HomeCinemaΚριτική ταινίαςSully | Μια ταινία του σινεμά των...

Sully | Μια ταινία του σινεμά των ηρώων και των αληθινών ιστοριών

Η.Π.Α., 2016 Σκηνοθεσία: Κλιντ Ίστγουντ Με τους: Τομ Χανκς, Ααρον Εκχαρτ, Λόρα Λίνεϊ, Ανα Γκαν



Η αληθινή ιστορία του Τσέσλι «Σάλι» Σάλενμπεργκερ, ενός έμπειρου πιλότου του οποίου το αεροπλάνο τον Ιανουάριο του 2009 έπαθε σοβαρές βλάβες από σμήνος πουλιών και ο ίδιος κατάφερε να το προσγειώσει στον ποταμό Χάντσον σώζοντας τις ζωές των επιβατών και του πληρώματος. Ο Σάλι έγινε ήρωας αν και η πράξη του αμφισβητήθηκε ως παράτολμη.

Η 35η ταινία του Κλιντ Ίστγουντ βασισμένη στο βιβλίο του ίδιου του Τσέσλι Σάλενμπεργκερ ανήκει στη κατηγορία που τόσο αγαπά ο δημιουργός του, στο σινεμά των ηρώων, των μεγάλων προσωπικοτήτων και των αληθινών ιστοριών. Αυτή τη φορά όμως ο Ίστγουντ επιλέγει να επικεντρωθεί στο κεντρικό χαρακτήρα και στην οπτική του, καθώς και στον αγώνα του να δικαιωθεί απέναντι στο Συμβούλιο Ασφάλειας Εθνικών Μεταφορών (National Transportation Safety Board), το οποίο συμβούλιο μάλιστα αντέδρασε στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκαν οι διαδικασίες και οι εκπρόσωποί του στην ταινία.

Η ταινία ξεκινά με μια δυναμική σκηνή αεροπορικού δυστυχήματος, το αεροπλάνο συγκρούεται σε έναν ουρανοξύστη, σπέρνει τον πανικό. Εναλλακτική κατάληξη στης ιστορίας, βγαλμένη από τους εφιάλτες του πιλότου και θαρρεί κανείς ολόκληρης της χώρας, αφού ξυπνά μνήμες από κάποια άλλα αεροπλάνα, λίγα χρόνια πριν, που δυστυχώς δεν είχαν πέσει στο ποτάμι. Στη συνέχεια με έναν έξυπνο αφηγηματικό σχεδιασμό η ταινία παρουσιάζει σταδιακά το χρονικό του ατυχήματος, μέσα από φλάσμπακ και διαφορετικές οπτικές, χτίζοντας έτσι το απαραίτητο σασπένς, υπονομεύοντας την αλήθεια των ηρώων. Το μετατραυματικό στρες του πιλότου, η αμηχανία μπροστά στην απροσδόκητη διασημότητα του, οι αμφιβολίες για τις επιλογές του, αποτελούν το δραματικό άξονα της ταινίας και αν και συχνά παρουσιάζονται με τρόπο ελαφρώς απλοϊκό ή επαναλαμβανόμενο, τελικά την απομακρύνουν από την παγίδα του εύκολου ηρωισμού και της απρόσκοπτης αυταπάρνησης, στην οποία όχι λίγες φορές έχει πέσει ο δημιουργός.

Ο Τομ Χανκς δίνει μια αναμενόμενα δυνατή ερμηνεία σε έναν ήρωα όμως αναπάντεχα φιλήσυχο και μετριοπαθή για τα δεδομένα του Ίστγουντ. Πράγματι στη θέση του συνηθισμένου στόμφου και υπεραπλουστευμένου πατριωτισμού ο Ίστγουντ, αν και δε καταφέρνει δυστυχώς να ξεφορτωθεί εντελώς το γνωστό διδακτισμό του, εδώ δίνει ένα στιβαρό δράμα ήπιων τόνων, με τους ήρωες να αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις ψύχραιμα, με γνήσιο επαγγελματισμό, χωρίς υπερβολές και αχρείαστη δραματικότητα.

Έτσι το Σάλι είναι δείγμα μιας όψιμης δημιουργικής ωριμότητας ίσως και κούρασης ή απογοήτευσης, σίγουρα μια ευχάριστη έκπληξη από έναν σκηνοθέτη που είχε αρκετές κακές στιγμές τα τελευταία χρόνια και δείχνει να ανακυκλώνεται στην κουραστική προσήλωσή του στο αμερικάνικο ιδεώδες. Δε μπορεί να μη σκεφτεί κανείς ωστόσο ότι ίσως για άλλη μια φορά απλά κρύβει το γερασμένο του ταλέντο πίσω από εύκολες ιστορίες, που ακολουθούν πιστά την ακαδημαϊκή συνταγή της επιτυχίας των στούντιο, χωρίς να καταφέρνει όμως να τις απογειώσει πραγματικά. Ακόμη κι έτσι πάντως η ταινία έχει κάποιες ισχυρές δραματικές στιγμές και μια αφήγηση που στέκεται γερά στα πόδια της. Στο κάτω κάτω ο Ίστγουντ μπορεί να είχε και καλύτερες στιγμές, είχε όμως και χειρότερες.

Στη Θεσσαλονίκη παίζεται στις αίθουσες:

– Cineplexx One Salonica

– Odeon ΠΛΑΤΕΙΑ 4
– Ster Cinemas Μακεδονία

– Village Mediterranean Cosmos

– Κολοσσαίον

– Μακεδονικόν

– Σινέ Πυλαία

Related stories

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...

Η Μαρίτα Καρυστηναίου δημιουργεί τα φωτιστικά των ονείρων σας

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Η Decolight λειτουργεί από το 2010 και...

Ψηλά στο Εσκί Ντελίκ, αναμνήσεις μιας άλλης ζωής

Ήταν μικρές κι αθώες κοπελούδες σαν ήρθανε απ’ την...

Κριτική Βιβλίου | Λίνα Φυτιλή «Χρυσός κήπος. Αλτίν μπαχτεσί».

γράφει ο Τάσος Γέροντας Λίνα Φυτιλή «Χρυσός κήπος. Αλτίν μπαχτεσί»....