HomeΘέματαΗ απίστευτα υπολογισμένη παραίτηση του Steve Jobs

Η απίστευτα υπολογισμένη παραίτηση του Steve Jobs

Καθώς ο τεχνολογικός κόσμος παραμένει μουδιασμένος από την παραίτηση του CEO της Apple, ο Νικόλας Μπογιόπουλος εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν υπήρχε καλύτερη περίοδο για να γίνει το… αναπόφευκτο.

Το μόνο παράξενο με την παραίτηση του Steve Jobs – που περιμέναμε εδώ και καιρό ούτως ή άλλως – ήταν η χρονική συγκυρία. Γιατί τώρα; Επιδεινώθηκε η υγεία του; (O Jobs πάσχει εδώ και χρόνια από μια πολύ σπάνια μορφή καρκίνου). Ή μήπως τώρα, ακριβώς τώρα, ήταν η καταλληλότερη στιγμή για την εταιρία να αλλάξει διοίκηση.
Όταν λέω τώρα, δεν εννοώ το περίεργο απόγευμα μεσοβδόμαδα που η Apple αποφάσισε να στείλει το δελτίο τύπου που ενημέρωνε για την παραίτηση του ιδρυτή και διευθυντή της. Όταν λέω τώρα, εννοώ όσον αφορά τη χρονική περίοδο για το μέλλον της εταιρίας. Γιατί αν ο στόχος δεν είναι η Apple να επιζήσει απλώς από την αποχώρηση του Jobs, αλλά να τα πάει ακόμα καλύτερα, η χρονική συγκυρία είναι ιδανική. Δεν χρειαζόταν να γίνει νωρίτερα και δεν έπρεπε να καθυστερήσει ούτε λεπτό.
Η Apple αυτή τη χρονική περίοδο είναι πιο δυνατή από ποτέ. Κυριολεκτικά. Πριν από περίπου ένα μήνα ανακοίνωσε τα αποτελέσματα τριμήνου της. Ήταν όπως πάντα καλύτερα από κάθε άλλη φορά. Όμως σε αντίθεση με προηγούμενα τρίμηνα ήταν καλύτερα χωρίς να υπάρχει κάποιο νέο προϊόν, χωρίς να υπάρχει κάποιο δυνατό πρόμο όπως το “back to school” και χωρίς να πρόκειται για τρίμηνο που έχει κάποια εορταστική περίοδο όπως π.χ. αυτό των Χριστουγέννων. Επιπλέον ήταν τρεις μήνες που έκανε τους ανταγωνιστές της Dell και HP να ντρέπονται για τα δικά τους οικονομικά αποτελέσματα, ενώ υπήρξε και μια περίοδος που ήταν η πιο μεγάλη εταιρία στον πλανήτη σε κέρδη, ξεπερνώντας την πετρελαϊκή Exxon!
Απλώς αδιανόητο.
Όσο για τα μελλοντικά πλάνα; Σε λιγότερο από ένα μήνα αναμένεται να κυκλοφορήσει το καινούριο iPhone, τουλάχιστον για αρχή στην αμερικανική αγορά και οι φήμες το θέλουν για πρώτη φορά να είναι διαθέσιμο και στους τρεις μεγάλους παρόχους της άλλης μεριάς του Ατλαντικού. Επιπλέον πιθανολογείται να κυκλοφορήσει και μια πιο φτηνή έκδοση του iPhone, το iPhone για τις μάζες όπως ονομάζεται ήδη στους τεχνολογικούς κύκλους. Αν κάτι τέτοιο γίνει η Apple θα αφήσει την φήμη της luxury brand που ακολουθεί το όνομά της, δείχνοντας ένα πιο προσιτό πρόσωπο. Και αποκτώντας ένα πολύ μεγαλύτερο target group.
Η χρονική στιγμή είναι σωστή καθώς αν περίμεναν λίγο ακόμα η ανακοίνωση του iPhone 5 θα σκιαζόταν από την παραίτηση του Jobs. Τώρα με περίπου ένα μήνα μπροστά του ο νέος διευθυντής, Tim Cook, μπορεί να σταθεί στα πόδια του και να πάρει τους επαίνους για το νέο iPhone. Όλοι με την ανακοίνωση του θα αισθανθούν πως η Apple είναι σε καλά χέρια. Το οποίο ισχύει.
Οι περισσότεροι αγνοούν πως τέτοιες εταιρίες προγραμματίζουν πολύ νωρίς τα επόμενα προϊόντα τους. Η σφραγίδα του Jobs υπάρχει ήδη στο iPhone 6 αλλά και το iPad 3. Το ίδιο και στα επόμενα MacBooks. Πόσο μάλλον αφού παραμένει στην εταιρία και ως πρόεδρος. Οπότε ναι, οι λόγοι που ο Jobs παραιτείται έχουν σίγουρα να κάνουν με την υγεία του. Όμως δεν πιστεύουμε πως η κατάσταση της έχει χειροτερέψει και αυτό ήταν αναπόφευκτο, καθώς ο χρόνος μοιάζει να είναι τρομερά υπολογισμένος και στην παραμικρή του λεπτομέρεια για να είναι απλή σύμπτωση. Η παραίτηση έλαβε χώρα την πλέον ιδανική στιγμή. Τώρα.

Related stories

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...

Η Μαρίτα Καρυστηναίου δημιουργεί τα φωτιστικά των ονείρων σας

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Η Decolight λειτουργεί από το 2010 και...

Ψηλά στο Εσκί Ντελίκ, αναμνήσεις μιας άλλης ζωής

Ήταν μικρές κι αθώες κοπελούδες σαν ήρθανε απ’ την...