HomeCinemaΕξώστης ΘΟι Δημιουργοί του Local Short Film Festival...

Οι Δημιουργοί του Local Short Film Festival #3 – Συνοδινός Μοσχίδης

Στις 26 Ιανουαρίου, ο Εξώστης θα παρουσιάσει την δουλειά οκτώ κινηματογραφιστών της πόλης στο Local Short Film Festival. Μέχρι τότε, θα παρουσιάζεται η δουλειά τους εδώ μέσω συνεντεύξεων. Στο παρόν άρθρο, γνωρίζουμε τον Συνοδινού Μοσχίδη, σκηνοθέτη του Ταξί.

Λίγα λόγια για τον δημιουργό

Ο Συνοδινός Μοσχίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ ,στο τμήμα Κινηματογράφου. παράλληλα με τις σπουδές ασχολήθηκε με τη σκηνοθεσία μουσικών video clip ,για καλλιτέχνες της πόλης και τη δημιουργία video για θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες κ.α. Ασχολείται επαγγελματικά με τη μουσική και σαν τραγουδιστής έχει εμφανιστεί με διάφορα μουσικά σχήματα σε μουσικές σκηνές και συναυλιακούς χώρους στη Ελλάδα .


Λίγα λόγια για την ταινία

Ο Χρήστος και η Νίκη είναι μαζί αλλά η Νίκη πρέπει να φύγει. Ο Γιάννης και ο Στάυρος,φίλοι από παιδιά, θα ξαναβρεθούν μετά από καιρό, όταν ο Γιάννης επιστρέψει από το εξωτερικό. Η Αζίζα προσέχει την Μερόπη, αλλά θα ήθελε να είναι κάπου αλλού. Διάρκεια: 13' Είδος: Δράμα



Πως ξεκίνησε η ιδέα για αυτή την ταινία;

Καταρχήν να πω ότι πρόκειται για τη διπλωματική μου εργασία στο Τμήμα Κινηματογράφου του Α.Π.Θ, με επιβλέποντα καθηγητή τον Περικλή Χούρσογλου.

Η ιδέα για αυτή τη ταινία ξεκίνησε πριν 3 χρόνια , όταν αρχίσαν να φεύγουν για το εξωτερικό αρκετοί φίλοι μου και ένιωσα ότι πρέπει να μιλήσω για αυτούς. Όσο περνούσε ο καιρός και το έψαχνα παραπάνω έβλεπα ένα γενικότερο φαινόμενο ανθρώπων που φεύγουν , ανθρώπων που είναι εγκλωβισμένοι εδώ, αλλά και μια σύνδεση με το παρελθόν, για αυτό και η ιστορία της ταινίας μοιράστηκε σε περισσοτέρους χαρακτήρες και καταστάσεις. Στο τέλος των γυρισμάτων άρχισε να φουντώνει και το προσφυγικό ζήτημα.

Πόσο καιρό πήρε η δημιουργία της ταινίας και ποια ήταν η βασικότερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε;

Η ταινία ολοκληρώθηκε μέσα σε μερικούς μήνες.

Δεν είχαμε μια βασική δυσκολία αλλά διάφορα περιστατικά εκτός προγράμματος που συμβαίνουν πάντα και πρέπει να στύψεις το κεφάλι σου για να τα αντιμετωπίσεις.


Ποιο είναι το νόημα που θέλετε να περάσετε στους θεατές;

«Και πού να πας και πού να 'ρθεις και πού να επιστρέψεις ,που 'ναι τα ξένα μακρινά κι είν' τα δικά μας ξένα και πού να επιστρέψεις»

Οι στίχοι αυτοί του Αλκίνοου Ιωαννίδη νομίζω δίνουν ακριβώς το νόημα της ταινίας και τον προβληματισμό της.

Ποια είναι η μέχρι τώρα πορεία της ταινίας και πως ελπίζετε να συνεχίσει;

Το «Ταξί» παίχτηκε στο Φεστιβάλ Μικρού Μήκους της Δράμας και τώρα στο Local. Θα προσπαθήσω να το στείλω και σε φεστιβάλ του εξωτερικού για ελληνικές ταινίες γιατί πιστεύω ότι ταιριάζει θεματικά και ελπίζω να ¨πει¨ κάτι και στους Έλληνες του εξωτερικού.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά σήμερα στη Θεσσαλονίκη; Ποια τα θετικά και ποια τα αρνητικά της πόλης;

Έχει πολλά θετικά όταν ξέρεις καλά τη πόλη σου και τα περίχωρα της. Σου δίνει πολλές επιλογές στο να διαλέξεις μέρη , τοποθεσίες κτλ. Επίσης έχεις ένα κύκλο από γνωστούς , φίλους που μπορούν να σε βοηθήσουν πιο άμεσα . Από τη άλλη όμως δεν αρκεί να έχεις μονό φίλους για να κάνεις μια ταινία σε επαγγελματικό επίπεδο , χρειάζεται και μια οργάνωση, μια εταιρεία από πίσω , έναν άλφα προϋπολογισμό και εκεί νομίζω ότι δυσκολεύουν τα πράγματα. Οι ταινίες γυρίζονται με ελάχιστες εξαιρέσεις από μικρές ομάδες ανθρώπων με όρεξη και με προσωπικό καθαρά κόστος.


Ποιοι είναι οι υπόλοιποι συντελεστές της ταινίας;

Ο Θανάσης Πάντζαλης έκανε το μοντάζ και τη Δ. Φωτογραφίας, η Δανάη Γιαννακουδη τη δ.παραγωγής, ο Νίκος Βαφειδης την ηχοληψία, τον ηχητικό σχεδιασμό, μιξάζ και η Μαρία Δουμπα το μακιγιάζ. Οι ηθοποιοί που έπαιξαν είναι οι Αλέξανδρος Βοζινίδης, Νίκος Γιωργάκης, Σταύρος Αποστολίδης, Μαργαρίτα Κούτοβα, Αννα Εμπεγιάν, Μελα Πειδου.

Ο Εξώστης καλεί τους σινεφίλ της Θεσσαλονίκης σε μια νύχτα γεμάτη κινηματογράφο.


8 νέοι κινηματογραφιστές της πόλης παρουσιάζουν στο κοινό τις -μικρού μήκους- ταινίες τους. Δυόμιση ώρες non stop προβολών, συζήτηση με τους δημιουργούς και τέλος το βραβείο κοινού που θα αναδείξει την καλύτερη ταινία του Φεστιβάλ.


Πέμπτη 26 Ιανουαρίου
WE: 3ης Σεπτεμβρίου & Γρηγορίου Λαμπράκη
Ώρα έναρξης προβολών στις 21:00
Είσοδος: 2 ευρώ

Related stories

Κλείνει ένα από τα πιο αγαπημένα μεζεδοπωλεία του κέντρου

Λατρεύτηκε από τις παρέες νέων κι όχι μόνο! Τα...

Οι ταινίες της εβδομάδας 28.03-03.04.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Μεγάλη αύξηση στα εισιτήρια την εβδομάδα...

Στην οδό Αρμενοπούλου, ο Gaetano μας ταξιδεύει στην σιτσιλιάνικη επαρχία

Κείμενο: Δέσποινα Λαμπρίδου / Φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Αρμενοπούλου 27,στην καρδιά...

Ο Εξώστης ρωτά, οι συγγραφείς απαντούν | Λάζαρος Αλεξάκης

    επιμέλεια στήλης: Φανή Χατζή Κάθε εβδομάδα ένας/μία συγγραφέας απαντά σε...

Μητροπολιτικό πάρκο Παύλου Μελά: Μία ανάπλαση που… άργησε πολύ

Ήταν Νοέμβριος του 2021, στη δεύτερη δύσκολη χρονιά της...