HomeCinemaΟι Δημιουργοί του Local Short Film Festival#1...

Οι Δημιουργοί του Local Short Film Festival#1 | Γιάννης Συκοβάρης

Στις 6 Οκτωβρίου, ο Εξώστης θα παρουσιάσει την δουλειά οκτώ κινηματογραφιστών της πόλης στο Local Short Film Festival. Μέχρι τότε τους συναντάμε στον Εξώστη.

Λίγα λόγια για τον δημιουργό

Ο Γιάννης Συκοβάρης είναι στο τελευταίο έτος του Τμήματος Κινηματογράφου, της Σχολής Καλών Τεχνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Έχει ασχοληθεί με την παραγωγή και τη σκηνοθεσία ταινιών μικρού μήκους, αν και «Το Φαρμακείο» αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη δουλεία του. Ενδιαφέρεται, σε ακαδημαϊκό αλλά και επαγγελματικό επίπεδο για τον κινηματογραφικό ήχο.



Λίγα λόγια για την ταινία


Στο Φαρμακείο τα ονόματα δεν έχουν σημασία. Οι λωτοί κρύβουν διαμάντια. Δαχτυλίδια κόβουν τις σάρκες των ανδρών. Ένας σκύλος αλυχτά. Ένα ζεμπέκικο δεν τελειώνει ποτέ. Μια γυναίκα οδηγεί έναν άνδρα σε ένα ταξίδι μνήμης. Ή όχι? Στο Φαρμακείο τίποτα και κανείς δεν είναι ότι φαίνεται και όλα μπορούν ν' ανατραπούν. Διάρκεια: 28' Είδος: Noir



Πως ξεκίνησε η ιδέα για αυτή την ταινία; Η βασική ιδέα της ταινίας προέκυψε από μία άσκηση σεναρίου στη σχολή μας, από τη σεναριογράφο του φαρμακείου Ελένη Σιδέρη, τουλάχιστον δύο χρόνια πριν από την υλοποίηση της. Η ιδέα παρόλα αυτά έμεινε στο μυαλό μας και αφού τη προσεγγίσαμε με διαφορετικούς τρόπους, καταλήξαμε στην σημερινή μορφή της ταινίας.



Πόσο καιρό πήρε η δημιουργία της ταινίας και ποια ήταν η βασικότερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε; Η προπαραγωγή της ταινίας ξεκίνησε τον Φλεβάρη του 2015 και τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι του ίδιου έτους. Η ταινία υλοποιήθηκε με σχεδόν μηδενικό προυπολογισμό, γεγονός που πάντα δυσκολεύει την οποιαδήποτε διαδικασία.



Ποιο είναι το νόημα που θέλετε να περάσετε στους θεατές; Μέσα από Το Φαρμακείο, τόσο εγώ, όσο και οι υπόλοιποι βασικοί συντελεστές της ταινίας, είχαμε την ευκαιρία να παίξουμε με τους κανόνες του είδους του νουάρ και να προσπαθήσουμε ίσως να τους ανατρέψουμε. Αλλά κυρίως, επιδιώξαμε να προσδώσουμε μια αίσθηση ελληνικότητας στο προτζεκτ, τόσο στυλιστικά, όσο και αφηγηματικά, μιας και τα θεμέλια του είδους, πατάνε σε κάτι ξένο. Μέσα από την ταινία αυτή καθ' αυτή, ελπίζω ο θεατής να γίνει για σχεδόν τριάντα λεπτά μέρος της, να προσπαθήσει να καταλάβει τι συμβαίνει ή απλά να αφεθεί στους χαρακτηρες, τις σχέσεις τους, σε αυτά που φανερώνουν ή κρατούν κρυφά.



Ποια είναι η μέχρι τώρα πορεία της ταινίας και πως ελπίζετε να συνεχίσει; Η ταινία, μέσα από την προβολή της στο Local Short Film Festival του Εξώστη, θα κάνει την επίσημη πρεμιέρα της στο κοινό. Μια μέρα αργότερα, στις 7 Οκτωβρίου, Το Φαρμακείο θα έχει την πρώτη του προβολή στην Αμερική, στο Humphrey Bogart Film Festival, στο διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μικρού μήκους. Από εκεί και πέρα, ελπίζουμε η ταινία μας να προβληθεί και σε άλλα φεστιβάλ και διοργανώσεις.



