HomeNewsroomTι παίζει με τη Χαλκιδική; Beach bar...

Tι παίζει με τη Χαλκιδική; Beach bar με ελάχιστη κατανάλωση και χρέωση ξαπλώστρας έως 100 ευρώ το άτομο

Ακριβά θα κοστίσει στους λουόμενους για ακόμα μια χρονιά η επίσκεψή τους σε beach bar της Χαλκιδικής, καθώς πλέον τα περισσότερα καταστήματα τηρούν πολιτική χρέωσης ξαπλώστρας ή/και ελάχιστη κατανάλωση ανά άτομο/παρέα. Αν και η κίνηση λόγω και της αστάθειας του καιρού δεν έχει φτάσει ακόμη στο peak της, για το διάστημα που ακολουθεί κι όσο οδεύουμε προς την καρδιά του καλοκαιριού, η τηλεφωνική κράτηση ξαπλώστρας θα είναι απαραίτητη, ειδικά αν πρόκειται να επισκεφθείτε το beach bar το Σαββατοκύριακο.

Στις παραλίες του 1ου ποδιού της Χαλκιδικής, τα περισσότερα beach bar έχουν πολιτική χρέωσης της ξαπλώστρας και ελάχιστη κατανάλωση από το μπαρ. Ακόμη και στις περιοχές που βρίσκονται πιο κοντά στη Θεσσαλονίκη και αποτελούν καλές λύσεις για αυθημερόν αποδράσεις, όπως για παράδειγμα, η Νέα Ηράκλεια ή η Νέα Καλλικράτεια, το μπάνιο δεν αποδεικνύεται φθηνό σπορ.

Ενδεικτικά, σε γνωστό beach bar στη Νέα Ηράκλεια, το οποίο διαθέτει μεγάλο χώρο και αριθμό από ξαπλώστρες, ισχύει το ποσό της ελάχιστης παραγγελίας των 30 ευρώ ανά άτομο, στην «premium» πλευρά του καταστήματος, όπου υπάρχουν καλύτερες ξαπλώστρες. Όποιος, ωστόσο, θέλει να θυσιάσει τη μεγαλύτερη άνεση για καλύτερες τιμές, στις λιγότερο προνομιακές θέσεις του χώρου, δεν υπάρχει χρέωση και ο επισκέπτης πληρώνει μόνο ό,τι καταναλώνει.

Τα περισσότερα beach bar στον Άγιο Μάμα της Χαλκιδικής άργησαν για ακόμη ένα καλοκαίρι να κάνουν έναρξη, προς απογοήτευση των πελατών που αναζητούν άρτια εξυπηρέτηση σε πιο λογικές τιμές. Και σε αυτή την περίπτωση, η… χωροθέτηση παίζει σημαντικό ρόλο, διότι όποιος επιθυμεί να απολαύσει τη θέα της θάλασσας χωρίς εμπόδια, θα πρέπει να πληρώσει κάτι παραπάνω. Ενδεικτικά, σε γνωστό beach bar της περιοχής που λειτουργεί κανονικά το τελευταίο διάστημα, παρέα δύο ατόμων οφείλει να κάνει ελάχιστη παραγγελία 30 ευρώ, ενώ η παρέα τριών ατόμων 50 ευρώ, εφόσον επιλέξει να απολαύσει το μπάνιο της σε ξαπλώστρες στην πρώτη σειρά. Σε περίπτωση που οι πελάτες επιλέξουν καθίσουν σε ξαπλώστρες από τη 2η σειρά και πίσω, θα χρεωθούν 1 ευρώ ανά ξαπλώστρα και στη συνέχεια, ό,τι καταναλώσουν.

