HomeΘέματαΤο μπαλκόνι του Ολύμπου

Το μπαλκόνι του Ολύμπου




Μόλις μια ώρα από τη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο απόλυτος προορισμός για την απόδραση του Σαββατοκύριακου αλλά και η καλύτερη επιλογή για μια ολοήμερη εξόρμηση. Το μπαλκόνι του Ολύμπου, όπως έχει χαρακτηριστεί, ο Παλιός Παντελεήμονας χτισμένος στους πρόποδες του Ολύμπου σε υψόμετρο 700 μέτρων και με υπέροχη θέα στο Θερμαϊκό κόλπο, τις ακτές της Νότιας Πιερίας και το ενετικό κάστρο του Πλαταμώνα, αυτός ο χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός Μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής είναι σίγουρα ένας τόπος που θα αγαπήσετε με την πρώτη επίσκεψη.





Τα λιθόστρωτα σοκάκια, τα καλοδιατηρημένα πέτρινα σπίτια, και η άφθονη καταπράσινη βλάστηση πλαισιώνουν ένα μοναδικό σκηνικό για να απολαύσετε τον καφέ σας κάτω από τους μεγάλους πλάτανους και μπροστά στην πετρόχτιστη εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα που δεσπόζει στην πλατεία του χωριού. Τα υπέροχα τοπικά γλυκά που προσφέρουν τα καταστήματα της περιοχής αλλά και τα πολλά και καλοστημένα μαγαζιά λαϊκής τέχνης θα σας τραβήξουν σίγουρα το ενδιαφέρον. Μην παραλείψετε να προμηθευτείτε παραδοσιακά σουβενίρ. Ιδιαίτερου γαστρονομικού ενδιαφέροντος, η κουζίνα του χωριού δεν θα αφήσει ασυγκίνητους και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες καθώς συνδυάζει ποιότητα και καλές τιμές.



Για όσους θέλουν να περάσουν τη νύχτα τους στον Π. Παντελεήμονα το σίγουρο είναι πως θα αντικρύσουν ξενώνες και δωμάτια απίστευτης αισθητικής και θα ενθουσιαστούν από τη φιλοξενία των ιδιοκτητών της περιοχής.






Το χωριό αποτελεί μια ενδιαφέρουσα πρόταση και για τις καλοκαιρινές σας διακοπές. Μπορεί κανείς να συνδυάσει θάλασσα και βουνό καθώς οι καταγάλανες παραλίες τις Πιερίας απέχουν 5-10 λεπτά από το χωριό, να περιηγηθεί στο κάστρο του Πλαταμώνα, να κάνει πεζοπορία και ποδηλασία στα γύρω μονοπάτια του χωριού, να παρακολουθήσει παραστάσεις και συναυλίες στο ανοιχτό θέατρο που διαθέτει ο Παντελεήμονας και να περάσει τις πιο ανθισμένες διακοπές.


Στο δρόμο της επιστροφής οι εικόνες, οι μυρωδιές και η μυστηριακή επαφή με τους Θεούς του Ολύμπου θα σας καλούν να επισκεφτείτε και πάλι τον Παλιό Παντελεήμονα.



Tips: Στους θερινούς μήνες αξίζει να παρακολουθήσετε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Ολύμπου στο Κάστρο του Πλαταμώνα.



Related stories

Η Δέσποινα και ο Κωνσταντίνος δημιουργούν χειροποίητα έπιπλα όπως τα έχετε ονειρευτεί

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου & Νίκη Οργιανέλη Γεννημένοι στη Θεσσαλονίκη, μεγάλωσαν...

Οι ταινίες της εβδομάδας 18.04-24.04.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Απ’ το κακό στο χειρότερο τα...

Από τον ξυλόφουρνο στο Microbakery: Οι παλιές γενιές των φουρνάρηδων και το new age

Κείμενο: Δέσποινα Λαμπρίδου Η Θεσσαλονίκη είναι αναμφίβολα η πόλη που...