι πολιτιστικής ιστορίας, έκλεισε.

Αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν. «Αμαλία – Εταιρότητα» λέει πια το λογότυπο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, ήδη έχουν προαγγελθεί εργαστήρια, διαλέξεις, όπερα, ενώ πρεμιέρα θα γίνει με την παράσταση «Έντα Γκάμπλερ» του Χένρικ Ίψεν, σε σκηνοθεσία του Νίκου Σακαλίδη.

Νέα εποχή για το θέατρο «Αμαλία», νέα εποχή για το θέατρο της πόλης μας γενικά. Σίγουρα αυτό δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα στο κοινό της Θεσσαλονίκης. Ας ελπίσουμε για το καλύτερο για όλους.

Καλή μας σεζόν.

Related stories

Κριτική Βιβλίου | Λίνα Φυτιλή «Χρυσός κήπος. Αλτίν μπαχτεσί».

γράφει ο Τάσος Γέροντας Λίνα Φυτιλή «Χρυσός κήπος. Αλτίν μπαχτεσί»....

Οριακά πέρασε τη βάση η καθαριότητα, τα ΜΜΜ και η εικόνα της πόλης από τους επισκέπτες της

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών έθεσαν τον πήχη...

Ο ιδρυτής των Cult Battles ετοιμάζει το απόλυτο 80s party

Ο θεματοφύλακας της νοσταλγίας των 80s ετοιμάζει το απόλυτο...

10 λόγοι για να είμαστε στο 3ο Φεστιβάλ Εφηβικών Θεατρικών Ομάδων που ξεκινάει σήμερα!

Οι διοργανωτές, Νικόλας Μαραγκόπουλος και Δόμνα Χουρναζίδου (εταιρεία θεάτρου...