HomeUncategorizedΈνας Μυστικός Κήπος στην Βασιλίσσης Όλγας, που...

Ένας Μυστικός Κήπος στην Βασιλίσσης Όλγας, που μαγεύει όποιον πλησιάσει

Κείμενο Χρύσα Πλιάκου/ Φωτογραφίες Μαρία Ευσταθιάδου

O Xρήστος Φραντζέσκος έχει φτιάξει μια όαση που μοιάζει με θεατρικό σκηνικό, μέσα στην πολύβουη Βασιλίσσης Όλγας

Διασχίζοντας την Λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας και κάπου ανάμεσα στα άπειρα καφέ, εστιατόρια και μαγαζιά ρουχισμού, να την στολίζουν, θα βρεις τον παράδεισο του Χρήστου Φραντζέσκου. Ο «Μυστικός Κήπος» είναι το ανθοπωλείο των ανατολικών, που σαν βγαλμένο από θεατρικό σκηνικό, με χαμηλό φωτισμό στο εσωτερικό του και σκούρα χρώματα στον χώρο, ώστε να τονίζονται οι λεπτομέρειες, έχει αυτό το κάτι, το διαφορετικό, που το κάνει, να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα.

Ένας ήσυχος και χαμηλών τόνων άνθρωπος, με τρομερή αγάπη για τα λουλούδια και το προσωπικό του στυλ και γούστο, να κυριεύει στον χώρο, ανοίγει τη δική του όαση κάπου το ΄96.

«Είμαι παιδί της γειτονιάς. Εδώ δίπλα είναι το πατρικό της μητέρας μου και έτσι ήθελα και το μαγαζί να είναι εδώ δίπλα και σε αυτή τη γειτονιά. Το άνοιξα στα 24 μου, πολύ νέος, καθώς αγαπάω τα λουλούδια από μικρό παιδί. Με ξέρουν εδώ και με στήριξαν πολύ από τη γύρω γειτονιά, είχαν μία άλλη αστική συνείδηση. Άνοιξα το μαγαζί το 1996 και τότε ο κόσμος χάριζε πολλά λουλούδια, δεν ήταν σούπερ πολυτέλεια και ο κόσμος είχε χρήματα. Σήμερα οι εποχές έχουν αλλάξει και το λουλούδι είναι πολύ ακριβό, ειδικά από τον Covid και μετά.»

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

«Όταν άνοιξα το μαγαζί και ξεκίνησα τα πρώτα βήματα, τα περισσότερα έπιπλα ήταν από το σπίτι και ένα μεγάλο ποσοστό πραγμάτων ήταν από τα σκουπίδια. Έπαιρνα διάφορα έπιπλα από ανακαινίσεις, τα οποία πετούσαν και τα φέρναμε εδώ με την παρέα μου, τα τρίβαμε, τα φτιάχναμε και τα εκθέταμε. Αποτελούσαν τη διακόσμηση του χώρου με συνδυασμό κάποιων πραγμάτων από ταξίδια, που έκανα όλα αυτά τα χρόνια, όπως στολές, σόμπες παλιές από τα σπίτια παππούδων και διάφορα άλλα.

Έτσι σιγά σιγά ο κόσμος έμαθε το μαγαζί από τις βιτρίνες. Ήταν περίεργες για την εποχή και πιο θεατράλε, γιατί έχω μία αντίληψη πιο σκηνοθετική και καθώς όλα τα λεωφορεία σταματάνε εδώ μπροστά, τα έβλεπαν όλοι. Έγιναν πολλές φωτογραφίσεις από Αθήνα και από επιδείξεις μόδας από όλους τους σχεδιαστές, που υπήρχαν τότε στην πόλη. Οι βιτρίνες βραβεύτηκαν και από Δημάρχους της πόλης.»

«Μέσα σε δύο χρόνια με έμαθε πολύς κόσμος. Είχα και πολλούς γνωστούς βέβαια. Μπορεί, να ήμουν μικρός τότε, αλλά ήμουν από εδώ και έχει σημασία αυτό. Οι «Αμάν» ας πούμε έκαναν δύο επεισόδια εδώ πέρα και έδωσε και αυτό μια βοήθεια. Έτυχε να έχω έναν φίλο από την παρέα αυτή, έκαναν εδώ γυρίσματα, μαζεύτηκε κόσμος εδώ από έξω και έβλεπαν. Μέσα από διάφορες γνωριμίες δικτυώνεσαι, αλλά φυσικά, αν δεν είσαι και καλός στην δουλειά σου δεν θα έρθουν. Τον 24χρονο δεν τον εκτιμάς εύκολα έτσι, θέλεις, να δεις και πράγματα.»

«Το όνομα Μυστικός Κήπος είναι εμπνευσμένο από την ταινία μυστικός κήπος και είναι έτσι από το άνοιγμα του μαγαζιού. Λατρεύω τα ζώα και τους κήπους και ήθελα και το μαγαζί να μοιάζει έτσι. Γι’ αυτό έχω ελεύθερα πουλιά εδώ, έχω το ενυδρείο εδώ σαν λίμνη, αυτό ήθελα να κάνω και αυτό έκανα. Δεν το έκανα, για να ξεχωρίζει στην αρχή, απλά αγαπάω αυτό το πράγμα και το έβγαλα και προς τα έξω αυτό. Στη δουλεία μου ήθελα, να ξεχωρίζω.»

«Έχω μεγάλη συλλογή από κλουβιά και ασχολούμαι με τα πουλιά από μικρός και τα εκμεταλλεύτηκα. Τα έβαλα σαν στολισμό στους γάμους και έγραψαν πολλά περιοδικά για αυτό, κανείς δεν τα είχε ξανά δει και ήταν πρωτότυπο και διαφορετικό. Μέσα σε ανθοδέσμες βάζω φρούτα, τα οποία επίσης τότε ήταν πρωτοποριακό και κανείς δεν μπορούσε να πει, ότι αντέγραψα από κάποιον άλλο. Επίσης φτιάχνω μπονσάϊ, κάνω εισαγωγή τα ξύλα, που είναι μεγάλα σε ηλικία και τα κολλάω μαζί με βρύα ένα – ένα. Εδώ θα βρεις επίσης ενυδρεία φτιαγμένα από εμένα, με ψάρια μονομάχους και φυτά ειδικά μέσα, για να μη βγάζουν όξινα και χημικά υγρά.»

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Όπως και τότε έτσι και σήμερα ο Μυστικός Κήπος έχει συμβολικό χαρακτήρα. Ο χρόνος σταματάει, βρίσκεσαι χαμένος σε μία όαση λουλουδιών -και όχι μόνο- και συμμετέχεις και εσύ σε αυτή την μικρή θεατρική σκηνή, όπου σε ταξιδεύει για λίγα δευτερόλεπτα μακριά από την βαβούρα της πόλης και της Λεωφόρου. Αυτός ήταν πάντα και ο στόχος του κύριου Φραντζέσκου!

Μυστικός Κήπος, Βασιλίσσης Όλγας 85
www.mystikoskipos.gr

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...