HomeMind the artΘέατροΟι παραστάσεις του Φθινοπώρου στη Θεσσαλονίκη

Οι παραστάσεις του Φθινοπώρου στη Θεσσαλονίκη

Έχουμε ήδη ζήσει τον μισό φετινό Σεπτέμβρη, ο καιρός δεν θυμίζει βέβαια φθινόπωρο, αλλά οι πρώτες θεατρικές παραστάσεις κάνουν δειλά δειλά την εμφάνισή τους στις θεατρικές σκηνές της πόλης. Ξεκινάει μια σεζόν που προμηνύεται γεμάτη από παραστάσεις. Ας δούμε όμως από λίγο πιο κοντά τι να περιμένουμε.

Ξεκινώντας από τις παραστάσεις που μας έρχονται από Αθήνα και κάνουν νωρίς νωρίς πρεμιέρα εδώ, πριν ξεκινήσει δηλαδή η σεζόν στην Αθήνα, έχουμε και φέτος την Κατερίνα με την Λένα Παπαληγούρα στο Θέατρο Εγνατία. Πρόκειται για μία παράσταση βασισμένη στο Ββλίο της Κατερίνας του Αύγουστου Κορτώ, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Νανούρη. Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στις 22 Σεπτεμβρίου. Την ίδια μέρα, στο Θέατρο Αριστοτέλειον αυτήν την φορά, κάνει πρεμιέρα το εξαιρετικό έργο της Μαρί Τζόουνς Πέτρες στις τσέπες του , με πρωταγωνιστικό και σκηνοθετικό δίδυμο τον Γιώργο Χρυσοστόμου και τον Μάκη Παπαδημητρίου. Λίγο αργότερα, στο ίδιο θέατρο περιμένουμε με εξαιρετική ανυπομονησία τον Ριχάρδο Β' του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία της Έφης Μπίρμπα και με πρωταγωνιστή τον Άρη Σερβετάλη. Προς τα τέλη του μήνα, στο θέατρο Εγνατία και πάλι, δύο σημαντικές προσωπικότητες ανηφορίζουν στην Θεσσαλονίκη με την παράσταση Τι απέγινε η μπέιμπυ Τζέην;. Ο λόγος για τις Ρούλα Πατεράκη και Μπέτυ Λιβανού που πρωταγωνιστούν στην θεατρική μεταφορά της γνωστής κινηματογραφικής ταινίας. Σκηνοθετεί ο Απόλλων Παπαθεοχάρης. Τέλος, για λίγες μόνο παραστάσεις μες στον Οκτώβριο στα πλαίσια των 52ων Δημητρίων, θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη σε σκηνοθεσία του Κώστα Φιλίππογλου η παράσταση Μαύρο Χιόνι – Το ημερολόγιο ενός μακαρίτη στο θέατρο Άνετον. Πρόκειται για ένα έργο βασισμένο στο αυτοβιογραφικό θεατρικό μυθιστόρημα του Μιχαήλ Μπουλγκάκωφ.

Και περνάμε τώρα στις παραγωγές της Θεσσαλονίκης. Από το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου επιστρέφει στο θέατρο Τ, εγκαινιάζοντας την πλούσια σεζόν του θεάτρου, το έργο του Σάμουελ Μπέκετ Το τέλος του παιχνιδιού σε σκηνοθεσία της Γλυκερίας Καλαϊτζή και με πρωταγωνιστές τον Δημήτρη Ναζίρη και την Έφη Σταμούλη. Στον ίδιο χώρο κάνει πρεμιέρα στις 23 Οκτωβρίου Το Παγκάκι του Κωνσταντίνου Καυκάσιου σε σκηνοθεσία του ίδιου, ενώ αργότερα το φθινόπωρο, θα ανεβούν το Frozen της Bryony Lavery, σε σκηνοθεσία της Γλυκερίας Καλαϊτζή, μια συμπαραγωγή του θεάτρου Τ και του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, αλλά και το MAIDen του Γιώργου Νικολαϊδη σε σκηνοθεσία της Ζωής Ξανθοπούλου. Με χοροθέατρο ξεκινά την σεζόν το θέατρο Αυλαία όπου στις 21 Σεπτεμβρίου θα κάνει πρεμιέρα η χοροθεατρική παράσταση Τι λείπει από την Ομάδα Τέχνης Oberon σε σκηνοθεσία Μαριάνθης Ψωματάκη.

