HomeUncategorizedΟ Ηλίας ίδρυσε την πρώτη ομάδα ροκ...

Ο Ηλίας ίδρυσε την πρώτη ομάδα ροκ εν ρολ στη Θεσσαλονίκη και έκτοτε οργώνει τις πίστες

O Hλίας ζει δυο ζωές: Μια στο σήμερα, και μια στο χτες, διοργανώνοντας χοροεσπερίδες

O Hλίας Καλπακας ιδρυσε τους Jitterbugs skg, τον Σύλλογο Φίλων των Ρετρό Δεκαετιών, μια ομάδα με πλούσια δραστηριότητα στο ενεργητικό της, οι Jitterbugs skg παραδίδουν μαθήματα jive στη συμπρωτεύουσα και διοργανώνουν  κυριακάτικα Vintage Afternoons και Tea Parties σε μπαρ της Θεσσαλονίκης και φυσικά χοροεσπερίδες και ροκ εν ρολ πάρτυ.

Ηλία, πες μας πότε ξεκίνησε η ομάδα σου!

Η ομάδα των Jitterbugs SKG δημιουργήθηκε τη χρονιά του 2011, από το γκρουπ των Cool Cats να µετασχηµατίζονται στους Jitterbugs SKG, τη χορευτική ομάδα που έφερε το χειµώνα του 2011, για πρώτη φορά στην πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά και σε όλη την Ελλάδα, το Jive 1940s, τον τελευταίο χορό της εποχής του Swing, αλλά και του πιο δηµοφιλούς χορούς των αρχών του ΄50! Και η µοναδική χορευτική οµάδα της Θεσσαλονίκης που ξεκίνησε να χορεύει το Rock and Roll ΄του ’50.

Οι Jitterbugs SKG ως Πολιτιστικός Σύλλογος των Φίλων των Ρετρό Δεκαετιών του ’40 & του ’50,πλέον πήρε την τελική µορφή και νοµική του υπόσταση το καλοκαίρι 2019, ως την λογική εξέλιξη της χορευτικής οµάδας. Είναι ένας Σύλλογος Καλλιτεχνικής Έκφρασης, µε βίνταζ και ρετρό επιρροές και αποτελεί το «όχηµα», σε ένα νοσταλγικό «ταξίδι» στη ρετρό κουλτούρα, αλλά και µια «βουτιά» σε µια βίνταζ ατµόσφαιρα, από τα τέλη του ’30 ως και τις αρχές του ’60, µε κύριο άξονα τη δεκαετία του ’40 & του ‘50, µε σκοπό την προώθηση των προαναφερόµενων δεκαετιών στο ευρύ κοινό.

Έχει τύχει ποτέ κανείς, φίλος η γνωστός, να σε κοιτάξει κάπως περίεργα;

Για τα άτομα τα οποία γνωρίζουν τον “κώδικα” μας, και είναι εξοικειωμένοι με την εικόνα μας, το “λεξιλόγιό “μας, αλλά και την παρουσία μας στο μουσικοχορευτικό μας μικρόκοσμο, όλο αυτό το διάστημα από την αρχή της δημιουργίας μας, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις και “ξεκλειδώματα” για να αποτελέσουν μέλη της μεγάλης παρέας των Jitterbugs SKG. Είμαστε αυτό που φαινόμαστε, και φαινόμαστε αυτό που είμαστε! Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο! Άνθρωποι που ζούμε στο σήμερα μεν, αλλά με διαφορετική αισθητική προσέγγιση της καθημερινότητάς μας.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Στην τελική, φίλος ή γνωστός όχι, δεν έχει τύχει να με κοιτάξει κάπως περίεργα καθώς ξέρουν ποιος είμαι , τα πιστεύω μου ,την αγάπη μου για το ρετρό, τη νοσταλγία για τα παλιά αντικείμενα, τη συλλογή ρούχων εποχής και γενικά για το «παρελθόν και τον πολιτισμό του σε όλες του τις εκφάνσεις. Ίσως κάποιος άγνωστος , που με γνωρίζει πρώτη φορά θεωρήσει ξεπερασμένα όλα αυτά, ντεμοντέ όπως τα λέμε, αλλά και πάλι είναι σεβαστό. Αν αγαπάς κάτι με το οποίο θα ασχοληθείς, δε θα σε νοιάξει τι θα πει ο κόσμος. Η γνώμη των άλλων μας νοιάζει και μας επηρεάζει όταν κάνουμε κάτι για να είμαστε στη μόδα, αποδεκτοί, μέσα στα πράγματα αλλά δεν μας ταιριάζει. Δεν κουμπώνει με αυτό που θέλει η ψυχή μας.

