HomeCinemaΚριτική ταινίαςΟ Κούμπο και οι δυο χορδές |...

Ο Κούμπο και οι δυο χορδές | "Ένα stop motion animation που ισορροπεί ανάμεσα στη δράση, το χιούμορ και τη συγκίνηση"

Η.Π.Α., 2016 Σκηνοθεσία: Τράβις Νάιτ Μεταγλωττισμένο στα ελληνικά με τους: Κωσταντής Μαυριάς, Άννα Κουτσαφτίκη, Δημήτρης Μακαλιάς, Μαρία Ζερβού, Ηλίας Ζερβός, Άντζελα Μέρμηγκα, Πέτρος Δαμούλης, Βασίλης Μήλιος



Ο Κούμπο, γιος του μεγαλύτερου σαμουράι που υπήρξε ποτέ, ζει με τα μητέρα του απομονωμένος σε ένα μικρό χωριό, κατασκευάζει οριγκάμι (φιγούρες από χαρτί) και διηγείται ιστορίες για παλιούς θρύλους στους συγχωριανούς του, όταν μια μέρα ξυπνάει ένα μοχθηρό πνεύμα. Έτσι ξεκινά η μεγάλη του περιπέτεια και ο Κούμπο παρέα με μια μαϊμού και ένα σκαθάρι- σαμουράι προσπαθεί να βρει την πανοπλία του πατέρα του και να ανακαλύψει τις ρίζες και τη δύναμή του.

Η Laika ( Paranorman, The Boxtrolls) είναι ένα μικρό στούντιο που από το 2009 έχει αρχίσει να χαράζει τη δική του πορεία στο κόσμο του σχεδόν μονοπωλίου της Disney και Pixar, με ταινίες γεμάτες τόλμη και πρωτοτυπία. Εδώ, επιστρατεύει την γιαπωνέζικη κουλτούρα, ένα γλυκύτατο μονόφθαλμο πρωταγωνιστή (που τόσο ευαίσθητα κρύβει το άλλο του μάτι κάτω από τα μαλλιά του), παρέα με δύο αστείους ζωόμορφους ήρωες, ένα σκαθάρι και μια μαϊμού, που πλασάρονται με έξυπνα υπονοούμενα και χιούμορ ως πατρική και μητρική φιγούρα αντίστοιχα. Αποτέλεσμα, ένα stop motion animation που ισορροπεί άριστα ανάμεσα στη δράση, το χιούμορ και τη συγκίνηση και χειρίζεται με πανέμορφη λεπτότητα ευαίσθητα θέματα.

Οι δημιουργοί της ταινίας, εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο τη γιαπωνέζικη κουλτούρα, τις βαθειά ριζωμένες σε αυτή τελετές, τη παράδοσή και κυρίως τους μύθους της, που διαδίδονται από στόμα σε στόμα και παραμένουν ζωντανοί. Έτσι η ταινία είναι γεμάτη μορφές, πνεύματα και μαγευτικές, ενίοτε εφιαλτικές, αφηγήσεις, βγαλμένες κατευθείαν από τη γιαπωνέζικη παράδοση. Παράλληλα τα μαγευτικά τοπία της γιαπωνέζικης φύσης εξυπηρετούν τέλεια τη δράση και αντικατοπτρίζουν τα συναισθήματα των ηρώων. Όλα αυτά σκηνοθετημένα με λεπτότητα και ευαισθησία, με την απαραίτητη δυναμικότητα στις σκηνές δράσεις και μια μελαγχολία στο προσωπικό ταξίδι του ήρωα, δίνοντας του έτσι το χώρο να εκφράσει τη παιδική του αθωότητα και την εύθραυστη φύση του.

Εκτός από παιδί όμως ο Κούμπο είναι αναπόφευκτα και ένας ήρωας, με ευαισθησία, αρχές και δυναμικότητα αλλά και μια μαγική ικανότητα: να ζωντανεύει τα μικρά οριγκάμι με τη μουσική του και να μαγεύει με τις αφηγήσεις του. Κάπως έτσι ο μύθος μπλέκεται με τη πραγματικότητα και ο ήρωας μας γράφει τη δική του ιστορία, που μένει σε άλλους να την αφηγηθούν, μέχρι ένα φινάλε ύμνο στη δύναμη της μνήμης και της φαντασίας, της δικής του και της δικής μας.

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...