HomeCinemaΕξώστης ΘRogue One – Μία ταινία Star Wars...

Rogue One – Μία ταινία Star Wars που δεν ξέραμε ότι Χρειαζόμασταν

Το κινηματογραφικό σύμπαν του Star Wars είναι αναπόσπαστο κομμάτι της pop κουλτούρας εδώ και δεκαετίες. Η αγορά ολόκληρου του franchise από την Disney σηματοδότησε μία νέα εποχή, με μια νέα τριλογία να ξεκινάει, ενώ παράλληλα να σχεδιάζονται και άλλες τρεις (προς το παρόν) ταινίες ως spin-offs. Κάτι τέτοιες κινήσεις πάντα με βρίσκουν επιφυλακτικό, καθώς είναι προφανές ότι το κέρδος είναι ο κύριος στόχος ενός τόσο μεγάλου στούντιο παραγωγής. Πολλές φορές θυσιάζεται η ιστορία και η αισθητική ενός franchise στο βωμό του χρήματος. Βέβαια, το Rogue One βγάζει λάθος αυτά τα αρνητικά προγνωστικά και αποδεικνύεται ως η ταινία Star Wars που δεν ξέραμε ότι χρειαζόμασταν.

Η ιστορία εξελίσσεται ακριβώς πριν από το Επεισόδιο 4 (την πρώτη χρονολογικά ταινία Star Wars) όπου η Αντίσταση προσπαθεί και επιτυχώς καταφέρνει να αποσπάσει τα σχέδια του Death Star, του φονικού όπλου της αυτοκρατορίας, με απώτερο στόχο να το καταστρέψει. Πρωταγωνίστρια είναι η Jyn, ενσαρκωμένη από την Felicity Jones, που καταλήγει να ηγείται της ομάδας Rogue One που πηγαίνει να βρει τα σχέδια.

Η ταινία μένει πιστή στην αισθητική του σύμπαντος που δημιούργησε ο George Lucas και, μέσω της ιστορίας του, προσδίδει τέτοιες πινελιές που καταφέρει να το επεκτείνει κιόλας. Τα μηνύματα που περνάει η αφήγηση για απολυταρχικά καθεστώτα και την αντίδραση ανθρώπων που βασίζονται μονάχα στην ελπίδα είναι άκρως σημαντικά, ειδικά για την περίοδο που διανύουμε σε παγκόσμιο επίπεδο. Η δυναμική γυναικεία παρουσία που ηγείται της ομάδας, αλλά και της ίδιας της κινηματογραφικής αφήγησης, θυμίζει την Ray από το πρόσφατο Επεισόδιο 7, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο φεμινισμός ευτυχώς ήρθε για να μείνει στο Star Wars. Τέλος, η ταινία είναι γεμάτη μικρά easter eggs για τους φανατικούς, με αποκορύφωμα την δημιουργία ανθρώπινων μορφών μέσω CGI ώστε να μοιάζουν με τις μορφές που είχαν στην πρώτη τριλογία.

Το Rogue One είναι μία ταινία που πρέπει να δει ο κάθε οπαδός του Star Wars, αλλά και όχι μόνο. Η δυνατή ιστορία και το θέαμα συνδυάζονται με τέτοιο τρόπο που τα 130 λεπτά που διαρκεί η ταινία περνάνε τόσο γρήγορα που δεν το καταλαβαίνεις.

Related stories

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...

Η Μαρίτα Καρυστηναίου δημιουργεί τα φωτιστικά των ονείρων σας

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Η Decolight λειτουργεί από το 2010 και...

Ψηλά στο Εσκί Ντελίκ, αναμνήσεις μιας άλλης ζωής

Ήταν μικρές κι αθώες κοπελούδες σαν ήρθανε απ’ την...

Κριτική Βιβλίου | Λίνα Φυτιλή «Χρυσός κήπος. Αλτίν μπαχτεσί».

γράφει ο Τάσος Γέροντας Λίνα Φυτιλή «Χρυσός κήπος. Αλτίν μπαχτεσί»....