Που συχνάζετε; Σε τι μαγαζιά κάνετε τα πάρτυ σας;

Δεν έχουμε κάποιο συγκεκριμένα σταθερό χώρο που συχνάζουμε. Κι αυτό γιατί υπάρχουν τόσα μικρά «διαμαντάκια» που αντικατοπτρίζουν την αισθητική και την κουλτούρα μας.Και πιστέψτε με τον τελευταίο καιρό ανακαλύπτω όλο και περισσότερα που πλησιάζουν τη ρετρό «κοσμοθεωρία» μας. Μικρά και cozy μέρη της πόλης, κρυμμένα από τη σύγχρονη πραγματικότητα, που έχουν αίσθηση και άρωμα από τα «παλιά», είναι τα μέρη που συχνάζουμε.

Μέρη με παλιά αρχιτεκτονική διαρρύθμιση, σε παλιές και ξεχασμένες γειτονιές της πόλης. «Γωνιές» κρυφές,  που αποπνέουν μια ρετρό αισθητική κι έχουν να αφηγηθούν στον επισκέπτη τους, με τη θεματολογία τους και , μια νοσταλγική ρετρό ιστορία, από τα «παλιά» είναι για εμένα αλλά και τους Jitterbusg SKG τα μέρη εκείνα που θα μας προκαλέσουν και θα μας «ιντριγκάρουν» μέσα από το ρετρό πρίσμα, να τα επισκεφτούμε και να διοργανώσουμε τα θεματικά μας πάρτι αλλά και άλλες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις μας.

Τι σε ώθησε να ασχοληθείς με αυτό το είδος;

Παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες των γονιών μου, από τα εφηβικά τους χορευτικά πάρτι και όχι μόνο, από το οικογενειακό άλμπουμ, αλλά και ανάλογες παλιές ταινίες στον κινηματογράφο και αργότερα στην τηλεόραση καθόρισαν, όταν ήμουν μαθητής στο Γυμνάσιο ακόμα, τη ρετρό αισθητική μου και την εν γένει στάση μου απέναντι στην κουλτούρα παλιών εποχών. Αλλά κυρίως με ώθησε να προσπαθήσω να ανακαλύψω τις ρετρό εποχές με κύριο άξονα αυτών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και της δεκαετίας του ’50, μέσα από τη μουσική και τον χορό. Από νεαρή ηλικία με διακατέχει το πάθος για τη μουσική της αυθεντικής Swing Era και των Big Bands, το Rhythm & Blues, τα Jump Blues, αλλά και τους ρετρό χορούς από το ’30 μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ’50, το Jive και το Rock ’n’ Roll, καθώς και αδυναμία για τα ρετρό ρούχα και αντικείμενα εποχής και τη συλλογή τους. Αυτά με οδήγησαν ώστε να ασχοληθώ πιο συστηματικά με τον χορό αρχικά και στην πορεία με τη διδασκαλία του, αλλά και τη δημιουργία της ομάδας των Jitterbugs SKG και τη μετεξέλιξή του στο Σύλλογο των Φίλων των Ρετρό των Δεκαετιών του ’40 & του ’50.

