HomeUrbanitiesLife guideΑριστοκρατικά σπίτια, κομψά μαγαζιά και ατμόσφαιρα μιας...

Αριστοκρατικά σπίτια, κομψά μαγαζιά και ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής: Eίναι αυτός ο ομορφότερος δρόμος;

Μια μοναδική βόλτα, ένα Σάββατο απόγευμα, στη Σοφούλη, έναν δρόμο γεμάτο από δέντρα και μεθυστική ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής …

Η οδός Σοφούλη ξεκινά από ψηλά, στη Βασιλίσσης Όλγας και εκτίνεται έως τη θάλασσα. Τα σπίτια που διακοσμούν την οδό αντιπροσωπεύουν μια μίξη αρχιτεκτονικών στιλ και εποχών. Θα συναντήσεις παλιά νεοκλασικά κτίρια με εντυπωσιακά μπαλκόνια και λεπτομερή γραφικότητα, δίπλα σε πολυκατοικίες με καθαρές γραμμές και σχεδιασμό που θυμίζει έντονα την αρχιτεκτονική των τελευταίων δεκαετιών του 20ου αιώνα.

Η Σοφούλη πήρε το όνομά της από τον φιλελεύθερο πολιτικό Θεμιστοκλή Σοφούλη, ο οποίος διετέλεσε Πρωθυπουργός της χώρας την περίοδο του Εμφυλίου, ενώ ο δρόμος ανήκε κάποτε στην περίφημη συνοικία των Εξοχών. Κατά την περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής, η ευρύτερη περιοχή της Καλαμαριάς αποτελούσε κατεξοχήν προσφυγικό τόπο και στη Σοφούλη συνέρρεαν σωρηδόν οι πρόσφυγες από τη θάλασσα, για να περάσουν από το γνωστό απολυμαντήριο.

Σταδιακά, ο μεγάλος δρόμος μεταμορφώθηκε σε μια όμορφη γειτονιά πνιγμένη στα δέντρα και τις αρχοντικές κατοικίες που φιλοξενούσαν μεγάλο μέρος της ελίτ της πόλης. Το χειμώνα στα μεγάλα σαλόνια των σπιτιών οι επισκέψεις με ακριβά σοκολατάκια, βερμούτ και λικέρ, δίσκους στο πικ-απ και κουμκάν σε τσόχινα τραπεζομάντηλα ήταν must, ενώ τα καλοκαίρια οι επισκέψεις μεταφέρονταν στα φαρδιά μπαλκόνια για λεμονάδες και βλέμμα στην περαντζάδα.

Sala Bianca

Ωστόσο, η οδός Σοφούλη δεν είναι γνωστή μόνο για την αρχιτεκτονική της ομορφιά και το πλούσιο παρελθόν της, αλλά και για τα μαγαζιά και καφενεία που στέκουν διάσπαρτα κατά μήκος της. Εδώ μπορείς να βρεις όλα τα είδη καταστημάτων, από μικρά και παραδοσιακά καφενεία που πρωτοπόρησαν και πήραν πιο σύγχρονη ρότα, cozy cafe-bar με στιλάτη διακόσμηση και καλή μουσική, εξαιρετικά ζαχαροπλαστεία με φρέσκα γλυκά, αλλά και μοντέρνες μπουτίκ με ρούχα, κοσμήματα και αξεσουάρ.

Η ατμόσφαιρα της οδού Σοφούλη είναι πάντα ζωντανή μα και σιωπηλή, απλή μα και αριστοκρατική, νοσταλγική μα έχοντας βάλει πλώρη για την αλλαγή!

Αρχίζοντας τη βόλτα από τη Βασιλίσσης Όλγας, συναντάς το κλασικό Sala Bianca με καθαρά ποτά και καλή μουσική, λίγο πιο κάτω βρίσκεις τον πρώην καφενέ και νυν σύγχρονο μεζεδοπωλείο Κορωνίς, στα αριστερά σου προσπερνάς το Βοτανικό Μονοπάτι, ενώ στην απέναντι γωνία βρίσκεται το ΚΛΕΑ με τα πεντανόστιμα γλυκά, δίπλα το ξεχωριστό Classico Bistro.

Κορωνίς

Προχωράς το δρόμο και ξεχνιέσαι από την ομορφιά των δέντρων και των σπιτιών που μοιάζουν να ‘χουν ζήσει πλουσιοπάροχα και να ‘χουν φιλοξενήσει σημαντικό κόσμο κάποιες δεκάδες χρόνια πριν …

Tres Caballeros

Έχεις ήδη περάσει τη Λογοθέτου και βλέπεις τη Boston’s Pizza -πόσο θα ήθελες ένα ζουμερό κομμάτι…- συνεχίζεις, όμως τη βόλτα σου, και σχεδόν απέναντι βλέπεις το Tres Caballeros δίπλα στο ασιατικό Mongo. Προχωράς και έχεις φτάσει ήδη στο εμπορικό κέντρο, το σύγχρονο Μανιτάρι σε κοιτάζει από ψηλά, ενώ το ξακουστό Tre. και το Tom & Mary σου θυμίζουν ατέλειωτα κρασιά με φίλους.

Boston’s Pizza

Χαζεύεις λίγο τις βιτρίνες και συνεχίζεις τη βόλτα σου, ώσπου βλέπεις το Estrella της Σοφούλη και τα Βλάχικα στα δεξιά, ενώ στα αριστερά το Χάλαρο και το ζαχαροπλαστείο του Χατζή -δυο μαγαζιά που δε σε απογοητεύουν ποτέ.

Τι κι αν ο κόσμος φωνάζει πως ο δρόμος θέλει παραπάνω φροντίδα, πως ο δήμος πρέπει να δουλέψει παραπάνω για την περιοχή, η Σοφούλη παραμένει γοητευτική. Κάπως γερασμένη, αλλά γοητευτική.

Λίγο πριν σταματήσεις για να ξεκουραστείς κι ενώ η ατμόσφαιρα μυρίζει θάλασσα από ώρα, έχεις ήδη περάσει το πάντα φιλόξενο Κρόνος παρά θιν αλός και το ντιζαϊνάτο Monmarte που προτιμάς συχνά για το κρασί σου, ενώ λίγα μέτρα παραπέρα βλέπεις στη σειρά τη Νέα Κληματαριά, την Pizza Mia, την Πολίτικη Κουζίνα και το λατρεμένο La Cigale.

Δε γίνεται να μην κάνεις μια στάση στη στροφή με Τραπεζούντος, καθώς λίγο πιο κάτω βρίσκεται το αγαπημένο Θέατρο Σοφούλη που έχει φιλοξενήσει εξαιρετικές παραστάσεις και μεγάλα ονόματα της υποκριτικής.

Λίγο πριν η βόλτα τελειώσει απολαμβάνεις τη θέα στη θάλασσα την ώρα που ο ήλιος δύει.

Το Κυβερνείο σε κοιτάζει θλιμμένο λόγω της εγκατάλειψης που έχει υποστεί και η ώρα της επιστροφής έχει φτάσει…

 

Related stories

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου “Ίρις” 2024 – Οι Υποψηφιότητες

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ανακοινώθηκαν χθες, οι υποψηφιότητες για τα...

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Νάσια Σπυριδάκη

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...

Αστικοί Θρύλοι | Ο Μεσσίας Σαμπατάι Σεβί

γράφει η Μαρία Ράπτη Λένε πως έρχεται ο Μεσσίας, πως...

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...