Sepultura

Η επιστροφή των «τεράτων»

Το κατά πολλούς μεγαλύτερο metal συγκρότημα των 90’s ετοιμάζεται να κατεδαφίσει το Block 33

Ανήκω στην συνομοταξία των fans του Βραζιλιάνικου συγκροτήματος που μας πήρε καιρό να…απογαλακτιστούμε από τα αδέλφια Cavalera. Όταν όμως αντιμετώπισα πιο σφαιρικά την υπόθεση «Sepultura», τότε κατάλαβα, ότι με ή χωρίς τον Max και τον Igor, η death/thrash metal ήταν είναι και θα είναι για πολύ καιρό ακόμα Βραζιλιάνικη υπόθεση. Όσοι βρεθούν την Παρασκευή 1 Ιουνίου στον Πολυχώρο Πολιτισμού Block 33 θα εισπράξουν το ίδιο συναίσθημα.

Για όλα φταίνε οι Venom

Ήταν το 1984, όταν σε μία μικρή πόλη της Βραζιλίας τα αδέλφια Max και Igor Cavalera αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα νέο metal συγκρότημα με ήχο, πιο σκληρό από αυτόν που διέθεταν οι μπάντες της εποχής. Παρόλο λοιπόν που οι πρώτες και βασικές τους επιρροές, στις αρχές της δεκαετίας του 1980 υπήρξαν οι Black Sabbath και οι Motorhead, η πραγματική επανάσταση μέσα τους έγινε με το πρώτο άκουσμα της μουσικής των Venom. Όπως δήλωσε μάλιστα ο Igor Cavalera σε πρόσφατη συνέντευξη του: «Η πρώτη φορά που άκουσα τους Venom ήταν από την δανεική κασέτα ενός φίλου μου. Πραγματικά έμοιαζαν πολύ με τους Motorhead αλλά με σκληρότερο ήχο. Ο φίλος μου μάλιστα είχε πει τότε χαρακτηριστικά, ότι ακούγονται σα να μπήκε ο…διάβολος στους Motorhead. Έκτοτε δεν ξανακούσαμε τίποτα ελαφρύτερο». H συνέχεια γνωστή μέχρι και το 1996, όπου ο ιδρυτής και frontman των Sepultura εγκαταλείπει οριστικά το συγκρότημα, ενώ δέκα χρόνια μετά ακολούθει και ο αδελφός του Igor.

Νέος «Kairos»

Χρειάστηκαν πέντε studio albums για να ξεπεράσουν κοινό και κριτική την φυγή του φυσικού ηγέτη του συγκροτήματος και να επικεντρωθούν στην σπουδαία δουλειά που γίνονταν από την νέα σύνθεση και άλλο ένα άλμπουμ για να ξανασυστηθούν χωρίς και τον δεύτερο ιδρυτή του συγκροτήματος, τον Igor. Όλα αυτά έως το 2011 που ως νέα μεταγραφή του ιστορικού ανεξάρτητου label “Nuclear Blast” κυκλοφορούν το εξαιρετικό “Kairos” δίνοντας ταυτόχρονα τέλος στην φήμες για επανένωση της παλιάς σύνθεσης. Με σπουδαίο πρωτογενές υλικό αλλά και δύο διασκευές από Ministry και Prodigy, οι Sepultura δίκαια ύστερα από αυτό τον δίσκο χαρακτηρίστηκαν επίσημα από το αμερικάνικο MTV, ως «η σημαντικότερη metal μπάντα της Βραζιλίας και ενδεχομένως από τις σημαντικότερες της δεκατίας 1990».

Related stories

Κλείνει ένα από τα πιο αγαπημένα μεζεδοπωλεία του κέντρου

Λατρεύτηκε από τις παρέες νέων κι όχι μόνο! Τα...

Οι ταινίες της εβδομάδας 28.03-03.04.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Μεγάλη αύξηση στα εισιτήρια την εβδομάδα...

Στην οδό Αρμενοπούλου, ο Gaetano μας ταξιδεύει στην σιτσιλιάνικη επαρχία

Κείμενο: Δέσποινα Λαμπρίδου / Φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Αρμενοπούλου 27,στην καρδιά...

Ο Εξώστης ρωτά, οι συγγραφείς απαντούν | Λάζαρος Αλεξάκης

    επιμέλεια στήλης: Φανή Χατζή Κάθε εβδομάδα ένας/μία συγγραφέας απαντά σε...

Μητροπολιτικό πάρκο Παύλου Μελά: Μία ανάπλαση που… άργησε πολύ

Ήταν Νοέμβριος του 2021, στη δεύτερη δύσκολη χρονιά της...