HomeCinemaΕξώστης ΘΟι Δημιουργοί του Local Short Film Festival...

Οι Δημιουργοί του Local Short Film Festival #3 – Στέφανος Χαχαμίδης

Στις 26 Ιανουαρίου, ο Εξώστης θα παρουσιάσει την δουλειά οκτώ κινηματογραφιστών της πόλης στο Local Short Film Festival. Μέχρι τότε, θα παρουσιάζεται η δουλειά τους εδώ μέσω συνεντεύξεων. Στο παρόν άρθρο, γνωρίζουμε τον Στέφανο Χαχαμίδη, σκηνοθέτη του Οι Πρωθυπουργοί.

Λίγα λόγια για τον δημιουργό

Ο Στέφανος Χαχαμίδης είναι ένας 3d rigging artist. Δραστηριοποιείτε στο χώρο του animation τα τελευταία δέκα χρονιά, όπου έχει συνεργαστεί με διάφορες εταιρίες για την παραγωγή διαφημιστικών, σειρών animation αλλά και ταινιών. «Οι Πρωθυπουργοί» αποτελούν την πρώτη του ταινία μικρού μήκους στην οποία είχε την ευκαιρία να συνδυάσει την αγάπη του για το ρεμπέτικο με την αγάπη του για το animation


Λίγα λόγια για την ταινία

1936: Tο έτος των έξι πρωθυπουργών! Έξι έλληνες πολιτικοί που είχαν διατελέσει στο ανώτατο αυτό πολιτικό αξίωμα έφυγαν από τη ζωή τη χρονιά εκείνη. Το μοιραίο αυτό γεγονός, που βρήκε την χώρα σε μια περίοδο γεμάτη πολιτικές και οικονομικές αντιξοότητες, προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα στον λαό. Κι ενώ σε κάποιους έφερε χαρά και σε κάποιους άλλους λύπη, ήταν κι εκείνοι για τους οποίους το παράξενο αυτό γεγονός στάθηκε πηγή έμπνευσης. Στους τελευταίους ανήκει και ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο οποίος την περίοδο εκείνη έγραψε εξ αφορμής το θρυλικό τραγούδι «Ο Μάρκος Υπουργός». Το τραγούδι αυτό, ήδη από την πρώτη στιγμή που παίχτηκε σε τεκέδες και ταβέρνες από τον Μάρκο και την κομπανία του, την επονομαζόμενη «Τετράς, η ξακουστή του Πειραιώς», έμελε να γίνει ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα και διαχρονικότερα τραγούδια του Ρεμπέτικου. Διάρκεια: 4' Είδος: Animation



Πως ξεκίνησε η ιδέα για αυτή την ταινία;

Πριν από τέσσερα περίπου χρόνια έπεσε στα χέρια μου ένα ενδιαφέρον βιβλίο για το ρεμπέτικο. Ένα βράδυ καθώς το ξεφύλλιζα πρωτοείδα εκεί ένα έργο του λαϊκού ζωγράφου Σταμάτη Λαζάρου (1915-1988). Σε αυτό ο Λαζάρου αναπαριστά την πρώτη ρεμπέτικη κομπανία την επονομαζόμενη «Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς» στα πρώτα λαϊκά πάλκα. Η κομπανία, στήθηκε το 1934 από τους Μάρκο Βαμβακάρη, Ανέστο Δελιά, Στράτο Παγιουμτζή και Γιώργο Μπάτη. Εντυπωσιάστηκα. Δεν άργησα να ξεκινήσω να αναρωτιέμαι τι θα μπορούσαμε να κάνουμε με αυτό το τόσο ξεχωριστό έργο, πως θα μπορέσουμε να πάρουμε αυτές τις φιγούρες που αποτύπωναν γνήσια το λαϊκό στοιχείο και να τους δώσουμε κίνηση με την χρήση της σημερινής τεχνολογίας. Πως θα συνδυάσουμε το παλιό με το νέο. Ωραία θα ήταν να σκαρώναμε κάτι, σκέφτηκα. Και κάπως έτσι άρχισαν όλα…


Πόσο καιρό πήρε η δημιουργία της ταινίας και ποια ήταν η βασικότερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε;

Δουλέψαμε σχεδόν δύο χρόνια πάνω στην ταινία, βέβαια αποσπασματικά καθώς ξεκλέβαμε από τον ελεύθερό μας χρόνο για να αφιερωνόμαστε σε αυτήν. Η βασικοτερη δυσκολια που ανιμετωτισαμε ηταν αυτη της χρηματοδότησης ή καλύτερα της παντελής απουσίας της.


Ποιο είναι το νόημα που θέλετε να περάσετε στους θεατές;

Δεν ξέρω για το νόημα άλλα νομίζω ένας από τους σκοπούς μας ήταν να αναδείξουμε το ρεμπέτικο τραγούδι και την λαϊκή ζωγραφική χρησιμοποιώντας μια σύγχρονη τεχνική και όλο αυτό να ενδυναμωθεί από την βαρύτητα του τραγουδιού «Οι Πρωθυπουργοί» του Μάρκου Βαμβακάρη.