 Υπάρχει κάτι που έχετε ως απωθημένο να κάνετε και δεν το έχετε κάνει ακόμα;

Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει η έννοια του απωθημένου στις σκέψεις και τις δράσεις των Jitterbugs SKG ως τώρα. Ωστόσο η μεγάλη αγάπη για το «παλιό» και η εσωτερική ανάγκη ως προς τη κατανόηση αλλά και τη διάδοση  των ρετρό αισθητικών, αξιών, ηθών και άλλων τινών από τις δεκαετίες του παρελθόντος του πρεσβεύουμε με οδηγεί συνήθως στο να θέτω ανάλογους στόχους. Να έχω πλάνο ασχετα αν βγει ή όχι Είναι πιο παραγωγικό και πιο θετική αντιμετώπιση της ζωής γενικότερα – ως ένας old schooler που είμαι- να έχεις επιθυμίες προς επίτευξη . Οι χίμαιρες είναι ψυχοφθόρες.

Ναι λοιπόν, θα ήθελα να δω αφύπνιση της κοινωνίας της πόλης μου αρχικά και γενικότερα μετά, απέναντι στο παρελθόν μας. Αγάπη για την τοπική και εν γένη ιστορία και τον πολιτισμό μας και κυρίως αγάπη των νέων ανθρώπων. Κι αυτό μέσω του χορού, μέσω του ρετρό θεάτρου μέσω των Ιστορικών Αναβιώσεων και γενικά όλων των δράσεων των Jitterbugs SKG. Επιθυμία μου είναι η συμμετοχή του κόσμου σ’ αυτό το ρετρό και νοσταλγικό μας «ταξίδι» και κυρίως του νεότερου κόσμου ως οι κοινωνοί του πολιτισμού μας.

Για τους χορούς μας, θα’ θελα να διαδοθεί το Jive του ’40, του ’50 αλλά και το Rock n Roll ακόμη περισσότερο, στην πόλη μας. Όπως χορεύονταν παλιά. Να τους ξαναθυμηθούν οι παλιοί και να τους γνωρίσουν οι νέοι. Έτσι όλος ο κόσμος να κοινωνικοποιηθεί. Να φύγει από τα κινητά. Να καλλιεργηθεί ξανά η παρέα, που έβγαινε τα Παρασκευοσαββατοκύριακα και χόρευε μέχρι το πρωί. Να μαθαίνουν να αλληλοεπιδρούν με τους άλλους με χαρούμενο και υγιή τρόπο.

Και μια στόχευση γιατί όχι καταρχήν σε Βαλκανικές δράσεις. Η πόλη μας είναι η πύλη των Βαλκανίων στη Μεσόγειο. Η έξοδος των λαών αυτών προς άλλους πολιτισμούς και η γειτνίαση τους. Θα ήθελα να γίνουμε η δίοδος πολιτιστικής έκφρασης της πόλης μας αλλά και ανταλλαγής πολιτιστικών δράσεων με τους όμορους λαούς της Βαλκανικής, σε ένα πρώτο επίπεδο, μέσα από το ρετρό «ταξίδι» μας.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Ποια ήταν η πιο αγαπημένη σου στιγμή από όσα έχετε ζήσει ως σήμερα;

Δύο είναι οι στιγμές, θα έλεγα που με σημάδεψαν, ως head – leader των Jitterbugs SKG. H πρώτη στιγμή θα μας μεταφέρει στο μακρινό 2012 όπου τον Ιανουάριο εκείνου του χρόνου ξεκινήσαμε, να κάνουμε τα πρώτα μας μαθήματα χορού με το στυλ του Jive της δεκαετίας του ΄40. Ήταν λίγες ημέρες μετά αφότου δημιουργήσαμε, μαζί με την τότε παρτενέρ μου, την πρώτη μας καμπάνια για τη δημιουργία Χορευτικού Τμήματος με τους Jitterbugs SKG.

