HomeΘέματαThought for food…

Thought for food…

Έχετε σκεφτεί ποτέ πως η διάθεση μας περνάει από το στομάχι μας;
Ε λοιπόν,ναι !
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ο τρόπος που διατρεφόμαστε συνδέεται άμεσα με την ψυχολογία μας!
Ο οργανισμός μας παράγει ουσίες που φαίνεται να επηρεάζουν ευνοϊκά τη διάθεση μας. Αυτές είναι η σεροτονίνη, οι κατεχολαμίνες και οι ενδορφίνες.

Έχει αποδειχθεί πως αρκετές τροφές επηρεάζουν θετικά τις ουσίες αυτές.
Ας δούμε τι θα μπορούσε να περιέχει ένα ημερήσιο διατροφολόγιο έτσι ώστε να μας αδυνατίσει αλλά και να μας ανεβάσει τη διάθεση, μιας και όλοι το έχουμε ανάγκη αυτό το διάστημα !
Ξεκινήστε τη μέρα σας με έναν καφέ και ένα πρωινό πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες και άπαχα γαλακτοκομικά. Ο καφές θα σας τονώσει, τα άπαχα γαλακτοκομικά θα σας εφοδιάσουν με τρυπτοφάνη,ένα απαραίτητο αμινοξύ για τη σύνθεση της σεροτονίνης, ενώ οι σύνθετοι υδατάνθρακες (π.χ. 3 κ.σ. δημητριακά ολικής άλεσεως ή 1 φέτα μαύρο ψωμί) θα ενεργοποιήσουν το μεταβολισμό σας !
Συνεχίστε με ένα φρούτο και 2-3 καρύδια για να διεγείρεται την έκκριση σεροτονίνης αλλά και να εφοδιάσετε τον οργανισμό σας με βιταμίνες και καλά λιπαρά, απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του οργανισμού !
Το μεσημέρι επιλέξτε ψάρι – πλούσιο σε ω3 λιπαρά τα οποία βελτιώνουν την ψυχική μας υγεία και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης. Συνδυάστε το με μια καταπράσινη σαλάτα με σπανάκι μιας και το σπανάκι αποτελεί καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β με ισχυρή αντικαταθλιπτική δράση!
Συνεχίστε με μία μπανάνα πλούσια σε γλυκόζη, η οποία αποτελεί το βασικό συστατικό για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου μας ή με ένα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών συνδυασμένο με μέλι και καρύδια για να ενεργοποιήσετε την παραγωγή των ενδορφινών – ουσιών που σχετίζονται με την χαλάρωση. Μετά από μια μέρα γεμάτη στρες είναι η καλύτερη επλογή !
Ολοκληρώστε τη μέρα σας με ένα ελαφρύ δείπνο όπως μια μερίδα αρακά ή μια σαλάτα με όσπρια! Ο αρακάς αποτελεί καλή πηγή της βιταμίνης Β1 που βοηθά στον ύπνο και την καλή διάθεση ενώ τα όσπρια περιέχουν πρωτεϊνες που βοηθούν στην ρύθμιση της ψυχικής υγείας αυξάνοντας τα ποσοστά σεροτονίνης στον εγκέφαλο και το πεπτικό μας σύστημα !
Προσθέστε άφοβα πικάντικα μπαχαρικά , βασιλικό, φασκόμηλο και κανέλα που προκαλούν αίσθημα ευεξίας !
Καταναλώστε 30 γρ. μαύρης σοκολάτας με υψηλό ποσοστό κακάο μέχρι και τρεις φορές την εβδομάδα! Η σοκολάτα και το κακάο περιέχουν σελήνιο, φλαβονοειδή,καφεϊνη και μαγνήσιο συστατικά που ενισχύουν την καλή διάθεση και μας τονώνουν καθώς και άλλες ουσίες που αυξάνουν την έκκριση της σεροτονίνης !
Βάλτε την άσκηση μέσα στη ζωή σας! Σε συνδυασμό με μια ισσοροπημένη διατροφή θα σας χαρίσει μια καλλίγραμμη σιλουέτα αλλά και ευδιαθεσία καθώς έχει αποδειχθεί ότι επιταχύνει την παραγωγή ενδορφινών! Διαλέξτε τη μορφή γυμναστικής που σας εκφράζει και προσθέστε την στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα σας !
Διανύουμε μια περιόδο κακής ψυχολογίας , έντονου στρες , ανασφάλειας και αβεβαιότητας για το αύριο. Ουκ ολίγοι απο εμάς εκμεταλλευόμαστε τις συναισθηματικές μας καταστάσεις και υιοθετούμε κακές διατροφικές συνήθειες.
Ας ξεσπάσουμε λοιπόν στη διατροφή μας αλλά με το σωστό τρόπο !

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...