HomeΘέματαΗ συνταγή της Θεσσαλονίκης

Η συνταγή της Θεσσαλονίκης

Μέσα από έναν γευστικό και πρωτότυπο διαγωνισμό

Με στόχο την ανάδειξη της συνταγής της Θεσσαλονίκης έτρεξε μέσα στο Νοέμβριο ένας πρωτότυπος διαγωνισμός που ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες. Σκοπός του εγχειρήματος, σύμφωνα με τον διοργανωτή, δηλαδή τα εστιατόρια ΖΥΘΟΣ, ήταν να δωθεί σ’ όλους τους επίδοξους ερασιτέχνες σεφ η δυνατότητα να δημιουργήσουν και να επικοινωνήσουν τη δική τους συνταγή. Και όχι μόνο αυτό αφού όπως αναφέρει η κα Δέσποινα Μαυρομάτη, ιδιοκτήτρια των εστιατορίων ΖΥΘΟΣ, “μέσα από αυτή τη διαδικασία θέλουμε να αναδείξουμε το ιδιαίτερο πρόσωπο της Θεσσαλονίκης, η οποία κατέχει μια ειδική παράδοση ιστορικά στο θέμα της γαστρονομίας.”

Η συμμετοχή έχει ήδη ξεπεράσει κάθε προσδοκία για την κα Μαυρομάτη αφού είναι αρκετοί αυτοί που θέλησαν να δοκιμάσουν και να προτείνουν την ιδανική συνταγή. “Μάλιστα νιώθω τεράστια έκπληξη όταν βλέπω το εύρος και την ποικιλία των προτάσεων που έχουν φτάσει στα χέρια μας. Από την πιο απλή και λιτή σε υλικά συνταγή, μέχρι παραδοσιακά πιάτα, ακόμα και εξωτικά ή εξόχως δημιουργικά κατά την προετοιμασία τους”.

Το μεγάλο κέρδος κατά βάθος είναι η παρουσίαση και η ανάδειξη αυτης της σπουδαίας παράδοσης που κρύβει η πόλη ακόμα και σήμερα:
“Ιστορικα η Θεσσαλονίκη υπήρξε σταυροδρόμι πολιτισμών, πέρασμα για λαούς και τόπος φιλοξενίας για απλούς ανθρώπους. Μην ξεχνάτε την επίδραση τους ακόμα και στην κούζινα. Ξέρετε ότι στους παλιούς τσελεμεντέδες θα βρείτε απίστευτες συνταγές που συνδυάζουν κρεατικά και φρούτα? Γεύσεις βγαλμένες από την ανταλλαγή παραδόσεων ανάμεσα στου λαούς της Βαλκανικής ή ακόμα και χάρη στη σεφαριδίτικη κουζίνα. Για να μην μιλήσουμε για τις κατοπινές επιρροές όπως αυτές των μικρασιατών προσφύγων του 1922-23. Όσοι έχουν παππούδες και γιαγιάδες από αυτά τα μέρη καταλαβαίνουν τι εννοώ”.

Σε κάθε περίπτωση η συγκίνηση από την ανταπόκριση των επίδοξων σεφ για την κα Μαυρομάτη είναι μεγάλη και η χαρά της γευστικής δοκιμής της ““συνταγής της Θεσσαλονίκης” σε λίγες μέρες γίνεται ξεχωριστή.

Οι 5 καλύτερες συνταγές θα διαγωνιστούν στις 4 Δεκεμβρίου 2011 στις 16:00 σε ειδική εκδήλωση στο ΝΤΟΡΕ, με κριτές αγαπημένους λάτρεις της ελληνικής κουζίνας όπως ο Διογένης Δασκάλου, η Φωτεινή Μπαξεβάνη και ο Στάθης Παναγιωτόπουλος αλλά και γνώστες του είδους όπως η Δέσποινα Μαυρομάτη του Ζύθου. Ο διαγωνισμός θα προβληθεί ζωντανά και μέσω live streaming στην σελίδα του Ζύθου (www.zithos.gr/live). Και ποιο θα είναι το έπαθλο για τον τελικό νικητή? Μα φυσικά η χαρά και η απόλαυση της δημιουργίας ενός πιάτου που θα «περάσει» στο νέο κατάλογο του Ζύθου στα Λαδάδικα και του ΝΤΟΡΕ, φέροντας μάλιστα το όνομά του! Όσο για το δεύτερο και τρίτο νικητή οι δικές τους συνταγές θα περάσουν στα εποχιακά μενού του ΖΥΘΟΥ φυσικά, επώνυμα!

Related stories