Δεν πέρασαν λίγες ημέρες και τρία ζευγάρια φίλων και γνωστών μου με εμπιστεύτηκαν να τους «ταξιδέψω» μέσω του συγκεκριμένου χορού και της εκμάθησής του, στη νοσταλγική εποχή της δεκαετίας του ΄40 δίνοντας τους και το ύφος και το στυλ και την ατμόσφαιρα της εποχής. Το πρώτο μου μάθημα, τα πρωτα μας χορευτικά βήματα, σε ένα παλιό βιοτεχνικό χώρο, πολύ χαλαρό με κέφι, ζωντάνια και πολλά χαμόγελα! Το πρώτο μου συναίσθημα πολύ έντονο με ένα διαρκές χαμόγελο και μια ενέργεια απίστευτη. Έτσι σιγά – σιγά τα τρία ζευγάρια γίναν τέσσερα και μετά έξι εφτά. Το «ταξίδι» μας στις ρετρό δεκαετίες είχε πια πάρει μια δυνατή ρότα.

Η δεύτερη ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν κάποια χρόνια αργότερα,  την άνοιξη και πιο συγκεκριμένα το Μάιο του 2017, όταν μας ανατέθηκε, ως ρετρό χορευτικής ομάδας,  από την Διοργάνωση του Φεστιβάλ Ιστορικής Αναβίωσης του Δήμου Σιντικής στις Σέρρες «Ρούπελ 1941. Η Αναβίωση», η δημιουργία και η οργάνωση μιας «Χοροεσπερίδας» της εποχής του 1940. Έτσι σχεδιάστηκε από εμάς μια διαδραστική μουσικοχορευτική εκδήλωση, με «αρώματα», μνήμες και αισθητική του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα του 1940. Ζωντανή μουσική και χορός, ενδυμασίες εποχής και παράλληλα δρώμενα που αφορούσαν τη συγκεκριμένη εποχή ήταν τα βασικά συστατικά της όλης εκδήλωσης.

Ο σχεδιασμός κράτησε αρκετούς μήνες πριν την υλοποίηση του project. Η χαρά της δημιουργίας, η ικανοποίηση για το τελικό αποτέλεσμα, ως η πρώτης μας μουσικοχορευτική δράση εκτός Θεσσαλονίκης αλλά και η δύναμη για τη θετική ανταπόκριση που εισέπραξα από τα μέλη τότε της ομάδας μας, συναισθήματα δυνατά που με πλημμυρίσαν από τις πρώτες στιγμές της έναρξης του  συγκεκριμένου Φεστιβάλ.

Τελικά αυτό που κάνετε δεν είναι απλά μια μόδα που σας πέρασε αλλά ένας τρόπος ζωής…

Σε μια εποχή που το σύγχρονο και το μίνιμαλ κυριαρχούν, έρχεται το ρετρό να αναδείξει ορισμένα «ίχνη» βγαλμένα από το χρονοντούλαπο της ιστορίας. Αυτά είναι το lifestyle της εποχής που πρεσβεύουμε σαν ομάδα, στα μαλλιά και στα ρούχα, στα παπούτσια, αλλά και στο ρετρό attitude μας, αποτελούν για μένα, αλλά και για όλη τους Jitterbugs SKG, ένα αληθινό status και όχι μια επίπλαστη ρεπλίκα.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν είναι άλλη μια μόδα, που σε λίγο καιρό θα σβήσει και θα εξαφανιστεί για να εμφανιστεί μια άλλη καινούρια, αλλά μια διαφορετική προσέγγιση στην καθημερινότητά μας. Το ρετρό θα το χαρακτήριζα ένα διαφορετικό τρόπο ζωής που ακολουθώ στην καθημερινότητά μου, τα τελευταία αρκετά χρόνια της ζωής μου. Η ρετρό συμπεριφορά μου, συμπληρώνει τα στοιχεία του χαρακτήρα μου και της εν γένει κουλτούρας μου! Είμαι Οld School και αυτό μ’ αρέσει!

