HomeCinemaΕξώστης ΘΟι Ημέρες Κινηματογράφου Αντιπάρου επιστρέφουν για 3η...

Οι Ημέρες Κινηματογράφου Αντιπάρου επιστρέφουν για 3η συνεχή χρονιά

Μια καλή αφορμή να επισκεφτούμε την Αντίπαρο, καθώς οι Ημέρες Κινηματογράφου Αντιπάρου επιστρέφουν για 3η συνεχή χρονιά από τις 22 έως τις 25 Ιουλίου 2016 στην Αντίπαρο σε συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Αντιπάρου μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αντιπάρου, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου καθώς και με τη συνεργασία της αίθουσας τέχνης Αντί και του κινηματογράφου Cine Oliaros στην Αντίπαρο. Το τετραήμερο πρόγραμμα περιλαμβάνει κινηματογραφικά εργαστήρια για μαθητές Γυμνασίου & Λυκείου καθώς και προβολές ελληνικών ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους στον θερινό κινηματογράφο του νησιού Cine Oliaros με ελεύθερη είσοδο.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι Ημέρες Κινηματογράφου Αντιπάρου είναι ιδιαίτερα περήφανες που οι διδάσκοντες του προηγούμενου καλοκαιριού διέπρεψαν με τα ντοκιμαντέρ τους στα διεθνή φεστιβάλ: ο Απόστολος Καρακάσης συμμετείχε στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ (IDFA), το σπουδαιότερο στο είδος του, με το ντοκιμαντέρ του
Επόμενος Σταθμός: Ουτοπία (και το οποίο θα προβληθεί φέτος στην Αντίπαρο) ενώ ο Θάνος Αναστόπουλος παρουσίασε σε παγκόσμια πρεμιέρα το ντοκιμαντέρ του Η Τελευταία Παραλία στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Καννών τον περασμένο Μάιο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ Cine Oliaros

21.00 ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ: ΟΥΤΟΠΙΑ ντοκιμαντέρ του Απόστολου Καρακάση 91', 2015

23.00 ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ του Παναγιώτη Φαφούτη 105', 2011



ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ Cine Oliaros

21.00 ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ του Άγγελου Φραντζή 90', 2005

23.00 Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟΥ ΜΟΥΣΑΚΑ του Πάνου Κούτρα 99', 1999



ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ Cine Oliaros

21.00 BEAUTIFUL PEOPLE του Νίκου Παναγιωτόπουλου 107', 2001

23.00 ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ του Άγγελου Φραντζή 90', 2005



ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ Cine Oliaros

21.00 Προβολή ταινιών μικρού μήκους / Short Films Selection


Ο ΓΚΟΓΚΟΣ του Παναγιώτη Φαφούτη 12', 2001


JOANNA του Παναγιώτη Φαφούτη 9', 2015


Ο ΣΠΟΡΟΣ της Ιφιγένειας Κοτσώνη 14', 2015


ΧΑΜΟΜΗΛΙ του Νεριτάν Ζιντζιρία 15', 2012


ΠΩΓΩΝΙΣΚΟΣ του Θανάση Νεοφώτιστου 11', 2015


ΣΥΚΟ του Νικόλα Κολοβού 13', 2015


4 ΜΑΡΤΙΟΥ του Δημήτρη Νάκου 15', 2015


DREAM TOY του Χρήστου Χουλιαρά 13', 2015


Ο ΜΙΓΚΕΛ ΑΛΒΑΡΕΣ ΦΟΡΑΕΙ ΠΕΡΟΥΚΑ* της Αρασέλης Λαιμού 16', 2012

Όλες οι προβολές είναι με ελεύθερη είσοδο, στην ελληνική γλώσσα και με αγγλικούς υπότιτλους. *Στην ισπανική γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία και φέτος να παρακολουθήσουν καταξιωμένους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου να μιλούν για τα μυστικά της δουλειάς τους, και μέσα από τα εκπαιδευτικά εργαστήρια να έρθουν σε επαφή με τη διαδικασία δημιουργίας μιας ταινίας καθώς και να παρακολουθήσουν προβολές πρόσφατων ελληνικών ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους. Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι η
ανάπτυξη της κινηματογραφικής παιδείας και ενός νεότερου κινηματογραφόφιλου κοινού. Οι Ημέρες Κινηματογράφου Αντιπάρου φέρνουν σε επαφή τους νέους με αναγνωρισμένους Έλληνες δημιουργούς, προσφέροντάς τους μια πλατφόρμα για να συζητήσουν τις τάσεις και εξελίξεις στον σύγχρονο κινηματογράφο, να μάθουν τους βασικούς άξονες της κινηματογραφικής γλώσσας και να εξοικειωθούν με τα ψηφιακά μέσα. Για την παρακολούθηση των σεμιναρίων δεν απαιτούνται ιδιαίτερες κινηματογραφικές γνώσεις, αλλά διάθεση για μάθηση και ομαδικό πνεύμα.

Οι φετινοί διδάσκοντες σκηνοθέτες που θα επικεντρώσουν στο γύρισμα σκηνών μιας ταινίας μυθοπλασίας με τις ομάδες των συμμετεχόντων:

Ο
Παναγιώτης Φαφούτης (Παράδεισος) ταξιδεύει στα διεθνή φεστιβάλ μικρού μήκους με την πιο πρόσφατη ταινία του Joanna. Γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε Νομικά και Σκηνοθεσία στην Αθήνα. Έχει σκηνοθετήσει 5 μικρού μήκους ταινίες, αλλά και για την τηλεόραση επεισόδια για σειρές, ντοκιμαντέρ, ενημερωτικές εκπομπές και διαφημιστικά. Οι μικρού μήκους ταινίες του έχουν βραβευτεί και πάρει μέρος σε πολλά διεθνή φεστιβάλ. Η πρώτη μεγάλου μήκους του Η Κληρονόμος σημείωσε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία ενώ ο Παράδεισος είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του. Αυτή την εποχή σχεδιάζει ένα ντοκιμαντέρ για την παραλιακή Πάτρα αλλά και το σενάριο για την επόμενη μεγάλου μήκους ταινία του.

Μαζί με τον Παναγιώτη Φαφούτη θα είναι η
Αρασέλη Λαιμού που βρίσκεται στο στάδιο συγγραφής του σεναρίου της 1ης μεγάλου μήκους ταινίας με τίτλο Αγία Έμυ. Σκηνοθέτις, σεναριογράφος και μοντέζ με έδρες της την Αθήνα και το Λος Άντζελες. Σπούδασε Οικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αποφοίτησε το Δεκέμβριο του 2011 με μεταπτυχιακό στη σκηνοθεσία από το California Institute of the Arts. Υπότροφος των ιδρυμάτων Fulbright, Ωνάση και Γεροντέλλη. Η πτυχιακή ταινία της, Miguel Alvarez lleva Peluca,(2012), έχει προβληθεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ. Επίσης, έχει εργαστεί ως μοντέζ και σκηνογράφος για ταινίες που έχουν διακριθεί (Road to Nowhere, 2010, σκην. Μonte Hellman, Ειδικός Χρυσός Λέοντας στο φεστιβάλ Βενετίας, Λάμπουν στο Σκοτάδι, σκην.Π.Ευαγγελίδης Βραβείο FIPRESCI Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2013, Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Ελληνική Ακαδημία, 2014). Έχει σκηνοθετήσει διαφημιστικά και βιντεοκλίπ για το Hollywood Foreign Press Association, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, τη δισκογραφική εταιρεία Inner Ear. Το 2013 συμμετείχε στο Talent Campus του φεστιβάλ Βερολίνου. Είναι η διευθύντρια του τμήματος Project Discovery του φεστιβάλ ελληνικών ταινιών στο Λος Άντζελες για σενάρια μυθοπλασίας. Στο θέατρο έχει σκηνοθετήσει την παράσταση Με το ίδιο μέτρο του William Shakespeare για το Ίδρυμα Κακογιάννη.

