HomeCinemaΕξώστης ΘΟι Δημιουργοί του Local Short Film Festival#2...

Οι Δημιουργοί του Local Short Film Festival#2 | Ισμήνη Δασκαρόλη

Στις 23 Νοεμβρίου, ο Εξώστης θα παρουσιάσει την δουλειά οκτώ κινηματογραφιστών της πόλης στο Local Short Film Festival. Μέχρι τότε, θα παρουσιάζεται η δουλειά τους εδώ μέσω συνεντεύξεων. Στο παρόν άρθρο, γνωρίζουμε την Ισμήνη Δασκαρόλη, σκηνοθέτη του The Gift of the Magi.

Λίγα λόγια για την δημιουργό

Η Ισμήνη Δασκαρόλη γεννήθηκε το 1989 στο Βερολίνο. Ζει και εργάζεται στo Βερολίνο και την Αθήνα ως κριτικός κινηματογράφου και κινηματογραφίστρια. Το 2012 αποφοίτησε από την Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με πτυχιακή πάνω στην εγκατάσταση και το video. Έχει πραγματοποιήσει σπουδές πάνω στον κινηματογράφο στο New York College, τμήμα Film and T.V studies και μουσικές σπουδές στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης. Έχει μέχρι στιγμής κάνει τρεις μικρού μήκους ταινίες και παράλληλα έχει συν-γράψει μία μεγάλου μήκους. Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου αλλά και σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2015 κερδίζει το βραβείο Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας του Micro μ Festival για την μικρού μήκους Το Δώρα των Μάγων.

Από το 2014 – 2016 είναι αρχισυντάκτρια της κινηματογραφικής ύλης στο διαδικτυακό περιοδικό Εξώστης ενώ έχει συνεργαστεί και με άλλες ιστοσελίδες πάνω στην αρθρογραφία και την κριτική κινηματογράφου και τέχνης, ανάμεσα τους και το Nisimazine. Σήμερα γράφει δύο μέγάλου μήκους και προετοιμάζει την τέταρτη μικρού της μήκους ταινία.


Λίγα λόγια για την ταινία



Βασισμένο στην ομώνυμη ιστορία του O. Henry, Η Ντέλλα είναι μία νεαρή γυναίκα περιορισμένου εισοδήματος που είναι αποφασισμένη να πάρει δώρο στον σύντροφο της, την παραμονή των Χριστουγέννων. Για να το καταφέρει αυτό, αποφασίζει να πουλήσει τα μαλλιά της. Στο τέλος όμως η θυσία της μπορεί να αποδειχθεί μάταιη. Διάρκεια: 16' Είδος: Δράμα

Πως ξεκίνησε η ιδέα για αυτή την ταινία; Το Δώρο των Μάγων αποτελεί μία κλασσική ιστορία του O'Henry, με την οποία μεγάλωσα και απ'όταν αποφάσισα ότι θέλω να ασχοληθώ με τον κινηματογράφο ήθελα να την μεταφέρω με κάποιον τρόπο κινηματογραφικά. Το πρωτότυπο έργο γράφτηκε και λαμβάνει χώρα στις αρχές του 20ου αιώνα στην Αμερική. Στην αρχή ήθελα να το γυρίσω στην εποχή που διαδραματίζεται, όταν όμως ήρθε η κρίση, η απόφαση να μεταφερθεί στο σήμερα ήταν αυτονόητη.

Πόσο καιρό πήρε η δημιουργία της ταινίας και ποια ήταν η βασικότερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε; Η ταινία πραγματοποιήθηκε ως επί το πλείστον μέσα σε πέντε μήνες αλλά ολοκληρώθηκε στην πραγματικότητα μέσα σε έναν χρόνο. Υπήρξαν αρκετές δυσκολίες αλλά λόγω του ότι η ομάδα ήταν πολύ καλά δεμένη και υπήρχε σχεδόν άψογη συνεργασία ξεπεράστηκαν αρκετά γρήγορα και δεν μπορώ να πω ότι υπερτέρησε κάποιο. Νομίζω πάντα το Νο. 1 εμπόδιο στον κινηματογράφο είναι ο χρόνος που σου δίνεται για να τον κάνεις.


Ποιο είναι το νόημα που θέλετε να περάσετε στους θεατές; Το ίδιο που θέλει να περάσει και ο συγγραφέας ελπίζω.