Που αλλού εκτός από τα ρούχα και την μουσική επεκτείνεται αυτο το jive στυλ στη ζωη σας;

θέλω να πιστεύω ότι αυτό το ρετρό Jive –το χαρούμενο – στυλ, ως προς την ετυμολογία της λέξης, που πρεσβεύουν και οι Jitterbugs SKG είναι κάτι παραπάνω από το να φοράμε μόνο vintage ρούχα και αξεσουάρ και να έχουμε το αντίστοιχο στυλ μαλλιών και μακιγιάζ ακούγοντας μουσική και χορεύοντας τα συγκεκριμένα χορευτικά βήματα του παρελθόντος.

Έτσι και σε μένα, κατά κάποιο τρόπο, αυτός ο τρόπος ζωής είναι το να ζεις απλά, χωρίς τα αγκυλώματα και τις στρεβλώσεις του σήμερα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απαρνιέμαι την αξία της τεχνολογικής ανάπτυξης και την πρόοδο της κοινωνίας, ακολουθώντας έναν πιο «υγιεινό» τρόπο ζωής, με βάση τα ήθη αλλά και τις αξίες του παρελθόντος. Το να έχεις υιοθετήσει λοιπόν, αυτή την κουλτούρα σημαίνει το να ζεις το σήμερα, συνδυάζοντας την αισθητική παλαιότερων δεκαετιών σε κάθε πτυχή της ζωής μας, ξαναβρίσκοντας και πάλι τα «χαμένα» vintage μοτίβα της καθημερινότητάς μας ,το ρομαντισμό και την αθωότητα που κρύβουν εκείνα τα χρόνια…

ABOUT

Οι δράσεις των Jitterbugs SKG, από το 2011, ποικίλες και πολυεπίπεδες, αφορούν εκτός των Μαθημάτων και Σεμιναρίων των Ρετρό Xορών (Jive ‘40s & ‘50s, Rock n Roll ‘50s) και Θεματικά Events, Happenings, Σεμινάρια και Ημερίδες που αφορούν το Ρετρό, Χορευτικά Performances. Τη δημιουργία και την οργάνωση Vintage Bazaars, αλλά και Ρετρό Χορευτικά Πάρτις. Η θεατρική ομάδα «Λέσχη Ανάγνωσης & Θεάτρου», τα special Vintage Events, τα Old Fashioned Radio Shows αλλά και η «Ομάδα Ιστορικής Αναβίωσης» είναι οι τελευταίες χρονικά δράσεις των Jitterbugs SKG.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Θεσσαλονίκης, ο Δήµος αλλά και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Φίλων Jazz Μουσικής Θεσσαλονίκης, ο Δήµος και η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, το «Thessaloniki Walking Tours», ο Θεατρικός Οργανισµός «ΓΚΡΑΝ ΓΚΙΝΙΟΛ», ο Πολιτιστικός & Φιλανθρωπικός Σύλλογος «ΑΡΜΟΝΙΑ» Κιλκίς, ο Σύλλογος Ιστορικών Στρατιωτικών Οχηµάτων «Σ.Ι.Σ.Ο.», το Γενικό Επιτελείο Στρατού, η 71η Αεροµεταφερόµενη Ταξιαρχία «ΠΟΝΤΟΣ», η Σ.Ε.Α.Σ. Νοµού Κιλκίς, η Σ.Ε.Α.Ν., η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Άγκιστρου «ΔΡΑΣΗ», ο Σύλλογος «ΣΤΕΝΩΠΟΣ», η «ΤΕΧΝΗ» Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρία Κιλκίς, η Ι. Μ. Πολυανής & Κιλκισίου, η «KHAKI DEPOT», η Ελληνική Οµάδα Ιστορικής Αναβίωσης «GR.H.R.G.», το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος «Φίλοι της Νέας Παραλίας» Θεσσαλονίκης, η «Στέγη Πολιτισµού Νέας Καρβάλης», το Τελλόγλειο Ίδρυµα Τεχνών Α.Π.Θ., είναι µερικές από τις σημαντικές συνεργασίες µε συµµετοχές που μετρούν στο ενεργητικό τους οι Jitterbugs SKG στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης και όχι µόνο.

Related stories