HomeMind the artThe Virgin Suicides: H ονειρική μουσική πίσω...

The Virgin Suicides: H ονειρική μουσική πίσω από την ταινία

γράφει η Ευαγγελία Σταμνά

The Virgin Suicides – Air (2000)

Βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Jeffrey Eugenides, η ταινία “The Virgin Suicides” της Sofia Coppola διηγείται την τραγική ιστορία των κοριτσιών της οικογένειας Lisbon από την οπτική μερικών εφήβων αγοριών που αποτελούσαν ‘θαυμαστές’ τους.

Μεγαλωμένες σε μία αυστηρή χριστιανική οικογένεια, οι αδελφές Lisbon δεν έχουν την ελευθερία να απολαύσουν την ανεμελιά και τον εφηβικό έρωτα όπως οι υπόλοιποι συνομήλικοί τους · κι αυτό τις σκοτώνει. Αυτή την ανατριχιαστική πλοκή αναλαμβάνει να επενδύσει μουσικά το γαλλόφωνο electronic duo, Air.

Ακολουθώντας το όραμα της Coppola, το original score πρόκειται για μία σειρά από ονειρικές μελωδίες γεμάτες λαχτάρα, νοσταλγία και αθωότητα, δίνοντας έμφαση στο ότι η ταινία, πέρα από μία σκοτεινή και τραγική ιστορία, πρόκειται εξίσου για μία ιστορία εφηβικής αγάπης. Όπως το ξεχωριστό opener του άλμπουμ, «Playground Love», που σε ωθεί να σταματήσεις ό,τι κάνεις και να ξαναθυμηθείς πώς ήταν να ονειροπολείς για τον πρώτο σου έρωτα.

Γεμάτο πεταλούδες στο στομάχι, σαρωτική ενορχήστρωση με μία πινελιά από σαξόφωνο και τον Thomas Mars (σύζυγο της Coppola!) να τραγουδά “Yet my hands are shaking, I feel my body remains” το κομμάτι αυτό αφήνει μία γλυκόπικρη αίσθηση.

Όσο η ιστορία εξελίσσεται και το κλίμα βαραίνει, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τραγούδια όπως το «Empty House», που με heartbeat-like ρυθμό σού υπενθυμίζει τον δικό σου παλμό και την δική σου θνησιμότητα, και το «Highschool Lover», μία πένθιμη διασκευή του «Playground Love», ένα coming-of-age κομμάτι που παρομοιάζει την απότομη ενηλικίωση.

ΠΑΤΑ PLAY

 

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...