Reworks 2011

Ας ξεκινήσω με μία ερώτηση: Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι κάνει το lineup ενός φεστιβάλ καλό? Εσύ μπορέι όχι, αναρωτήθηκα όμως εγώ. Όλοι πια αναγνωρίζουν μετά από 6 συνεχόμενα χρόνια οτι το Reworks είναι το πιο σημαντικό φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής στην Ελλάδα. Άλλωστε συγκαταλέγεται από το έγκυρο ηλεκτρονικό μαγκαζίνο Resident Advisor στα καλύτερα φεστιβάλ του κόσμου για το μήνα Σεπτέβριο και μάλλον όχι τυχαία. Τα ονόματα του lineup είναι από μόνα τους ικανά να τραβήξουν για άλλη μια χρονιά το ενδιαφέρον. Πολλοί είναι επίκαιροι καλλιτέχνες, κάποιοι είναι ανερχόμενοι και άλλοι πάλι παλαίμαχοι. Θα σταθώ σε 3-4-5-6 απ' αυτά γιατί έχω μόνο 350 λέξεις στη διάθεση μου. Τις υπόλοιπες μου τις έφαγαν οι Tiger & Woods με μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις τους.
Πάντα επίκαιροι και περιζήτητοι οι Hercules And Love Affair, πλάθουν κουλουράκια από House, Disco, Funk, Acid και Synth Pop κάνοντας τα κορίτσια από κάτω να κουνιούνται, κάτι που σημαίνει οτι θα κουνηθείς κι εσύ. Συνεπής δισκογραφικά από το 2008, όταν και έκαναν το Blind, είναι μια πολύ καλά δεμένη μπάντα που ξεσηκώνει. Τα live acts άλλωστε έχουν πάντα άλλο feeling.
Κι ας είναι και πειραματικά όπως π.χ αυτό του Alva Noto, ο οποίος μετά τη super συνεργασία του με τον Blixa Bargeld των Einstürtzende Neubauten εμφανίζεται την Παρασκευή στο Air Stage, καλύπτοντας έτσι ακόμη και τη δύσκολη αν όχι παρανοϊκή avant garde electronica. Εκεί δύσκολο το κόβω να κουνηθείς για πολλή ώρα, όμως θα 'χει εξαιρετικό ενδιαφέρον το sound design του σύγχρονου ηλεκτρονικού μουσικού τοπίου.
Αν πρόλαβες από τις αρχές του καλοκαιριού που κυκλοφόρισε, να  ακούσεις αρκετές φορές το άλμπουμ των Lamb με την ονομασία 5 θα διαπίστωσες ίσως ότι δεν υπάρχει κομμάτι αντάξιο των (κλασσικών πιά) Gorecki ή Gabriel. Η μουσική τους όμως, downtempo με σπαστό beat και γοητευτικές μελωδικές γραμμές παραμένει (8 χρόνια μετά) αυτής της καθαρόαιμης ράτσας που, όσο την ακούς τόσο σου αρέσει. Μην τους χάσεις, παίζουν και νωρίς.
Αργά αντιθέτως, το Σάββατο, εμφανίζεται η Kate Wax. Η Ελβετοθιβετιανή (!) παραγωγός – συνθέτης – τραγουδίστρια – superwoman θα παρουσιάσει live το τελευταίο της άλμπουμ, ενα κολλάζ από σκοτεινούς post pop και electro ήχους που θα κυκλοφορίσει στη Border Community, τη δισκογραφική εταιρία του James Holden. Όσο για τον ίδιο το James, θα προτιμούσα να ερχόταν μόνο για παρέα.

Το μυστηριώδες δίδυμο που κυκλοφόρησε καυτά white labels με edits σε κομμάτια boogie και disco των 80s, κομμένα και ραμμένα με μεράκι. Στα live τους στο εξωτερικό μαθαίνω ότι ο κόσμος χορεύει σα να μην υπάρχει αύριο. Αν δεν έχεις ακούσει το  Gin Nation ψάξτο τώρα στη γιουτούμπα. Κι αυτοί εκεί, κρυμμένοι πίσω από έναν τίγρη κι ένα ψευδώνυμο, επιμένουν να μην αποκαλύπτουν πληροφορίες, όυτε για τ' όνομά τους, ούτε από που κρατάει η σκούφια τους. Αυτά μου τα είπαν όταν άρχισα να γίνομαι πιεστικός:

