HomeΘέματαΤο νέο είδος ανθρώπου

Το νέο είδος ανθρώπου

Έτος 2016. Η δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα έχει όσα είχαν και όλες οι προηγούμενες. Οικονομικές καταστροφές, πόλεμοι, αρρώστιες, αλλά και τέχνη και επαναστάσεις και άνθρωποι που ξεχωρίζουν.

Υπάρχει όμως και κάτι που θα έλεγε κανείς πως δεν υπήρχε πρωτύτερα,ποτέ σε αυτή την έκταση. Έχει γεννηθεί τα τελευταία χρόνια ένα νέο είδος ανθρώπου. Ο άνθρωπος χωρίς ταμπέλες και οριοθετήσεις. Ούτε ορισμοί, ούτε κατηγοριοποιήσεις.

Το νέο είδος ανθρώπου δεν ανήκει σε κόμματα,ούτε σε θρησκείες.Απορροφά τόνους πληροφορίας και παλεύει να αναμετρηθεί μαζί της,να βγάλει μια άκρη,όσο γίνεται χωρίς παρωπίδες και διαφόρων ειδών προκαταλήψεις.Το νέο είδος ανθρώπου δεν έχει χώρα.Έχει γεννηθεί σε μια χώρα και έχει κάποια υπηκοότητα σαφώς.Αλλά δεν καθορίζεται από αυτήν,δε θα σκότωνε εξ ονόματός της,δεν κρίνει τους γύρω του σύμφωνα με αυτή.

Το νέο είδος ανθρώπου δακρύζει ακούγοντας μια μπαλάντα της Etta James.Κι έπειτα συγκινείται απ'τη φωνή του Καζαντζίδη και του Μητροπάνου. Και βλέπει το τελευταίο επεισόδιο του Game of Thrones και ύστερα το σχολιάζει με φίλους στο facebook.

Το νέο είδος ανθρώπου είναι βαθιά πολιτικοποιημένο,γι'αυτό δείχνει βαθιά αποστροφή για την πολιτική, ή την πολιτική με τους σύγχρονους όρους.Ψάχνει νέες οντότητες να στηρίξει τα πιστεύω του, γιατί δεν πιστεύει πλέον στους επίσημους φορείς της αλήθειας.Συντάσσει ομάδες,κάνει εθελοντική δράση, ονειρεύεται, προσπαθεί, απογοητεύεται, ξανασηκώνεται.

Το νέο είδος ανθρώπου είναι παγκόσμιο. Δεν πατρονάρεται, δεν δημαγωγείται, γιατί πριν γίνουν όλα αυτά έχει κλείσει την τηλεόραση και ήδη βλέπει το The Wire.

Μην προσπαθείτε να το εντάξετε γιατί θα ηττηθείτε.Κι αν αυτό το είδος μοιάζει ηττημένο, μη σας ξεγελά. Ξέρει πως το παιχνίδι είναι στημένο και δεν έχει μπει καν στον κόπο να σας κάνει τη χάρη και να παίξει.

Το νέο είδος ανθρώπου,κοιτάει τη ζωή και φιλοσοφεί.

Ακόμα και στην ουρά του Οαεδ. Κι αυτή είναι η μεγαλύτερη νίκη του.

Related stories

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...

Η Μαρίτα Καρυστηναίου δημιουργεί τα φωτιστικά των ονείρων σας

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Η Decolight λειτουργεί από το 2010 και...

Ψηλά στο Εσκί Ντελίκ, αναμνήσεις μιας άλλης ζωής

Ήταν μικρές κι αθώες κοπελούδες σαν ήρθανε απ’ την...