HomeCinemaSpecial screeningSuperman and the Mole Men

Superman and the Mole Men

Φαντασίας, 1951, ΗΠΑ, 58'



Σκηνοθεσία: Λι Σόλεμ
Παίζουν: Τζορτζ Ριβς, Φίλις Κόουτς, Τζεφ Κόρεϊ



Η εμφάνιση του Superman στον χώρο των κόμικς το 1939 και η επιτυχία που είχε μέσα στα επόμενα χρόνια, μοιραία έφερε την μεταφορά του στον κινηματογράφο (και αργότερα στην τηλεόραση) σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Ο ήρωας άλλωστε ήταν απλός και προσιτός στον κόσμο που έβλεπε τον πλανήτη να ταλανίζεται από έναν παγκόσμιο πόλεμο. Ήταν εκεί, στις δύσκολες καταστάσεις, για να σώσει απλούς πολίτες και να επιβάλλει το δίκαιο.



Η πρώτη απόπειρα έγινε το 1948 με μια κινηματογραφική σειρά, όπου 15 μικρά επεισόδια, διάρκειας ενός τετάρτου της ώρας το καθένα περίπου, περιέγραφαν διάφορες αυτοτελείς ιστορίες από τις εικονογραφημένες περιπέτειες του Superman. Το ίδιο επαναλήφθηκε το 1950 με το Atom Man vs. Superman, επίσης με μορφή επεισοδίων. Το είδος πάντως των κινηματογραφικών σήριαλ έφτανε σιγά σιγά στο τέλος του με τον ερχομό της τηλεόρασης που μοιραία θα έπαιρνε στην αγκαλιά της τις σειρές και θα ξεκινούσε μια νέα μορφή ψυχαγωγίας που συνεχίζεται, και ευημερεί πλέον, ως τις μέρες μας. Τα 2 σήριαλ που πρόλαβαν την τηλεόραση, παρά τα φτωχά εφέ τους, είναι ως σήμερα αρκετά αγαπημένα στις τάξεις των fans του υπερήρωα, ενώ ειδικά το πρώτο έκανε πάταγο το χρονικό διάστημα στο οποίο παιζόταν στους κινηματογράφους και θεωρείται πιθανά ως το πιο επιτυχημένο στην ιστορία όλου του είδους.



Ξεκινώντας τα σχέδια για τηλεοπτική σειρά, προέκυψε ένα φιλμ διάρκειας μιας ώρας, το οποίο θα ξεκινούσε και μια νέα εποχή στις ιστορίες του ήρωα. Ο Κερκ Άλιν που είχε τον ρόλο στις 2 σειρές ζήτησε αρκετά χρήματα και αντικαταστάθηκε από τον σοβαρό και στιβαρό Τζορτζ Ρίβς που έμελλε να κρατήσει τη στολή για αρκετά χρόνια, ως το 1958 οπότε και η σειρά σταμάτησε να προβάλλεται. Το φιλμ που προβλήθηκε ξεχωριστά το 1951, και θεωρείται ουσιαστικά το πρώτο φιλμ μεγάλου μήκους με τον Superman, ήταν το Superman and the Mole Men, που σύστησε τον Ριβς ως νέο ήρωα, έχοντας δίπλα του τη Φίλις Κόουτς στο ρόλο της Λόις Λέιν – που αργότερα στα τηλεοπτικά επεισόδια αντικαταστάθηκε από τη Νόελ Νιλ που είχε τον ρόλο στη σειρά του 1948.



Βλέποντας σήμερα τον χαρακτήρα του Ριβς μπορεί να διαπιστώσει κανείς πολλές διαφορές ως προς την προσέγγιση και του ηθοποιού αλλά και των δημιουργών στο ρόλο. Η ταινία μιλά για την τυχαία άνοδο στη γη κάποιων ανθρωπόμορφων τεράτων από τον πυρήνα της, που προέκυψε από μια γεώτρηση πετρελαϊκής εταιρίας. Τα τέρατα δεν θέλουν να προκαλέσουν κάποιο κακό, απλώς περιφέρονται απορημένα για τον τόπο που βρέθηκαν, η παρουσία τους όμως τρομάζει την μικρή πόλη και όλοι οι κάτοικοί της παίρνουν τα όπλα. Περισσότερο οι κάτοικοι είναι αυτοί που έχουν δηλαδή το ρόλο του εχθρού, παρά τα τέρατα, σε μια σπάνια την εποχή προσέγγισή τους ως ακίνδυνα και άκακα πλάσματα, καθώς οτιδήποτε εξωγήινο παρουσιάστηκε τη δεκαετία του 50 στις οθόνες είχε πάντα εχθρικές προθέσεις. Ο Superman, περισσότερο από υπερασπιστής, εδώ είναι κυρίως η φωνή της λογικής, αυτός που προσπαθεί να πείσει τους ανθρώπους πως δεν κινδυνεύουν και ότι δεν πρέπει να εχθρεύονται κάτι που τους φαίνεται άγνωστο.



Όπως και με τις σειρές πριν, η ταινία πέτυχε εμπορικά και οδήγησε την ιστορία στην τηλεόραση. Μάλιστα η συγκεκριμένη κόπηκε σε 2 μέρη την επόμενη χρονιά για να παιχτεί ως 2 ξεχωριστά επεισόδια, μέρος της σειράς που ξεκίνησε το 1952. Για έξι χρόνια οι τηλεθεατές των ΗΠΑ απολάμβαναν κάθε εβδομάδα τις περιπέτειες του αγαπημένου τους ήρωα, που επέστρεψε στην μεγάλη οθόνη (και με μια μεγάλη πλέον παραγωγή πίσω του) το 1978, με τον Κρίστοφερ Ρηβ να εμφανίζεται και να αποτελεί ως σήμερα ίσως, την πιο δημοφιλή ενσάρκωση του.


Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...