HomeMind the artΜουσεία - ΓκαλερίΣυνέντευξη με την εικαστικό Elma Payo /...

Συνέντευξη με την εικαστικό Elma Payo / Explosion στη Chalkos Gallery

elma payo | Explosion

«Σε μια έκρηξη κρύβεται μια γέννηση και μια γέννηση είναι μόνο η αρχή.. Σε μια έκρηξη χρωματική γεννιούνται χρώματα και συνδυασμοί.. Στη δική μου έκρηξη οι συνδιασμοί είναι ζωντανοί και ζουν όλοι μαζί! Βλέπουν, ακούν, αγγίζουν, γεύονται και μυρίζουν.. Σε μια έκρηξη κρύβεται ζωή..»

Έγραψε ο Δημήτρης Οικονόμου για την έκθεση explosion

Ενόψει των εγκαινίων της ατομικής έκθεσης ζωγραφικής της εικαστικού Elma Payo,
Explosion, που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου στη Chalkos Gallery (Ιουστινιανού 21), ο εξώστης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να συνομιλήσει με τη δημιουργό.


Ποια είναι η κεντρική ιδέα της έκθεσης που ξεκινά στις 17/1 στη Chalkos Gallery;

Ο τίτλος της έκθεσης είναι explosion. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ένα παιχνίδι με το χρώμα. Καμιά φορά η ιδέα έρχεται όταν ψάχνεις μία λύση και άλλες φορές όταν δεν ψάχνεις τίποτα. Τα πράγματα μπορεί να είναι και πιο απλά. Δεν χρειάζεται όλα να έχουν κάποιο νόημα ή να εκφράζουν απαραίτητα κάτι. Μπορεί να είναι μόνο ένα παιχνίδι που σε πάει από μόνο του. Σε πάει η ζωή. Χωρίς προσχέδια, χωρίς μελέτη.. Όπως ένα μικρό παιδί βλέπει την ίδια τη ζωή!


Πρόκειται για την πρώτη ατομική σας έκθεση;

Στην Ελλάδα και ως απόφοιτος της σχολής καλών τεχνών ναι! Είχα κάνει και μία ατομική έκθεση στην Φλωρεντία όταν ήμουν στο τρίτο έτος των σπουδών μου.


Ως δημιουργός από τι αντλείτε έμπνευση; Πώς οδηγηθήκατε ειδικότερα στη δημιουργία των συγκεκριμένων έργων αυτής της έκθεσης;

Συνέπεσαν δύο γεγονότα. Η γέννηση της κόρης μου και η πρόσληψη μου στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Έτσι ξεκίνησα να κάνω παρέα με παιδιά! Εκείνη τη χρονιά άρχισαν να έρχονται στο μυαλό μου εικόνες και μνήμες από τα δικά μου παιδικά χρόνια, σαν μικρές εκρήξεις. Ανέφερα προηγουμένως πως καμιά φορά η ιδέα έρχεται όταν ψάχνεις μία λύση. Συχνά οι εικαστικοί που εργαζόμαστε στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση βλέπουμε παιδιά να νομίζουν πως η ζωγραφιά τους δεν είναι καλή και να την μουτζουρώνουν ή να την σκίζουν. Προσπαθούμε να πείσουμε τους μαθητές μας να πιστεύουν περισσότερο στον εαυτό τους και πως κάθε δημιούργημα έχει την αξία του. Να κρατούν τα σχέδιά τους ακόμα και όταν πιστεύουν πως δεν είναι καλά, για να μπορούν να τα δουν αργότερα με άλλο μάτι, να διαπιστώσουν την εξέλιξη τους ή ακόμα και να τα επαναχρησιμοποιήσουν. Όσο σκεφτόμουν τρόπους για να πείσω τα παιδιά να το κάνουν αυτό ξεπήδησε από το μυαλό μου μία μνήμη! Πρπεπει να ήμουν στην πρώτη ή στην δευτέρα δημοτικού. Ξεκίνησα να κάνω μία ζωγραφιά, που στην πορεία δεν μου άρεσε και την μουτζούρωσα θυμωμένη. Την ίδια κιόλας στιγμή κατάλαβα πως αυτό ήταν και το τελευταίο μου χαρτί! Έτσι ξεκίνησα να χρωματίζω τα κενά που δημιουργούνταν από τη μουτζούρα με διαφορετικά χρώματα! Ήταν πολύ διασκεδαστικό και το αποτέλεσμα κάτι εντελώς καινούργιο για μένα! Μοιράστηκα αυτή την ιστορία με τους μικρούς μου μαθητές και αποφασίσαμε να διασκεδάσουμε όλοι μαζί ζωγραφίζοντας τις μουτζούρες μας!!!! Ξεκίνησα μετά να κινούμαι σε αυτή την κατεύθυνση, πρόκειται για την επανάχρηση μίας παιδικής ζωγραφιάς – μνήμης που παρουσιάστηκε στο μυαλό μου σαν μία μικρή έκρηξη και κάπως έτσι δημιουργήθηκε η σειρά.


Έχετε κάποια υλικά που αγαπάτε ιδιαίτερα να μεταχειρίζεστε; Σε παλαιότερες δουλειές σας τα έργα σας ήταν ως επί το πλείστον ασπρόμαυρα και τώρα έχουμε μια εντυπωσιακή στροφή στο χρώμα. Σηματοδοτεί κάτι για σας αυτή η αλλαγή;

Το explosion σηματοδοτεί την επιστροφή στην παιδική μου ηλικία. Όταν γίνεσαι γονιός, ταυτόχρονα γίνεσαι και πάλι παιδί. Ξεκινάς πάλι να παίζεις και να βλέπεις τα πράγματα πιο απλά και πιο χαρούμενα. Με την κόρη μου ζωγραφίζουμε μαζί στον ίδιο χώρο, η καθεμία τα δικά της και καμιά φορά συνεργαζόμαστε κιόλας! Όσο για το ασπρόμαυρο εξακολουθεί να υπάρχει. Το sketchbook και ο ραπιτογράφος εξακολουθουν να ειναι παντα μαζι μου. Ακόμα και το διάστημα που ετοίμαζα τα έργα για την έκθεση υπήρχαν ασπρόμαυρα διαλείμματα. Στην πρόσφατη συμμετοχή μου στην έκθεση Αιώνια Σώματα της Chalkos Gallery στην Art Thessaloniki συμμετείχα με ασπρόμαυρο έργο.


Υπάρχουν μελλοντικά σχέδια στο μυαλό σας που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

Υπάρχουν κάποιες σκέψεις.. αλλά τίποτα σίγουρο.

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...