Παρόμοια η εικόνα και στην περιοχή της Κρυοπηγής, σε προσεγμένο beach bar, στο οποίο λειτουργεί και γνωστό κατάστημα εστίασης. Από την πρώτη στιγμή που επικοινωνεί κάποιος τηλεφωνικά με το συγκεκριμένο beach bar ή το επισκέπτεται από κοντά, ενημερώνεται ότι το κόστος για το σετ “ομπρέλα- ξαπλώστρες” στην πρώτη σειρά ανέρχεται στα 30 ευρώ και δεν περιλαμβάνει την κατανάλωση, ενώ για τη δεύτερη και τρίτη σειρά πληρώνεις αντίστοιχα 20 ευρώ τον εξοπλισμό κι επιπλέον τα προϊόντα που θα καταναλώσεις.

Όσο απομακρύνεστε από τη βάση του πρώτου ποδιού και κατευθύνεστε προς τα beach bars στο τέλος της πρώτης χερσονήσου, το μπάνιο γίνεται πιο αλμυρό! Για παράδειγμα, στο Παλιούρι, σε ένα από τα δημοφιλέστερα beach bars της περιοχής, ο πελάτης που θα επιλέξει ξαπλώστρα στην πρώτη σειρά, στην κεντρική πλευρά, πρέπει να κάνει κατανάλωση τουλάχιστον 100 ευρώ από το μπαρ! Στις… μη premium πλευρές του beach bar, η ελάχιστη κατανάλωση ανά άτομο είναι 40€ στην πρώτη ξαπλώστρα, 30€ στη δεύτερη και στις πιο πίσω ξαπλώστρες στα 20€.

Στο ίδιος μήκος κύματος κινείται και το Πευκοχώρι, εκεί όπου δημοφιλές beach bar της περιοχής τηρεί πολιτική ελάχιστης κατανάλωσης σε κάθε σειρά της παραλίας. Ενδεικτικά, στην πρώτη σειρά η ελάχιστη κατανάλωση είναι στα 25 ευρώ, η δεύτερη στα 20 ευρώ, η τρίτη στα 10 ευρώ και οι τελευταίες σειρές στα 5 ευρώ.

Παρόμοια είναι η πολιτική των beach bar και σε περιοχές στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής. Στην «κρυμμένη» παραλία της Τρανής Αμμούδας, σ’ ένα από τα λίγα beach bar της περιοχής, στην πρώτη σειρά, ισχύει η πολιτική ελάχιστης κατανάλωσης 20 ευρώ ανά παρέα, ενώ από τη δεύτερη σειρά έως την τελευταία, κάθε άτομο πρέπει να κάνει μία παραγγελία, έστω κι ενός καφέ ή χυμού.

Σε ένα δημοφιλές beach bar της Σάρτης, χρεώνεται 25 ευρώ το σετ ξαπλώστρας στις πρώτες δύο σειρές, 20€ στην τρίτη και την τέταρτη, ενώ στις τελευταίες ξαπλώστρες, το σετ χρεώνεται στα 12€.

Στη Νικήτη, σε ιδιαίτερα γνωστό beach bar για να απολαύσεις την επίσκεψή σου στην παραλία σε ξαπλώστρες στην πρώτη σειρά, πρέπει να κάνεις ελάχιστη κατανάλωση από το bar 17 ευρώ (ανά άτομο), ενώ στις πιο πίσω σειρές 12 ευρώ, χωρίς όμως να χρεώνεσαι για το σετ της ξαπλώστρας. Γειτονικό beach bar ανεβάζει ακόμα περισσότερο τις τιμές, καθώς έχει ως ελάχιστο όριο 40 ευρώ την ελάχιστη κατανάλωση, ανά άτομο, στην πρώτη σειρά όπου είναι οι premium ξαπλώστρες, ενώ στις πιο πίσω η ελάχιστη κατανάλωση ορίζεται στα 30 ευρώ.

Αναφορικά με το τρίτο πόδι, στην ιδιαίτερα δημοφιλή Ιερισσό, τα beach bar χρεώνουν περίπου 15-20 ευρώ τις ξαπλώστρες στην πρώτη σειρά ή εναλλακτικά θέτουν ελάχιστη κατανάλωση 15-30 ευρώ.