Πώς είναι να κάνεις σινεμά σήμερα στη Θεσσαλονίκη; Ποια τα θετικά και ποια τα αρνητικά της πόλης; Είναι όμορφο να δημιουργείς ταινίες σε ένα μέρος που ξέρεις πως υπάρχει ένας πυρήνας ανθρώπων, έστω και μικρός κάποιες φορές, τους οποίους εμπιστεύεσαι και ξέρεις ότι μαζί μπορείτε να δημιουργήσετε όμορφα πράγματα. Οι άνθρωποι είναι το σημαντικότερο μέρος για την πραγματοποίηση μιας ταινίας. Παρόλα αυτά, θεωρώ πως είναι καλό να έχουμε τα μάτια μας στραμμένα προς όλες τις κατευθύνσεις, γεωγραφικά και μη. Κάποιες φορές είναι επικίνδυνο να δημιουργούμε έναν μικρόκοσμο, μέσα στον οποίο δουλεύουμε συνεχώς. Η Θεσσαλονίκη θεωρώ πως είναι αρκετά αποκομμένη παραγωγικά – σε ότι αφορά την κινηματογραφική παραγωγή φυσικά – από την Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα. Για αυτό θεωρώ σημαντικό να έρθουμε σε επαφή με διαφορετικούς ανθρώπους, διαφορετικές νοοτροπίες και συνθήκες υλοποίησης μίας ταινίας.



Ποιοι είναι οι υπόλοιποι συντελεστές της ταινίας; Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο Αλέξανδρος Κωχ, η Δήμητρα Χαριτοπούλου και ο Κωστής Ραμπαβίλας. Το σενάριο της ταινίας γράφτηκε από την Ελένη Σιδέρη, ενώ η παραγωγή έγινε από την Ματίνα Γαλατσίανου. Την διεύθυνση φωτογραφίας ανέλαβε ο Θανάσης Κωνσταντόπουλος, τη σκηνογραφία η Έλλη Ναλμπάντη και την ενδυματολογία η Αναστασία Τσουλφά. Την ηχοληψία και τον ηχητικό σχεδιασμό επιμελήθηκε η Δήμητρα Μαργαριτίδου ενώ τη μίξη του ήχου ο Χριστόφορος Κουτσοδήμος. Το μοντάζ έγινε από την Νάγια Φιλάου και η μουσική γράφτηκε από την Αναστασία Λιάκη Πόλντη. Για το τραγούδι που ακούγεται στην ταινία, υπεύθυνοι είναι ο Λεωνίδας Συκοβάρης, ο Γιάννης Παπαγεωργίου και η Ζωή Πατίνη μεταξύ άλλων. Για την ταινία εργάστηκαν αφιλοκερδώς και βοήθησαν δεκάδες άλλα άτομα.



Ο Εξώστης καλεί τους σινεφίλ της Θεσσαλονίκης σε μια νύχτα γεμάτη κινηματογράφο.

8 νέοι κινηματογραφιστές της πόλης παρουσιάζουν στο κοινό τις -μικρού μήκους- ταινίες τους. Δυόμιση ώρες non stop προβολών, συζήτηση με τους δημιουργούς και τέλος το βραβείο κοινού που θα αναδείξει την καλύτερη ταινία του Φεστιβάλ.


Πέμπτη 6 Οκτωβρίου
WE: 3ης Σεπτεμβρίου & Γρηγορίου Λαμπράκη
Ώρα έναρξης προβολών στις 21:00
Είσοδος: 2 ευρώ

https://www.facebook.com/events/1035140183259926/


Related stories

Οι Ανοιξιάτικες θεατρικές παραστάσεις μας περιμένουν!

  RADIO CITY THEAΤRE (Βασ.όλγας 11 Παρασκευοπούλου 9, Τηλ. 2313 254...

Αστικοί θρύλοι της Θεσσαλονίκης – Η Πανούκλα

γράφει η Μαρία Ράπτη Σαν ποντικός που πεινάει και που...

Έρχονται δύο νέα πάρκα τσέπης

Στη φύτευση 500 δέντρων στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης προχωρά ο δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο...

Κλείνει ένα από τα πιο αγαπημένα μεζεδοπωλεία του κέντρου

Λατρεύτηκε από τις παρέες νέων κι όχι μόνο! Τα...