Ποια είναι η μέχρι τώρα πορεία της ταινίας και πως ελπίζετε να συνεχίσει;

H ταινία έκανε πρεμιέρα στην Σύρο, την πατρίδα του Μάρκου Βαμβακάρη, και συγκεκριμένα στις 25 Σεπτεμβρίου στα πλαίσια του 9ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων της Σύρου Animasyros. Έκτοτε προβλήθηκε τον Δεκέμβρη στο Αnimateka animation festival στην Λουμπλιάνα της Σλοβενίας ενώ θα συμμετάσχει τον Φεβρουάριο στο 1ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πειραιά για ταινίες μικρού μήκους και τον Μάιο στο 4ο International Motion Festival (IMF) στην Λευκωσία της Κύπρου. Και φυσικά στις 26 Ιανουαρίου θα προβληθεί στα πλαίσια του 3ου Local Short Film Festival στην πόλη μας, τη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα συνεχίζουμε να την στέλνουμε και σε άλλα φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.


Πώς είναι να κάνεις σινεμά σήμερα στη Θεσσαλονίκη; Ποια τα θετικά και ποια τα αρνητικά της πόλης;

Δεν θα μιλήσω για το πώς είναι να κάνει κανείς γενικά σινεμά σήμερα στην Θεσσαλονίκη, θα περιοριστώ στην περίπτωσή μας, δηλαδή στο κατά πόσο είναι εύκολο να κάνεις animation . Η απάντηση είναι πως δεν είναι και τόσο εύκολο. Κι αυτό διότι είναι πολύ περιορισμένα τα πράγματα όσον αφορά τις εταιρείες με τις οποίες μπορείς να συνεργαστείς και συνεπώς οι συνθήκες καθιστούν αδύνατο να βιοποριστεί κανείς αποκλειστικά από το animation. Το ίδιο δηλαδή που ισχύει στα περισσότερα δημιουργικά επαγγέλματα σε όλη την Ελλάδα. Ένα από τα θετικότερα όμως είναι πως στην Θεσσαλονίκη υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι καλλιτέχνες. Ειδικά στην περίπτωσή μου, οφείλω να ομολογήσω ότι στάθηκα πολύ τυχερός καθώς με κάποιους από τους εξαιρετικούς αυτούς καλλιτέχνες είχαμε υπάρξει πρώην συνεργάτες και συνδεόμασταν πέρα από το δημιουργικό κομμάτι και φιλικά. Επιτρέψτε μου εδώ να κάνω μια αναφορά στον Βασίλη Χατζόπουλο, στον Μπάμπη Βενετόπουλο αλλά και στη Phoebe Holland καθώς και σε τόσους και τόσες άλλες και άλλους που βοήθησαν με τρόπους που εκείνοι γνωρίζουν στην πραγματοποίηση αυτής της ταινίας.

Ποιοι είναι οι υπόλοιποι συντελεστές της ταινίας;

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
Στέφανος Χαχαμίδης

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ ΚΑΙ SET – SOUND EFFECTS
Βασίλης Χατζόπουλος

Rigging-Animation
Στέφανος Χαχαμίδης

LIGHTNING – COMPOSITING
Μπάμπης Βενετόπουλος

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ
Phoebe Holland

***

Ο Εξώστης καλεί τους σινεφίλ της Θεσσαλονίκης σε μια νύχτα γεμάτη κινηματογράφο.

8 νέοι κινηματογραφιστές της πόλης παρουσιάζουν στο κοινό τις -μικρού μήκους- ταινίες τους. Δυόμιση ώρες non stop προβολών, συζήτηση με τους δημιουργούς και τέλος το βραβείο κοινού που θα αναδείξει την καλύτερη ταινία του Φεστιβάλ.

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου
WE: 3ης Σεπτεμβρίου & Γρηγορίου Λαμπράκη
Ώρα έναρξης προβολών στις 21:00
Είσοδος: 2 ευρώ

Related stories

Κλείνει ένα από τα πιο αγαπημένα μεζεδοπωλεία του κέντρου

Λατρεύτηκε από τις παρέες νέων κι όχι μόνο! Τα...

Οι ταινίες της εβδομάδας 28.03-03.04.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Μεγάλη αύξηση στα εισιτήρια την εβδομάδα...

Στην οδό Αρμενοπούλου, ο Gaetano μας ταξιδεύει στην σιτσιλιάνικη επαρχία

Κείμενο: Δέσποινα Λαμπρίδου / Φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Αρμενοπούλου 27,στην καρδιά...

Ο Εξώστης ρωτά, οι συγγραφείς απαντούν | Λάζαρος Αλεξάκης

    επιμέλεια στήλης: Φανή Χατζή Κάθε εβδομάδα ένας/μία συγγραφέας απαντά σε...

Μητροπολιτικό πάρκο Παύλου Μελά: Μία ανάπλαση που… άργησε πολύ

Ήταν Νοέμβριος του 2021, στη δεύτερη δύσκολη χρονιά της...