Ποια είναι η μέχρι τώρα πορεία της ταινίας και πως ελπίζετε να συνεχίσει; Η ταινία έχει πάει πολύ καλά, κυρίως χάρη στην υποστήριξη ενός κοινού που την αγκάλιασε με θέρμη και για αυτό είμαστε πάρα πολύ ευγνώμονες. Μέχρι στιγμής κατάφερε να κερδίσει το Βραβείο Κοινού του Micro μ Festival, που είναι και το κύριο βραβείο του Φεστιβάλ, έχει προβληθεί σε σειρά από διεθνή φεστιβάλ από την Ευρώπη μέχρι και την Αυστραλία αλλά και είχε την χαρά να μαζέψει μία πολύ θερμή υποστήριξη στο διαδίκτυο. Νομίζω όμως ότι από τις πιο τιμητικές προβολές που έγιναν ήταν στο Asheville της Νότιας Καρολίνα, όπου είναι θαμμένος ο συγγραφέας.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά σήμερα στη Θεσσαλονίκη; Ποια τα θετικά και ποια τα αρνητικά της πόλης; Θεωρώ πως η Θεσσαλονίκη είναι υπέροχη πόλη για να κάνει κανείς σινεμά. Όποια γωνιά της και να κινηματογραφήσεις θα γράψει υπέροχα στην κάμερα. Επίσης αποτελεί μία πόλη με χαρακτήρα και στοιχεία που δεν βρίσκεις αλλού. Είναι εμφανές ότι υπήρξε ιστορικά ένα σταυροδρόμι του τόπου με την δύση και την ανατολή και αυτό είναι εκπληκτικό. Η πόλη διέπεται από ιδιαιτερότητα και μία φυσική μελαγχολία στον αέρα βαθιά κινηματογραφική. Οι άνθρωποι της είναι πολύ ανοιχτοί στο να κινηματογραφηθούν και να ανοίξουν το σπίτι τους, το μαγαζί τους, τον χώρο τους, σε καλλιτέχνες. Εκείνο που με φοβίζει είναι πως με την κρίση χάνονται κάποια σημεία αναφοράς της που την κάνουν τόσο χαρακτηριστική. Πιστεύω ότι ίσως το πιο αδύναμο στοιχείο της Θεσσαλονίκης σε ο,τι αφορά το σινεμά είναι ότι μου δίνει την αίσθηση ότι δεν υπάρχει πυγμή και συνοχή από τους κινηματογραφιστές της. Ενώ έχει μία εξαιρετική κινηματογραφική ιστορία, ένα υπέροχο φεστιβάλ και τόσο οι φορείς όσο και ο κόσμος δείχνει προθυμία να στηρίξει το τοπικό σινεμά, δεν μπορώ να πω ότι ξεχωρίζει μία σύσσωμη κινηματογραφική κοινότητα ανάμεσα στους κινηματογραφιστές της. Ο κόσμος δείχνει αλληλοϋποστήριξη και αλληλεγγύη ενώ με ελάχιστες εξαιρέσεις οι καλλιτέχνες της όχι όσο θα έπρεπε. Επίσης οι μεγάλοι φορείς παρότι είναι ανοιχτοί και δείχνουν προθυμία, για λόγους έλλειψης πόρων ή και άλλους δεν στηρίζουν πάντα το τοπικό σινεμά όσο θα μπορούσαν. Για κάποιον λόγο δεν βρίσκονται πολλές εταιρίες παραγωγής στον Βορρά και ίσως θα έπρεπε να αναρωτηθούμε γιατί.

Ποιοι είναι οι υπόλοιποι συντελεστές της ταινίας; Η ταινία θα ήταν αδύνατο να γίνει χωρίς τους υπέροχους συντελεστές της που την στήριξαν με το ταλέντο, τον χρόνο και την προσπάθεια τους. Το συνεργείο του έργου αποτελούνταν από μία αρκετά μικρή ομάδα που όμως έδεσε πολύ όμορφα.
Οι δύο βασικοί πρωταγωνιστές της ταινίας είναι οι Έλσα Σίσκου και Αλέξανδρος Βοζινίδης στους ρόλους της Ντέλλας και του Δημήτρη που συνοδεύονται από τα ταλέντα των Ελένη Μακίσογλου, στον ρόλο της Μαντάμ Σοφροσύνης και της Δήμητρας Μπάτζιου στον ρόλο της Άστεγης Γυναίκας.
Διεύθυνση Φωτογραφίας, Μοντάζ και Αποπεράτωση έκανε ο Αθανάσιος Δεληγιώργης ενώ η Παραγωγή ανήκει στο Studio της Keys of Art.
Ηχοληψία και μείξη ήχου ανέλαβε ο Τάσος Καραδέδος και η Stereotype Recording Studio ενώ Βοηθός Σκηνοθέτη διετέλεσε ο Ιάκωβος Ιωαννίδης.
Το Σενάριο γράφτηκε από την Ισμήνη Δασκαρόλη και βασίστηκε πάνω στο ομώνυμο έργο του William Sydney Porter, γνωστός και ως O'Henry.
Η Σκηνογραφία ανήκει στον Βασίλη Αλεξάνδρου, στου οποίου το σπίτι έγιναν και τα γυρίσματα ενώ η μουσική ανήκει στον Κωστίκα Τσολάκου.
Σκριπτ ανέλαβε ο Αντώνης Λαγαρίας και Μακιγιάζ – Μαλλιά η Μαρία Στεφάνου.

http://www.thegiftofthemagimovie.com

https://www.facebook.com/giftofthemagiohenry
http://www.imdb.com/title/tt4007168/

***

Μετά το 1ο επιτυχημένο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Θεσσαλονικιών κινηματογραφιστών, ο Εξώστης επιστρέφει με τις επόμενες προβολές και καλεί τους σινεφίλ της Θεσσαλονίκης σε μια νύχτα γεμάτη κινηματογράφο στο Local Short Film Festival volume 2.

8 νέοι κινηματογραφιστές της πόλης παρουσιάζουν στο κοινό τις -μικρού μήκους- ταινίες τους. Δύο ώρες non stop προβολών, συζήτηση με τους δημιουργούς και τέλος το βραβείο κοινού που θα αναδείξει την καλύτερη ταινία του Φεστιβάλ.

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016
WE: 3ης Σεπτεμβρίου & Γρηγορίου Λαμπράκη
Ώρα έναρξης προβολών στις 21:00
Είσοδος: 2 ευρώ

Join: https://www.facebook.com/events/314325405591384/

Related stories

Υπερδιπλάσια η έκταση που θα απαλλοτριωθεί στο Σέιχ Σου για το Flyover

Τροποποιητική μελέτη από το ΥΠΕΝ Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας...

Είναι οι “Στενές επαφές με τον Διάβολο” το θρίλερ της χρονιάς;

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η ταινία “Στενές επαφές με τον...

Θεσσαλονίκη: Πρωινή επίσκεψη από δελφίνια στον Θερμαϊκό

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε όλους όσοι βρέθηκαν το πρωί...