Τα φωτεινά παραδείγματα: Beach bar που δεν χρεώνουν εξτρά τις ξαπλώστρες

Στον αντίποδα, αρκετά beach bar στον Νέο Μαρμαρά έχουν αρκετά χαμηλές τιμές στις ξαπλώστρες και στην ελάχιστη κατανάλωση, συγκριτικά με τα παραπάνω παραδείγματα. Ενδεικτικά, σε δημοφιλή beach bar της περιοχής υπάρχει χρέωση 5 ευρώ ανά άτομο στις ξαπλώστρες ή ως ελάχιστη παραγγελία ενός προϊόντος για κάθε άτομο. Στην ίδια περιοχή, υπάρχουν beach bar που δεν χρεώνουν καν επιπλέον το σετ της ξαπλώστρας.

Ομοίως και στις παραλίες της Τορώνης και της Βουρβουρούς, εκεί όπου τα -μετρημένα- beach bar της περιοχής δεν χρεώνουν εξτρά τις ξαπλώστρες στους πελάτες, ούτε έχουν πολιτική περί ελάχιστης κατανάλωσης από το bar.

Στη Σάρτη, δεν ακολουθούν όλα τα beach bar πολιτική χρέωσης της ξαπλώστρας, όμως κατά κύριο λόγο κάθε άτομο πρέπει να κάνει ελάχιστη κατανάλωση 4-5 ευρώ, όσο περίπου η τιμή ενός κρύου καφέ.

Στην περιοχή της “ξεχασμένης” Τριστινίκας, στο δεύτερο πόδι, το δημοφιλές beach της περιοχής δεν χρεώνει το σετ της ξαπλώστρας, ούτε υπάρχει ο “κανόνας” της ελάχιστης κατανάλωσης από το bar.

Σημειώνεται επίσης πως η πλειοψηφία των beach bar, ιδίως στο πρώτο και το δεύτερο πόδι, έχουν ως προαπαιτούμενη την τηλεφωνική κράτηση για τις ξαπλώστρες στην πρώτη σειρά, κατά κύριο λόγο το Σαββατοκύριακο, όποτε η κίνηση είναι αυξημένη.

Ως επί το πλείστον, τα beach bar στη Χαλκιδική τηρούν πολιτική ελάχιστης παραγγελίας ή χρέωσης της ξαπλώστρας. Αντίθετα, «μετρημένα» είναι τα beach bar τα οποία αρκούνται σε μία παραγγελία ανά άτομο, χωρίς επιπλέον χρεώσεις. Αποτέλεσμα αυτού, αρκετοί λουόμενοι επιλέγουν ελεύθερες παραλίες, παίρνοντας τρόφιμα και καφέδες από από το σπίτι.

Πηγή

Related stories

Οι ταινίες της εβδομάδας 13.06-19.06.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η αποχή δεν ήταν φαινόμενο μόνο...

Η ρετρό ταβέρνα με τα διασημότερα σουτζουκάκια της πόλης

Τις παλιές ταβέρνες τις αγαπάμε πάντα περισσότερο, γιατί διατηρούν...

5+1 στάσεις γύρω από την Αχειροποίητο: Mια γειτονιά γεμάτη ζωή

Πριν δέκα χρόνια, αυτή η γειτονιά ήταν μια άλλη...

Πρόταση Βιβλίου | Χρήστος Χωμενίδης “ΝΙΚΗ”

Γράφει η Κατερίνα Βιτζηλαίου (the.booklist_) Χ.Α. Χωμενίδης "ΝΙΚΗ", Eκδόσεις: Πατάκη...

Ο Γκόρντον Ράμσεϊ ταξιδεύει για νέες γαστρονομικές περιπέτειες

©National Geographic «ΓΚΟΡΝΤΟΝ ΡΑΜΣΕΪ: ΕΚΤΟΣ ΧΑΡΤΗ» Ο ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΚΑΝΕΙ...