HomeCinemaΕξώστης ΘΟι Δημιουργοί του Local Short Film Festival...

Οι Δημιουργοί του Local Short Film Festival #3 – Νίκος Τσογγίδης και Αντώνης Γρηγοριάν

Στις 26 Ιανουαρίου, ο Εξώστης θα παρουσιάσει την δουλειά οκτώ κινηματογραφιστών της πόλης στο Local Short Film Festival. Μέχρι τότε, θα παρουσιάζεται η δουλειά τους εδώ μέσω συνεντεύξεων. Στο παρόν άρθρο, γνωρίζουμε τους Νίκο Τσογγίδη και Αντώνη Γρηγοριάν, σκηνοθέτες του Συχνότητα 13.

Λίγα λόγια για τους δημιουργούς

O Νίκος Τσογγίδης μεγάλωσε στο Ρετζίκι-Πεύκα όπου και τελείωσε το γενικό λύκειο όπου γεννήθηκε και η αγάπη του για τον κινηματογράφο. Επιθυμούσε να ασχοληθεί με κάτι στον καλλιτεχνικό χώρο είτε μουσική, είτε ζωγραφική έτσι πέρασε στην σχολή κινηματογράφου όπου έχει συμμετέχει στη δημιουργία δέκα ταινιών μέχρι σήμερα μικρού μήκους μαζί με την Συχνότητα 13 που είναι η πρώτη ταινία που σκηνοθετεί.

Ο Αντώνης Γρηγοριάν γεννηθείς το 1996, σπουδάζει στο Τμήμα Κιν/φου Α.Π.Θ και έχει ασχοληθεί στην δημιουργία 3 ταινιών στα πλαίσια της σχολής έως τώρα. Ασχολείται, επίσης, με βίντεο που αφορούν το skate, με ένα πιο αυτοσχεδιαστικό τρόπο, τα οποία βρίσκονται στο Youtube (εξι0δυο). Πρώτη σκηνοθετική προσπάθεια αποτελεί η «Συχνότητα 13».


Λίγα λόγια για την ταινία


Ένας αστικός μύθος, μια στοιχειωμένη καλύβα και πολλές μπύρες. Ένα στοίχημα που φέρνει τον Κωνσταντίνο αντιμέτωπο με ένα μεταφυσικό παρελθόν. Ή μήπως όχι; Διάρκεια: 8' Είδος: Horror



Πως ξεκίνησε η ιδέα για αυτή την ταινία;

Κατά τη διάρκεια του 2ου εξαμήνου σπουδών έπρεπε να αλλάξουμε το σενάριο διότι ήταν πολύ πιο απαιτητικό από ότι μπορούσαμε να διαχειριστούμε σε εκείνη τη φάση ως ομάδα. Έτσι την τελευταία φορά διαλέξαμε να κάνουμε μια ιστορία που είχα ακούσει σε ένα νησί η οποία λίγο ή πολύ είναι η ίδια απλώς διαδραματίζεται σε νεκροταφείο. Η παρέα ψήθηκε απευθείας έτσι ξεκινήσαμε να ψάχνουμε ηθοποιούς χώρους κλπ.


Πόσο καιρό πήρε η δημιουργία της ταινίας και ποια ήταν η βασικότερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε;

Τα γυρίσματα έγιναν σε διαφορετικούς χρόνους, μαζί με το μοντάζ, sound design και color grading μας πήρε γύρω στους εννιά μήνες να τελειώσουμε την ταινία και να πούμε αυτό ήταν το καλύτερο που μπορούσαμε να κάνουμε με βάση αυτών που είχαμε. Οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε ήταν κυρίως τεχνικές ο εξοπλισμός ήταν για λίγες μέρες και η γεννήτρια που βρήκαμε για να έχουμε ρεύμα τα κατάφερε μέχρι τα μισά της ταινίας. Έτσι έπρεπε να αυτοσχεδιάσουμε σε κάποια κομμάτια και να κάνουμε τη μέρα νύχτα για κάποια πλάνα.


Ποιο είναι το νόημα που θέλετε να περάσετε στους θεατές;

Με την Συχνότητα δεν προσπαθούμε να περάσουμε κάποιο βαθύτερο νόημα απλώς να ψυχαγωγήσουμε και να κρατήσουμε τους θεατές στις άκρες των θέσεων τους, όπως άλλωστε θα θέλαμε να δούμε και μεις ένα θρίλερ σαν παρέα.


Ποια είναι η μέχρι τώρα πορεία της ταινίας και πως ελπίζετε να συνεχίσει;

Αυτή θα είναι η πρώτη ανοικτή προβολή της ταινίας. Οι αντιδράσεις που είχαμε ως τώρα ήταν θετικές τουλάχιστον ως προς τον κόπο που χρειάστηκε το συγκεκριμένο φιλμ για να πραγματοποιηθεί. Ελπίζουμε σε φεστιβαλική πορεία στην Ελλάδα και γιατί όχι στο εξωτερικό στοχεύοντας κυρίως σε φεστιβάλ είδους.


Πώς είναι να κάνεις σινεμά σήμερα στη Θεσσαλονίκη; Ποια τα θετικά και ποια τα αρνητικά της πόλης;

Δεν υπάρχει απο πουθενά χρηματοδότηση αλλά ο κόσμος είναι πάντα πρόθυμος να βοηθήσει, αν υπάρχει κάποιος πάντα να οργανώνει την διαδικασία. Αν δεν έχεις άδεια και ανάβεις φωτιές και καπνογόνα στη μέση ενός βουνού πολύ πιθανόν να σε κυνηγήσουν. Εμείς βέβαια δεν γυρίσαμε την ταινία εντός της πόλεως αλλά στα Πεύκα όπου υπήρχε η καλύβα απο πριν. Κάτι τέτοια σημεία μέσα στην πόλη είναι παραπάνω απο ιδανικά για γύρισμα και θα τα βρείς σε όλη τη Θεσσαλονίκη.


Ποιοι είναι οι υπόλοιποι συντελεστές της ταινίας;

Πέρα από την Κακάο στην οποία ανήκουν οι Αντώνης Γρηγοριάν (Σκηνοθεσία), Παύλος Λύγουρης(Φωτογραφία, Color grading ), Ηλίας Φλούδας (Ήχο, ηχητικό σχεδιασμό), Δημήτρης Θεωχαρίδης(Παραγωγή) και Ανέστης Εραλίδης(Μονταζ και special effects) στην ταινία βοήθησαν και τα φιλαράκια μου απο τα Πεύκα Παναγιώτης Παπαδόπουλος και Γιώργος Αθανασιάδης που παίζουν στην ταινία τα αδέρφια μου και οι φίλοι μου βάλαμε όλοι μαζί το κομμάτι μας για τη δημιουργία της ταινίας. Ακόμη την μουσική στο δεύτερο κομμάτι της ταινίας μας έδωσε ο Jessy Blue τον οποίο ευχαριστούμε πολύ. Last but not least ο Δημήτρης Παπαβασιλείου.

Ο Εξώστης καλεί τους σινεφίλ της Θεσσαλονίκης σε μια νύχτα γεμάτη κινηματογράφο.


8 νέοι κινηματογραφιστές της πόλης παρουσιάζουν στο κοινό τις -μικρού μήκους- ταινίες τους. Δυόμιση ώρες non stop προβολών, συζήτηση με τους δημιουργούς και τέλος το βραβείο κοινού που θα αναδείξει την καλύτερη ταινία του Φεστιβάλ.


Πέμπτη 26 Ιανουαρίου
WE: 3ης Σεπτεμβρίου & Γρηγορίου Λαμπράκη
Ώρα έναρξης προβολών στις 21:00
Είσοδος: 2 ευρώ

Related stories

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Νάσια Σπυριδάκη

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...

Αστικοί Θρύλοι | Ο Μεσσίας Σαμπατάι Σεβί

γράφει η Μαρία Ράπτη Λένε πως έρχεται ο Μεσσίας, πως...

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...

Η Μαρίτα Καρυστηναίου δημιουργεί τα φωτιστικά των ονείρων σας

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Η Decolight λειτουργεί από το 2010 και...