Στο ΚΘΒΕ το φθινόπωρο περιμένουμε την επανάληψη του ΓΚΙΑΚ του Δημοσθένη Παπαμάρκου σε σκηνοθεσία της Γεωργίας Μαυραγάνη, που πέρσι που πρωτοπαρουσιάστηκε προκάλεσε μεγάλη αίσθηση. Για τον λόγο αυτό από τις 12 Οκτωβρίου θα παρουσιαστεί ξανά στο Μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών. Στις 7 Οκτωβρίου κάνει πρεμιέρα κι η Αυλή των Θαυμάτων του Ιάκωβου Καμπανέλλη σε σκηνοθεσία του Κώστα Τσιάνου στη σκηνή Σ.Καραντινός στην Μονή Λαζαριστών, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα θα ξεκινήσει και για φέτος την πορεία του η άλλη μεγάλη περσινή επιτυχία του Κρατικού, το Festen, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Παρασκευόπουλου. Προς τα τέλη του Οκτωβρίου θα ξεκινήσει και η Ρώσικη Επανάσταση του Τσέζαρις Γκραουζίνις (από την οποία φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια), ενώ θα επαναληφθούν και Τα Ανεμοδαρμένα Ύψη που σκηνοθέτησε πέρσι για το ΚΘΒΕ ο Γιάννης Καλαβριανός.

Όσον αφορά τώρα το θέατρο για παιδιά και νέους στην πόλη μας, το ΚΘΒΕ προετοιμάζεται πυρετωδώς για την Ελίζα της Ξένιας Καλογεροπούλου σε σκηνοθεσία της Χριστίνας Χατζηβασιλείου, το Σε μένα μιλάς; μια παράσταση για εφήβους σε σκηνοθεσία της Στέλλας Μιχαηλίδου, και για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ και μια παράσταση για βρέφη με τίτλο Κοίτα!, σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Κατερίνας Καραδήμα. Εκτός ΚΘΒΕ τώρα, στο θέατρο Τ θα ξεκινήσει από 27 Οκτωβρίου η παράσταση Ο κύριος Κιχ και το μυστικό κουτί των ήχων από την ομάδα Κοπέρνικος, στο θέατρο Αυλαία θα παρουσιαστεί η Σολομώντεια Λύση και Το δέντρο που έδινε, στο θέατρο Αριστοτέλειον Η Παπλωματού σε σκηνοθεσία της Μαριάννας Τόλη και στον πολυχώρο ΕΝΩ η παράσταση Πώς βγαίνουμε από τον βυθό; από την διεθνή ομάδα Hippo.

Αυτές ήταν μόνο κάποιες από τις παραστάσεις που πρόκειται να παιχτούν στην Θεσσαλονίκη το επόμενο διάστημα. Θα ήταν αδύνατο να συγκεντρωθούν όλες εδώ, ενώ και πάλι δεν μπορέσαμε να δώσουμε τον χώρο και τον χρόνο που άξιζε σε καθεμιά από αυτές.

Ας τις παρακολουθήσουμε λοιπόν, για να τους φερθούμε όπως τους αξίζει.

Related stories

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...

Η Μαρίτα Καρυστηναίου δημιουργεί τα φωτιστικά των ονείρων σας

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Η Decolight λειτουργεί από το 2010 και...

Ψηλά στο Εσκί Ντελίκ, αναμνήσεις μιας άλλης ζωής

Ήταν μικρές κι αθώες κοπελούδες σαν ήρθανε απ’ την...