Α: Ανωνυμία από επιλογή. Yπέρ και κατά?
T&W:
Το όλο πρότζεκτ ξεκίνησε απόλυτα φυσιολογικά , απλά κάναμε χαβαλέ με παρανοικά edits για τα DJ sets μας, όπως κάναμε χαβαλέ και με το όνομα. Θέλαμε να το κάνουμε να ακούγεται κι αυτό ρυθμικα, όπως π.χ  ακούγεται το Jimmy Jam & Terry Lewis. Σε κάποια φάση αρχίσαμε να βρισκόμαστε στο «μάτι του κυκλωνα» και μας άρεσε η ιδέα  ενός πρότζεκτ στο οποίο επικεντρώνεσαι πιο πολύ στη μουσική, παρά στον καλλιτέχνη. Έτσι δίνει κανείς περισσότερο χώρο στη φαντασία, όπως ήταν τον παλίο καλό καιρό, στην προ ίντερνετ εποχή.
Στα υπέρ, λατρεύουμε το γεγονός ότι το κοινό και οι φάν μας σέβονται και παίζουν μαζί μας αυτό το παίχνιδι της ανωνυμιάς σε κάθε show. Το κακό μ' αυτή την ιστορία είναι ότι πρέπει να δωροδοκούμε τους φίλους μας με ποτά για να μη μιλήσουν. Α, και το ότι πρέπει να ζητάμε από τους φωτογράφους να βγάζουν το λούτρινο τιγράκι που σέρνουμε μαζί μας στα shows αντί για μας.
A: Boogie + Funk + Disco + House. Edit. Κάποιοι λένε ότι φτιάχνετε τον ήχο του 2011.
T&W:
Μάλλον ξεχνάς την techno και την electronica στον ορισμό! Και δεν κάνουμε πλάκα! Οκ, υπάρχει ξεκάθαρα η επιρροή από ένα συγκεκριμένο είδος ηλεκτρονικού boogie των 80s, αλλά μας αρέσει οτιδήποτε είναι καλό από τη χορευτική μουσική και προσπαθούμε να συνδυάζουμε διάφορετικά στοιχεία όσο μπορούμε. Δεν έχουμε ιδέα αν είναι ο ήχος του 2011 και δε μας νοιάζει κίολας. Αυτό που μας νοιάζει είναι να ταιριάξουμε όλ' αυτά τα στοιχεία τέλεια σ' ένα μείγμα, μέχρι να φτιάξουμε το ρυθμό που λειτουργεί όταν επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά και ξανά. Όπως μπορεί κανείς να ακούσει στη μουσική μας.
A: Αναλογικά ή ψηφιακά?
T&W
Και τα δύο! Δέν υπάρχει η χρυσή συνταγή. Το μυστικό είναι να συνδυάζεις τα καλύτερα στοιχεία από τους δύο διαφορετικούς κόσμους. Ούτε μας τρομάζει να δοκιμάζουμε καινούργια setup για να γράφουμε μουσική, αλλά ούτε και θα βάλουμε τα oldschool synthesizers μας στο πατάρι.
A: Το άλμπουμ κυκλοφόρισε στις αρχές του καλοκαιριού κι ακόμη το παίζετε ινκόγκνιτο. Τι να περιμένουμε για τη συνέχεια?
T&W:
Δουλέψαμε πολύ όλο το καλοκαίρι, κάναμε αρκετά remixes κι αυτά έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν σιγά σιγά. Επίσης, ένα μεγάλο δώρο – έκπληξη για τους φαν μας που θα δημοσιευτεί κάπου στο νετ πολύ σύντομα, στα τέλη του μήνα. Εκτός απ' αυτά, πολλές εμφανίσεις, επιτέλους και εκτός Ευρώπης.
A: Δεν έχετε αφήσει να διαρρεύσουν πολλές πληροφορίες για το ποιόν σας και μου τελειώνουν οι ερωτήσεις. Πείτε κάτι.
T&W:
Αυτό που θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε είναι οτί μπορεί το μυαλό του κόσμου να πηγαίνει στο golf, αλλά εμάς μας αρέσει το ποδόσφαιρο και μάλιστα με τρέλα.

  Οι γνώμες για το ιδανικό lineup είναι όπως τα πολυμίξερ (ας μη γίνω αισχρός). Όλοι έχουν από ένα, και μάλιστα είναι καλύτερο απ' του γείτονα. Η ηλεκτρονική κουλτούρα όμως παραμένει μία. Αυτή απλώνεται πάνω απ' την πόλη για 2 μέρες από 60 καλλιτέχνες και μην ξεχνάς ίσως οτι το σημαντικότερο είναι πως, ό,τι ακούσματα και να έχεις, είτε σου αρέσει η Tech House, είτε η Dubstep, ακόμη ακόμη κι αν είναι η 76η φορά που θα ακούσεις τη Miss Kittin στη Θεσσαλονίκη, το ξέρεις και το ξέρω οτι έχουμε λόγους για να πάμε στο Reworks και φέτος. Μόλις σου έδωσα 5.

Related stories

Έρχονται δύο νέα πάρκα τσέπης

Στη φύτευση 500 δέντρων στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης προχωρά ο δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο...

Κλείνει ένα από τα πιο αγαπημένα μεζεδοπωλεία του κέντρου

Λατρεύτηκε από τις παρέες νέων κι όχι μόνο! Τα...

Οι ταινίες της εβδομάδας 28.03-03.04.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Μεγάλη αύξηση στα εισιτήρια την εβδομάδα...

Στην οδό Αρμενοπούλου, ο Gaetano μας ταξιδεύει στην σιτσιλιάνικη επαρχία

Κείμενο: Δέσποινα Λαμπρίδου / Φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Αρμενοπούλου 27,στην καρδιά...