HomeUrbanitiesΟι Θεσσαλονικείς: Βαρβάρα Δουμανίδου, Ηθοποιός - Σκηνοθέτις

Οι Θεσσαλονικείς: Βαρβάρα Δουμανίδου, Ηθοποιός – Σκηνοθέτις

Περιέγραψε τη Θεσσαλονίκη με μία φράση

Η Θεσσαλονίκη είναι μια παρακόρη με καλή προίκα. (Καλή προίκα μεν, παρακόρη δε)

Ποια είναι κατά τη γνώμη σου η ομορφότερη γειτονιά της Θεσσαλονίκης;

Η ωραιότερη γειτονιά είναι εκεί γύρω από το Μπενσουσάν Χαν όπου βρίσκεται το θεατρικό μου σπίτι από το 2011. Η οδός Εδέσσης και η προέκταση της μέχρι την Αγίου Μηνά, με τις ανθισμένες νεραντζιές που μοσχοβολούν, τα επιβλητικά κτίρια, τις μυρωδιές από τα υπέροχα μπαχαρικά και τα βαριά αρωματοπωλεία, τον ασταμάτητα πολύβουο δρόμο όπου κάποτε μεσουρανούσε το εμπόριο της πόλης, το διατηρητέο Ύψιλον, το αγαπημένο εστιατόριο Ακαδημία, όλα αυτά κάνουν αυτή την ιστορική γειτονιά, το πιο αγαπημένο μου μέρος στην πόλη.

Μια κρυφή βόλτα που δεν θα μπει στον τουριστικό οδηγό;

Βράδυ περπατώντας στις ταράτσες τις πόλης. Θα ήθελα πολύ να ξεκινούσα μια βόλτα με πανσέληνο στις ταράτσες των κτιρίων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Να μπορώ να δω από ψηλά, την πόλη με την ομορφιά και την ασχήμια της. Με τα πολύχρωμα φώτα της και τα πηχτά σκοτάδια της. Να χαράξω ένα μονοπάτι από ταράτσες και οροφές πολυκατοικιών και να περπατήσω πάνω από την πόλη σαν φάντασμα.

Ποια είναι τα στέκια σου και πού πέρασες τις πιο ωραίες σου στιγμές;

Ως ”παιδί” του κέντρου έπινα το τσάι μου στο θρυλικό Magestic στην παραλία με τους παππούδες κι όταν έκλεισε, στην ιστορική Ζώγια στην Κομνηνών για την πηχτή ζεστή σοκολάτα και τα κουλουράκια κανέλλας. Κάποια βράδια στη Ζώγια στην Αγγελάκη στα καταπληκτικά μουσικά live που διοργανώνει ο Νίκος, στο Καφωδείο Ελληνικό όπου παίζαμε και τραγουδούσαμε κάποτε, στο Σάρωθρον για ποτά μέχρι το ξημέρωμα. Μετά τις πολύωρες πρόβες, για ρακή στο κρητικό καφενείο του Κωστή και στο Χαρούπι. Μετά από παραστάσεις στην Πλατεία Θεάτρου για pizza και κρασί και στο Habanera για κοκτέιλ και nachos.

Ποια είναι κατά τη γνώμη σου τα στοιχεία που χαλάνε τη Θεσσαλονίκη;

Οι ανικανοποίητοι γκρινιάρηδες, Θεσσαλονικείς και ο ΟΑΣΘ.

Σου ζητούν να ξεναγήσεις ένα μάτσο τουρίστες και θέλουμε τα φώτα σου!

Πού τους πηγαίνεις για…

Σουβλάκι Αν και ήμουν χορτοφάγος για πάνω από 20 χρόνια για σουβλάκι (κοτόπουλο) στο Σαββίκο. Εναλλακτικά ως χορτοφάγος προτιμώ φαλάφελ στο τέρμα της Μητροπόλεως. Φανταστικό!

Μπουγάτσα Για μπουγάτσα μόνο στον φίλο μου, Φίλιππο Μπαντή στην Παναγία Φανερωμένη. Η καλύτερη μπουγάτσα της πόλης και όχι μόνο!

Γλυκό Τώρα που ζω ανατολικά ανακάλυψα τον Κλωνή στην Παπαναστασίου. Θεϊκές τάρτες, φανταστικά petit fours, μαγικές τούρτες σοκολάτας. Επίσης το Chu re στη Στρατηγού Καλλάρη, τα καλύτερα churros στην πόλη!

Aν ήσουν δήμαρχος για μία μέρα, τι θα άλλαζες πρώτα απ’όλα;

Τις άδειες της πολεοδομίας. Θα ξεκινούσα ένα αρχιτεκτονικό σχέδιο και θα άλλαζα όλο το ιστορικό κέντρο της πόλης. Θα μεταμόρφωνα όλες τις προσόψεις των κτιρίων με βάση την αρχιτεκτονική του 1900. Θα πεζοδρομούσα το μεγαλύτερο μέρος του κέντρου, όπως στις περισσότερες Ευρωπαϊκές πόλεις. Της αξίζει της πόλης μας λίγη ομορφιά και λίγη ησυχία.

Ποιο τραγούδι σου θυμίζει τη Θεσσαλονίκη;

Η τρελή ροδιά σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη και σύνθεση Αργύρη Μπακιρτζή από τους Χειμερινούς Κολυμβητές.

Related stories

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Νάσια Σπυριδάκη

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...

Αστικοί Θρύλοι | Ο Μεσσίας Σαμπατάι Σεβί

γράφει η Μαρία Ράπτη Λένε πως έρχεται ο Μεσσίας, πως...

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...

Η Μαρίτα Καρυστηναίου δημιουργεί τα φωτιστικά των ονείρων σας

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Η Decolight λειτουργεί από το 2010 και...