Το 2015 οι διδάσκοντες Θάνος Αναστόπουλος και Απόστολος Καρακάσης καθοδήγησαν δύο ομάδες μαθητών για να δημιουργήσουν με μεγάλη επιτυχία δύο μικρού μήκους ντοκιμαντέρ σχετικά με την Αντίπαρο. Το πρώτο με τον τίτλο «Cine» αναφέρεται στο θερινό σινεμά του νησιού, στην ιστορία του αλλά και στον κίνδυνο να αλλάξει χρήση το ακίνητο όπου βρίσκεται ο κινηματογράφος και το δεύτερο με τίτλο «Ο αέρας στην Αντίπαρο» αναφέρεται στα καλοκαιρινά μελτέμια και στο πώς ο αέρας επηρεάζει τους επισκέπτες αλλά και τους επαγγελματίες του νησιού.

Το 2014 οι παραδόσεις έγιναν από τους Αφροδίτη Νικολαΐδου («Εισαγωγή στη Γλώσσα του Κινηματογράφου», τη Ρηνιώ Δραγασάκη («Η Περιπέτεια της Ταινίας Μικρού Μήκους») και Μαρία Λεωνίδα («Φτιάχνοντας μια Φωτο-Ιστορία», πρακτικό εργαστήριο σε δύο μέρη). Παράλληλα, οι συμμετέχοντες είχαν τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη δημιουργική ομάδα της ταινίας
Suntan του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου που γυρίστηκε στην Αντίπαρο εκείνο το καλοκαίρι.

Ανάμεσα στις ελληνικές ταινίες που έχουν προβληθεί τα προηγούμενα χρόνια αξίζει να αναφέρουμε τις παρακάτω:
Η Κόρη του Θάνου Αναστόπουλου, Δύσκολοι Αποχαιρετισμοί: ο Μπαμπάς μου της Πέννυς Παναγιωτοπούλου, Στο Σπίτι του Αθανάσιου Καρανικόλα, Ηλέκτρα του Πέτρου Σεβαστίκογλου, Για Πάντα της Μαργαρίτας Μαντά, τα ντοκιμαντέρ Πάρβας: Άγονη Γραμμή του Γεράσιμου Ρήγα, Εθνικός Κήπος του Απόστολου Καρακάση, καθώς και μια επιλογή ταινιών μικρού μήκους των Ρηνιώ Δραγασάκη, Μαρία Λεωνίδα, Αλέξη Αλεξίου και Γιάννη Βεσλεμέ οι οποίοι και τις παρουσίασαν στο κοινό, αλλά και των Θανάση Νεοφώτιστου, Στέλλα Κυριακοπούλου, Χάρη Λαγκούση, Αριστοτέλη Μαραγκού, Κωνσταντίνου Σαμαρά, Φοίβου Κοντογιάννη και Μαρίας Κουρκουτά. Το φετινό πρόγραμμα προβολών θα ανακοινωθεί σύντομα.

Δηλώστε συμμετοχή

  • Η δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη μέχρι τις 10 Ιουλίου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
  • Για να δηλώσετε συμμετοχή απευθυνθείτε στο sofia@onefromtheheart.gr ή στο τηλέφωνο 6947 639724 ή στην αίθουσα τέχνης αντί στην Αντίπαρο.
  • Η συμμετοχή στα εργαστήρια και η παρακολούθηση των προβολών είναι δωρεάν.

Related stories

Οι Ανοιξιάτικες θεατρικές παραστάσεις μας περιμένουν!

  RADIO CITY THEAΤRE (Βασ.όλγας 11 Παρασκευοπούλου 9, Τηλ. 2313 254...

Αστικοί θρύλοι της Θεσσαλονίκης – Η Πανούκλα

γράφει η Μαρία Ράπτη Σαν ποντικός που πεινάει και που...

Έρχονται δύο νέα πάρκα τσέπης

Στη φύτευση 500 δέντρων στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης προχωρά ο δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο...

Κλείνει ένα από τα πιο αγαπημένα μεζεδοπωλεία του κέντρου

Λατρεύτηκε από τις παρέες νέων κι όχι μόνο! Τα...